• eleena

    Vi som gör egen barnmat - recept

    Skriv in era bästa recept (och alla andra...)!

    Diskussioner sker i den andra tråden!

    www.familjeliv.se/Forum-3-39/m20882654.html


    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2007-08-18 12:11:54:
    Diskussionstråden...
    Vi som gör egen barnmat - del 2:

    www.familjeliv.se/Forum-3-39/m23932981.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2007-11-09 10:16:02:

    INGA FRÅGOR ELLER DISKUSSIONER I DENNA TRÅDEN, det finns en annan avsedd för detta! Det blir svårt att hitta recept etc om det finns en massa inlägg "ivägen".

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2007-11-09 10:18:33:
    De flesta recept kan användas från det att barnet äter portioner, inte bara smakisar.

    Om man har en liten bebis så mixar man mer, en äldre så kan man lämna bitar.

    Det är upp till var och en att själva ta ställning till när man vill införa ett visst födoämne, om man vill diskutera detta GÖR MAN DET I DEN ANDRA TRÅDEN!!

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2007-11-09 12:14:19:
    Ny tråd då denna snart tar slut...

    www.familjeliv.se/Forum-3-39/m26730444.html

  • Svar på tråden Vi som gör egen barnmat - recept
  • eleena

    God thaikyckling utan mjölk

    Hacka en kycklingfile och stek på svag värme i (liten) kastrull, i lite margarin. Tillsätt ca en tredjedels burk kokosmjölk, lite mindre än en halv tesked röd currypasta och ett litet knippe broccoli. Peppra med lite vitpeppar och koka en liten stund (svag värme, gärna med lock för att bevara vitaminer) till kycklingen och broccolin är klar. Mixa med mixerstav till önskad konsistens. Servera med exempelvis couscous.

    Resten av familjen kan äta resten av kokosmjölken i en likadan gryta, fast med lite salt...

  • eleena

    Kan dela med mig av en annan Vile-favorit:

    Hacka kyclingfilé och stek på låg värme (4:an eller motsvarande 8 etc) tills vit. Hacka ner en klyfta vitlök (obs hacka ej pressa, då blir det nog för starkt) och krydda rikligt med örtagårdskrydda (st maria tror jag). Fyll på med ett par matskedar (rejäla) cremefraise, (mindre än en kvarts hönsbuljong) samt ett par släta teskedar socker (annars blir det så surt - blä) och låt koka ett par minuter. Mixa efter behov. Till detta serverade jag bulgur, mixad en hel del, dock ej "flytande". Blir två till tre (fyra ev) portioner. Kan med fördel serveras med morotspure "på sidan".

    Vuxna kan äta samma fast inte mixad då... gott och snabbt!

  • eleena

    Kokt spätta med senapssås

    Koka eller micra spätta (ca tre stycken, jag hade tre små fileer). Mosa ihop med nypotatis (!) och mild senapssås (gjord på klick margarin, halv tsk mjöl, grädde eller mjölk, tre-fyra tsk grovmalen (skånsk) senap av lokalt märke. Blir tre portioner.

    Kan rekommendera spätta faktiskt då den ju är väldigt mild både i smak och konsistens. Jag mosade bara med gaffel, vilket jag gjort med lax etc också, men spättan blev väldigt mjäll, och finfördelades snabbt. Två - tre min från djupfryst 3 st på högsta effekt med lock!

  • eleena

    Citronkyckling:

    2 kycklingfileer brynes på låg värme i margarin. Tillsätt en hackad vitlöksklyfta. Krydda med vitpeppar. Red med ca en msk vetemjöl, späd med ca 1½ dl grädde (eller mjölk). Blanda ner saften plus skalet av en citron. Tillsätt ca tre tsk socker (annars oätligt surt). Koka en liten stund så att kycklingen verkligen blir klar. Servera med pasta eller couscous eller ris.

  • eleena

    Kyckling med pasta och pesto:

    Hacka en kycklingfile och stek den på låg värme i sparsamt med fett. Lägg upp i skålar/burkar, ca halvfullt. Tillsätt ett par teskedar pesto, fyll upp med pasta och någon kokt grönsak.

  • eleena

    En god och lätt och snabb rätt att göra till ris är:

    250 g färs (bland eller nöt)
    ca 1 dl (fin)hackad svamp, kantarell eller champinjon
    Lite soya, den "modige" använder svamp eller liknande, den inte så "modige" colorit
    Vitpeppar
    1-2 dl grädde
    Margarin

    Bryn färsen på låg värme i lite margarin. När den är halvklar lägg i svampen. Låt detta koka tills allt vatten kokt bort. Häll på soya (jag tog ca 2 tsk mushroom soya) och grädde. Koka lite till så att grädden tjocknar en aning.

    Mycket god specialarröra som min Far kommit på! Är särskilt god med kantareller. Till vuxna så salta lite...

  • eleena

    Bäbis-chili con carne:

    250 g nötfärs stekes i en klick margarin, tillsätt en finhackad lök samt en pressad vitlöksklyfta. Häll i en burk krossade tomater samt en kvarts kött/kalvbuljong. Vitpeppar och svartpeppar, ett par varv/sort. Häll i ett par teskedar socker (annars smakar det så surt med tomaterna, men ok, är smaksak...) samt ett par "stänk" cayennepeppar. Låt koka en halvtimme eller nått. Hacka en liten burk bönor, kidney eller annan... och lägg i i slutet.

    Serveras med innanmätet av en franskbrödbulle smulat ner i varje portion...

  • eleena

    Fiskgratäng:

    En stor (eller två små) fiskfilé, torsk, hoki, sej (etc) kokas/micras tills klar. Mosa med gaffel. Blanda med 2 st puréade potatisar. Kok upp och red (eller bottenred) en vit sås på ca 3 dl gräddmjölk och en klick smör. Vitpeppar samt en liten bit fiskbuljong. Sjud i fem minuter. Lägg i en näve skalade räkor och mixa till önskad släthet. Blanda med fisk och potatis.

  • eleena

    Kokt laxfilé med ägg:

    En kokt laxfilé, mosad med gaffel, blandas med en puread potatis samt två hackade hårdkokta ägg och ca 50 gram skirat smör. Ett par tag med vitpepparkvarnen!

    Blir två porioner. Mycket populärt!

  • eleena

    Har tagit mig ytterligare en frihet... att göra en del två på gamla tråden!

  • eleena

    Maadicken:

    Kallops!

    Bryn grytbitarna helt snabbt. Peppra lite med vitpeppar. HAcka lök och lägg i samt skivade/hackade morötter. Häll på vatten, lägg i ett par lagerblad samt några korn kryddpeppar (OBS räkna hur många så att du vet hur många du ska få upp igen sen...! ), ev en hörna köttbuljong och låt koka tills löken är upplöst. Du kan tärna potatis och koka med den också tills den är klar så slipper du separata kastruller.

  • eleena

    lia76:

    Tanken med mina recept (jag kan ju bara prata för mig själv...) är att dom går att använda från det att mna ger mat till vuxna (med modifiering). Min son har klarat att tugga sedan han började med smakisar dvs inga problem. Vissa barn vill inte ha klumpar alls tills dom är ganska stora. Så mixa efter behov!

Svar på tråden Vi som gör egen barnmat - recept