För mycket salt kan höja blodtrycket redan i barnaåldern.
En engelsk studie på 1 658 barn mellan 4 och 18 år, publicerad i Journal of Hypertension, visade nyligen att barn åt mer salt än rekommenderat. Fyraåringar åt i genomsnitt 4,7 gram dagligen mot rekommenderade 3 gram. Varje extra gram höjde barnens blodtryck signifikant.
Scientific Advisory Committee on Nutrition rekommenderar att det maximala saltintaget får inte överstiga:
En ettåring 1 g/dag. En treåring 2 g/dag En fyraåring 3 g/dag En sjuåring 5 g/dag En elvaåring 6 g/dag En vuxen 6 g/dag
Slutsatserna i studien var:
För mycket salt till barn kan ge högt blodtryck redan i barndomen. Salta inte extra på maten till barn. Den naturliga förekomsten av salt i maten är tillräcklig. Det är viktigt att kontrollera salthalten i snacks.
Största delen av saltet i maten kommer från bröd, charkuterier bordsmargarin och ost. Många blandkryddor innehåller också salt. Använd gärna ört- och andra kryddor i stället för salt. Färska örtkryddor bidrar till lukt- och smakupplevelser.
När barnet börjar med vanlig mat, ska man inte salta maten. Även om man själv uppfattar maten som smaklös är den inte smaklös för barnet, som ju inte har vant sig vid salt. Var också försiktig med färdigmat, som inte är gjord speciellt för barn.
Tänk på!
Frukostflingor innehåller ofta mycket salt.