• LinaT

    (lättmargarinet) Lätta...?

    Behöver fråga någon som är mer insatt och intresserad än vad jag själv är av diverse kostfrågor!

    Jag hörde två kollegor, småbarnsföräldrar även de, prata om Lätta och fullständigt förkasta det om man har småbarn. Jag ville förstås inte verka dum och okunnig så jag frågade inte varför man inte "får" ge det, men jag vill gärna veta. Själv har jag alltid ätit Lätta på smörgåsarna, jag har hört antydas att det bara består av små plastkulor men tror inte riktigt på det. Är det trots allt så, eller varför är det annars så skadligt för småbarn? Jag vill ju inte långsamt ta livet av min son...

    Jättetacksam för svar!

  • Svar på tråden (lättmargarinet) Lätta...?
  • LinaT

    Då kan vi strunta i plastkuleteorin, tack Sencha!

    Söderbönas rapsoljeförklaring kan jag ta till mig, den var konkret och verkar vettig. Finns det fler förklringar i den stilen?

    Låg fetthalt förstår jag dockinte, man får jui sig fett på så många (alltför många...) sätt ändå. Spelar det verkligen roll då om smöret är magert?

  • Sencha

    Däremot har jag lärt mig (minns inte var/när) att de fetter som används till margariner och liknande egentligen framställs "för kosmetika". D.v.s. man utvinner fetter på billigast möjliga sätt - vilket är genom att man tillsätter hexan eller liknande petroleumbaserade lösningsmedel, som löser ut fettet. Sedan kan man aldrig få bort riktigt allt detta hexan igen. Att man får göra så beror på att det ju ska användas till kosmetika/liknande utvärtesprodukter. Men en viss andel av dessa fetter går istället vidare till livsmdelesproduktion och kan därför slinka igenom reglerna. Hade de sitället framställts enbart för livsmedel så hade de inte fått tillverkas på det sättet.

    Jag har dock ingen bra källa på detta, så jag är glad om någon kan bekräfta eller dementera detta

  • Vilhelmina

    Vatten och filmjölk i Lätta säger jag inget om, men arom, modifierad stärkelse, emulgeringsmedel...
    Det låter inte gott. (Och jag gillar inte hinnan det lämnar efter sig i gomen)

    Själva har vi gått över till Bregott i familjen sedan dottern, som är stick-smal, deklarerat att hon bara äter grönt smör(=Bregott normal)som på dagis! Och som jag har svällt! Storleken har hållits konstant nu ett tag sedan vi gått över till Bregott Mellan istället. Men den är ju inte lika god!

    På det medvetna dagiset har man dessutom nu gått över till oranget smör nu (ekologiskt).

  • Sencha

    Tja, vilka fetter skulle man välja istället för rapsolja?

    Palmolja, som ju används i många produkter (där man ofta inte specificerar mer än "vegetabilisk olja"/"vegetabiliskt fett"), kommer från palmodlingar. För att odla palmer skövlar man en massa skog i tropiska länder.

    Då tycker jag det känns schystare att spruta lite gift på åkrarna här hemma. Dessutom finns det ju ekologiskt odlad raps. Vilkwt dt ju förstås är i den ekolgiska bregott som är standardsmörgåsfett härhemma

  • Sencha

    Orange smör? Antar att du menar bregottet, för vårt ekologiska smör är grönt

  • Vilhelmina

    Sencha: Jag menar naturligtvis Bregott.
    Hemma hos oss heter allt fast matfett smör oavsett om det bres på mackan eller används i matlagningen.

  • Lilja84

    Men alltså , är det vanliga lätta eller light lätta vi snackar om ? , för att vanliga lätta är väl 40% fetthalt i och det är väl inte så snålt egentligen?
    Mina barn verkar inte må dåligt av lätta på mackan , och att inte få i sig tillräckligt med fett , tja vi snålar ju varken med standardmjölk eller smör/grädde i maten så fett får dom i sig ändå utöver frukostmackorna .


    Livet kan ge dig skit ibland , men då plockar man upp det och slänger det i soporna
  • LinaT

    Lilja84, jag vet inte vilket Lätta mina kollegor menade, de sa bara Lätta, men vad gäller diskussionen i övrigt...? Jag gissar vanligt Lätta, det är väl "vanligast". Hemma blir det båda varianterna, men oftast gamla vanliga Lätta.

    Sonen är definitivt inte för smal p.g.a. vårt bruk av Lätta, utan ser ut som en vanlig, gosig kille med mjuka armar och ben. Ingen svältkost i övrigt med andra ord!

  • Lilja84

    Hehe LinaT , men om dom är oroliga för fetthalten så ska man väl egentligen gå över till bregott extrasaltat som har 70% fetthalt i sig .. men då stupar man ju på saltet istället som inte är bra .
    Jag har själv ätit lätta sen barnsben och har inte dött än (fyller 23 i år ) men vem vet om 25 år kanske jag får obotlig lättasyndrom


    Livet kan ge dig skit ibland , men då plockar man upp det och slänger det i soporna
Svar på tråden (lättmargarinet) Lätta...?