Vecka 3

Din bebis påbörjat nu sin tredje vecka. Hen kanske har sovit mesta delen av tiden av de två första veckorna, men du kanske har märkt att hen är lite mer alert och mer vaken för varje dag.

Vid det här laget har du bytt fler blöjor än du kan komma ihåg - du är ett riktigt proffs nu! Och du har säkert redan sett och förstått att en del tokiga saker kan hända. Det är förvånande att någon som är så liten kan förvärka så många blöjor, och då ska vi inte tala om lukterna…

I vecka tre kanske du även upplever att någon sorts rutin börjar infinna sig.

Det är kul att lägga märke till milstolpar för ditt barn, även om det är viktigt att inte fastna i ”vems bebis gör vad först”-tävlingen. Vid tre veckor börjar andra ljud än gråt och skrik kunna höras, lyssna och se om du kan höra något.

Mamma

Hur mår du? Tar du tid för dig själv? Det är bra och viktigt för både ditt och bebisen välmående om du kan vila - om och när det finns tid! Det är också OK att lämna bebisen en liten stund (om behoven är fyllda) i exempelvis sängen för att kunna ta en liten vilopaus.

Skulle inte detta vara den lyckligaste tiden? Det är det här jag väntat på… så varför är jag så ledsen? Det är helt normalt att känna sig emotionell instabil första tiden efter förlossningen. Baby blues är inte samma sak som förlossningsdepression. De vanligaste symptomen för Baby blues är humörsvängningar, gråtattacker och ibland ångest och sömnsvårigheter. Det kan komma 2-3 dagar efter barnet fötts och går generellt över inom två veckor. Skulle nedstämdheten inte gå över bör man söka hjälp för det kan vara en början på en depression. Ta i första hand kontakt med BVC eller er vårdcentral. I ett akut läge kan man också vända sig till akutmottagningen på ett sjukhus.

/
stats