Försäkringskassan förlorar 800 miljoner på fejkad vab – nu blir det svårare
Varje år betalar Försäkringskassan ut 800 miljoner kronor till föräldrar som medvetet felaktigt rapporterar in vab. Men en ny lag ska försvåra fusket med vab.
Att ha småbarn innebär ofta en hel del vabbande. Om det inte är ögoninflammation som går på förskolan så är det magsjuka eller näsor som aldrig slutar rinna. De flesta småbarnsföräldrar känner nog igen sig – att få ihop både jobb och annat som ingår i vardagspusslet när mängder med vab står för dörren är inte lätt.
Men sen finns det föräldrar som utnyttjar systemet med vab för att få ut ersättningen. Försäkringskassan betalar ut cirka 10 miljarder kronor i ersättning för vab varje år. Av det uppskattas omkring 800 miljoner kronor gå förlorade på grund av medvetet felaktiga ansökningar från föräldrar.
– Det vanligaste är att man begär ersättning för vab trots att man har jobbat och då får man dubbelersättning, säger Alexandra Wallin, försäkringsdirektör på Försäkringskassan till SVT.
Ny lag ska minska fusket med vab
Tidigare har föräldrar som ansöker om vab intygat i Försäkringskassans app, på heder och samvete, att de är berättigade till ersättning. Vilket gör det ganska enkelt för föräldrar att ljuga.
Men från och med den 1 januari 2025 infördes en ny lag för att fusket med ersättningen ska upphöra. Försäkringskassan ska nämligen istället få information om anställdas frånvaro från arbetsgivare via Skatteverket. Den informationen ska lämnas i samband med arbetsgivardeklarationen och användas vid kontroller för att säkerställa att ersättning endast betalas ut i berättigade fall.
– Vi är positiva till den här lagändringen och har själva föreslagit den för några år sedan. Den ökade kontrollen innebär att risken att bli upptäckt blir större, säger Alexandra Wallin.
Kritiken mot lagen
Men det är inte alla som ställer sig positiva till den nya lagstiftningen. Catharina Bäck, socialförsäkringsexpert på Svenskt Näringsliv, påpekar att lagen kommer medföra en oproportionerlig arbetsbörda för arbetsgivare som kommer få en extra uppgift, eftersom det landar på deras bord att behöva rapportera in arbetstagarnas frånvaro.
För att undvika utökad arbetsbörda och minska vab-fusket, tycker Catharina Bäck att den som ansöker om ersättning ska vara ansvarig för att få fram rätt intyg.
– Förut fanns det dagisintyg men det avskaffades för tio år sedan. Det hade varit lämpligt att återinföra dem, för det vet vi – det fungerade.
Att införa "dagisintygen" igen är inget som Försäkringskassan ställer sig emot. Intygen innebär att det är förskolan som rapporterar in till Försäkringskassan om ett barn har varit hemma sjukt.
– Det skulle vara bra att få de uppgifterna också, men det är en bra start att börja med arbetsgivaruppgifterna, säger Alexandra Wallin.