Vecka 1

Grattis! Du gjorde det!


De långa månaderna av väntan och längtan är över och du har välkomnat din bebis till världen. Även efter den mest rutinmässiga förlossningen kan du känna dig utmattad, öm, upprymd och överväldigad. På ett ögonblick förändras allt och den här nya lilla personen blir det mest fascinerande du kan föreställa dig. Njut av de första dagarna när du inspekterar, tittar och fascineras av hens små tår och fingrar.

Du kanske är förvånad över att din bebis är lika utmattad som du är, men i själva verket är nyfödda bara vakna 10 % av tiden, så det är normalt att bebisen sover mestadels av tiden.

Så, vad bör du vara uppmärksam på? Det är vanligt med så kallad överskottskräkningar. Kräkningar kan även uppstå av andra anledningar, så som magsjuka eller infektion. Beroende på hur ditt barn mår i övrigt, hur länge kräkningarna har pågått och om hen får i sig vätska kan det vara läge att kontakta vården. Om kräkningarna inte slutar efter ett dygn eller om bebisen kaskadkräks, bör du kontakta vården, men i övrigt är det vanligt med små kräkningar hos din bebis.

Håll även koll på bebisen färg. Du kanske har hört talas om barn som blivit gulaktiga. Om ditt barn har en mer gulaktig hy än när ni kom hem från sjukhuset kan/bör du prata med din barnmorska.

Ditt barns armar och ben är kanske helt utsträckt - vilket är helt normalt. Hen var ju inne i din livmoder för inte så länge sen. Det tar tid, men oroa dig inte. Din bebis kommer att sträcka ut sig!

Bad

Det räcker ofta med ett bad i veckan och det går bra med bad även innan navelsträngen fallit av. Många föräldrar kan känna en oro över barnets första bad; men som med mycket annat i livet är förberedelse nyckeln till att känna sig tryggare. Förbered allt innan du påbörjar badet. Det kommer både underlätta och kännas säkrare. Bad med tvättsvamp är att rekommendera tills ditt barns navelsträng ramlar, menar vissa.

Det är viktigt att testa vattentemperaturen, så att den inte är för varm eller kall, även om du bara använder tvättsvamp. Du kan känna med din armbåge eller med handleden om det känns lagom.

En nyfödd behöver inte heller bada/tvättas varje dag, men tänk på att rengöra nacke, ansikte och rumpa vid behov.

Mamman

Troligtvis är du helt slut, öm efter förlossningen och bebisen är vaken på de mest obekväma tiderna du kan tänka dig. Men eftersom hen kommer sova på dagen kommer du också kunna vila då.

Amning kan vara svårt och göra ont. BVC finns där för att hjälpa till och ingen fråga är för dum att ställa till dem. Känns det svårt och problematiskt med amningen bör du prata med din barnmorska för råd. Ammar du kanske du känner en stor hunger, vilket är helt naturligt i och med mjölkproduktionen. Det är viktigt att lyssna på kroppen!

Även efter förlossningen kommer du kanske känna sammandragningar, det är för att din livmoder läker och drar ihop sig. Och, ta det lugnt! Även om du mår bra och allt känns bra har din kropp precis gått igenom enorma påfrestningar och förändringar. En lugn promenad eller kanske en lång vilande dusch och hälsosam/god mat räcker lång väg, och hjälper dig att återhämta dig.

Är det är ditt första barn kanske du är nervös över att vara hemma och inte riktigt vet vad du ska göra eller vad som du förväntas göra. Men ta det lugnt, de första veckorna är oftast ganska lugna/inte så händelserika. Ta er tid att komma till ro, bli bekväma med er nya tillvaro och knyta an till barnet. Det är även normalt att känna humörsvängningar och ”baby blues”, men är du orolig bör du kontakta din barnmorska.

Aktivitetstips

Nu i början får du kanske inte så mycket vaken tid med barnet, men när hen är vaken gillar barnet ljudet av din röst. Hen har lyssnat på dig genom hela graviditeten. Berätta små historier för barnet - om personerna som kanske varit och hälsat på eller om ert hem. Sjung en vaggvisa eller läs böcker högt, du kan till och med läsa din favorittidning högt. Det är din röst som är lugnande!

Veckotips

Ta gärna emot hjälp från nära och kära. Ringer de innan och frågar om de kan hjälpa till med något eller köpa med något är det för att de vill. Så även om det känns ovant - dra nytta av att era nära och kära vill och kan hjälpa till.

Känner du eller ni att det är jobbigt att folk kommer och hälsar på - säg ifrån. Det är ok att sätta gränser. Känns det bättre att stänga av telefonerna, så gör det. Många vill säkert komma och träffa både er och bebisen, men det är upp till er när det sker. Ett tips är att skicka ett sms eller mail till era vänner och släkt att ni mår bra och när barnet föddes, hur mycket hen vägde och hur lång hen är. Då stillas den allra första och största nyfikenheten. Kanske också vad hen ska heta - om ni vet och vill säga det.

/
stats