Potträning: Kan man bli blöjfri på tre dagar?
Metoden från USA kan visst få barnet att sluta med blöjor på rekordtid!
När bör man börja potträningen och hur lång tid tar det att slippa blöjorna?
Amerikanska Lora Jensen är mamma till sex barn och har stor erfarenhet av vad som funkar och inte funkar på det området.
Hon anser att alla barn kan börja potträning när de är 22 månader gamla och att det kan bli blöjfria på bara tre dagar om man följer några enkla råd.
Råden kommer hon med i sin bok «3 Day Potty Training» som har blivit väldigt populär i USA och som har omtalats på tv-kanaler som NBC och ABC, samt i en lång rad stora föräldratidningar, som en av marknadens mest effektiva potträningsmetoder.
LÄS OCKSÅ: 7 tips som gör potträningen till en lek
Hennes tre viktigaste råd om potträning är:
1. Barnet ska lära sig lyssna på sin kropp
Påmin barnet hela tiden om att det själv måste säga till när det ska på pottan. Du ska inte fråga om barnet behöver på toaletten. Det är barnet själv som ska ha kontroll över situationen. Om barnet kissar i byxan ska du förklara för barnet att det nästa gång måste säga till. Detta ska man göra varje gång det händer. Potträning kräver tålamod och man lyckas inte nödvändigtvis efter de första få «olyckorna».
2. Barnet ska vara motiverat, inte distraherat
För att lyckas på bara tre dagar är det viktigt att de tillbringas hemma utan distraktioner som surfplattor och tv, saker som barnet nog kommer tycka är mer spännande. Var också själv där i nuet med ditt barn, så att ni tillsammans kan lyckas med projektet. Kom ihåg att fira varje gång barnet har haft succé på pottan. Du kan till exempel dansa en liten glädjedans eller ge barnet ett klistermärke i en egen «räkneskapsbok». Det motiverar till fler pottbesök.
3. Gå 100% in för projektet
Du måste tro på att metoden fungerar och att barnet snart kommer sluta med blöja. Din tro smittar över på barnet och ger det lugn att lära. Kasta eventuellt alla barnets resterande blöjor, så att det inte ger dig möjlighet att tänka «vi tar en paus med potträningen och försöker igen en annan gång».
LÄS OCKSÅ: Föräldrar belönar med kakor och glass
De flesta kommer behöva mer tid på att sluta med blöjor
Åsa Lauritzen är sjuksköterska och hon tror att de allra flesta föräldrar bör räkna med att det tar längre tid än tre dagar att få sitt barn helt blöjfri.
– Speciellt när de är yngre än två år. Men jag säger absolut inte att det är omöjligt, barn är så olika. Hos en del är det bara «detta fixar jag!» på en gång. Men de allra flesta kommer nog behöva lite mer tid, det är en sak man ska lära sig på samma sätt som att lära sig äta själv, säger hon.
Vanligt att börja potträning i tvåbarnsåldern
Lauritzen säter att detta med att sluta med blöja vanligtvis är något man pratar med föräldrarna om på tvåårskontrollen. Hennes erfarenhet är att de flesta föräldrar då har börjat tänka på potträning, men att det kan vara individuella skillnader i hur föräldrarna hanterar det.
– En del föräldrar är lite tillbakahållande och är rädda för att sätta krav på barnet. De önskar att det ska gå av sig själv och låter barnet få bestämma väldigt mycket själv. Men många barn behöver få berättat hur det ska vara, säger hon.
– Andra kanske ställer för höga krav på barnet. De sätter barnet på toaletten eller håller det över handfatet när det bara är över året. Det kan snabbt bli lite för höga krav på ett litet barn. Man ska inte vara rädd för att ställa krav på barnet, men det gäller att hitta en gyllene medelväg.
LÄS OCKSÅ: Potträning: Börja vid 18 månaders ålder
Viktigt att det känns positivt att sitta på pottan
När man börjar potträningen tipsar Lauritzen om att det kan vara smart att sätta upp fasta tider för toalettbesöket, till exempel att man går på toaletten en halvtimme efter att barnet har ätit. Men något av det viktigaste föräldrarna kan göra, är att se till att barnen uppfattar toalettbesöket som något positivt.
– Man kan till exempel ta med sig en toabok för att göra det så trevligt som möjligt, och barnen kan få vara med föräldrarna på toaletten för att se att detta är en naturlig sak som alla gör.
– Och så är det bra att ge barnen mycket beröm, oavsett om det kommer något i pottan eller inte. Det är önskvärt att barnen får en känsla av bemästrande, men det ska inte ligga någon prestation i detta. Det är inte något nederlag om det inte kommer något, eller om man har lite otur, förtydligar hon.
– Man kommer i hamn tillslut oavsett!
Foto: Tomsickova Tatyana / Shutterstock