När ska man prata med barnen om sex?
Viktigt att inte göra sexualitet till något skamfyllt, anser experterna.
– Köp kondomer när barnen är små och använd dom som ballonger eller vattenballonger, uppmanar Anders Lindskog.
Han är specialist i psykologi och sexologi och är i dessa dagar aktuell med boken «Barndesign», där han bland annat skriver om vad föräldrar kan göra för att barn ska få ett tryggt förhållande till kropp och sexualitet.
Börja dialogen tidigt
Om du vill att ditt barn använder prevention när den tiden kommer, tycker Lindskog att du så tidigt som möjligt bör prata om positiv sexualitet och prevention.
– Det största hindret för att använda prevention i tonåren är att man är generad. Orsaken är att man kopplar kondomer och sexualitet med något skamfyllt.
– Om barnen har fått en avslappnad upplevelse av kondomer som något nyttigt och användbart, kommer de inte skämmas lika mycket när de kommer upp i tonåren. När barnen kommer i puberteten bör du också se till att det alltid finns färska kondomer hemma, säger han.
LÄS OCKSÅ: Det är inte barnens ansvar att göra föräldrar lyckliga
Få debuterar när föräldrarna vill
Många föräldrar kommer nog tänka att denna tillgänglighet på kondomer kommer leda till att barnen debuterar tidigare, men Lindskog anser att det är helt fel tankegång.
– Verkligheten är att väldigt få har sin sexuella debut i den ålder föräldrarna önskar. Du debuterade troligtvis inte i den ålder dina föräldrar ville, du bestämde själv, och det gör dina barn också.
– Det du kan påverka är om barnen använder prevention eller inte. Personligen tänker jag att sex är trevligt, speciellt idag när vi har bra prevention. Det är till exempel bättre om barnen kan ha glädje av sex istället för hasch. Sex är relativt sett en ganska trygg sak att hålla på med om man tillrättalägger rätt förutsättningar, säger han.
Kan gott vänta till tioårsåldern
Thore Langdeldt är psykolog och specialist i klinisk sexologi.
Han anser att man gott kan vänta till barnet närmar sig tio-elvaårs ålder innan man tar upp ämnet prevention.
– Det är bra att de får ett positivt förhållande till det så snart som möjligt, men det går bra att vänta till denna ålder, säger han.
Viktigt att vara positiv
Langfeldt tycker något av det viktigaste föräldrar kan göra, är att vara positiva och öppna i förhållande till kropp och sexualitet.
– Barn behöver spegla sexualiteten och sina könsorgan, säger han. – Därför är det viktigt att de får en positiv syn på sin kropp och nakenhet. Föräldrar bör därför inte dölja sig för sina barn, man kan gott duscha tillsammans när de är små.
– Barn registrerar tidigt sina könsorgan och det är helt vanligt att de får erektion och styv klitoris från dom är nyfödda. Ge barnen positiv återkoppling på att det är okej och att det är tillåtet att ta på sina könsorgan, säger han.
Bra att prata om sex från treårsåldern
Langfeldt anser att man gott kan prata med barn om sex och använda begrepp som klitoris och penis tidigt, gärna från dom är tre år gamla.
– De ser ju sin kropp, så de behöver få veta namn på kroppsdelarna och det som händer med dom, säger han.
Anders Lindskog tycker det är bra att prata ärligt och öppet om sex när barnen börjar att ställa frågor i fyra-femårsåldern.
Han tycker inte heller det finns något som hindrar att man använder uttryck som penis, sperma och orgasm när man beskriver sexakten.
– Jag tänker att föräldrar har ett val; vem vill jag att mina barn ska lära sig om sex ifrån? Mig, internet, vänner eller den «trevliga» mannen längre ner på gatan? De kommer oavsett att skaffa sig info på en eller annan plats.
Kan förhindra övergrepp
– Men hur skulle andra reagera om barnet börjar prata om detta i förskolan?
– En del föräldrar är nog rädda för att sådant prat ska få andra att tro att barnet är utsatt för övergrepp, men det är helt motsatt. Pratar man tidigt med barnen om sex, kommer det minska risken för att det ska bli utsatt för övergrepp.
– Alla som begår övergrepp börjar med en liten sak. Om ditt barn har fått lära sig att det är ok att prata om sex, då berättar barnet vad som har hänt. Men om det har lärt sig att det inte är tillåtet att prata om sex hemma, så har den ingen att gå till. Då upplever övergriparen att detta test fungerade, ingen reagerade och han kan gå vidare till allvarligare saker, säger han.
Aldrig för sent
Även om han tycker att det allra bästa är att prata om sex medan barnen är små, säger Lindskog att det aldrig är för sent för att börja.
– Det spelar ingen roll om barnet är 11 eller 22, ansvaret är detsamma. Det blir som att säga «jag har inte lärt barnet att läsa, när ska jag ta tag i det? Vänta till femton liksom?». Det finns ingen ursäkt till att vänta, men ju närmare man är tonåren ju svårare är det, säger han.
LÄS OCKSÅ: Sexlivet efter förlossningen
– Hindra inte barnen från att se porr
I dagens internetsamhälle är det lätt för barnen att se porr, men Lindskog tycker att det är meningslöst av föräldrar att försöka moderera tillgången.
– Blockerar du det på din smartphone eller pn:n blir det bara att dom ser på det på någon annans pc. Om det händer något där, så vågar dom inte berätta det eftersom de inte har fått lov att titta på det. Det är bättre att man låter barnen få lov och så säga att dom ska säga till mamma eller pappa om det är något de undrar över, säger han.
LÄS OCKSÅ: Gör YouTube barnsäkert på tre sekunder
– Porr är en bättre förebild än vanlig media
Lindskog tycker att porr på många sätt är en bättre förebild för barnen än det som visas traditionellt i media.
– I porr är det mer ovanligt med grovt våld än det är i amerikanska filmer. I tillägg ger porr en mer representativ bild av sex än vanlig media.
– När såg du till exempel sist en ful människa ha sex på film eller en normal naken människa i en tidning?
– Man får intryck av att det bara är perfekta människor som har sex, men så är det inte i porrvärlden. Här har både gamla och feta människor sex, män har sex med varandra. Allt finns.
– Men tänk om små barn kommer över porr?
– Förutsättningen är att man ska ha skapat dialogen runt sex. Är man ett litet barn i porrvärlden utan att ha någon att prata med, kan man bli ganska förvirrad. Yngre barn är inte heller så intresserade, det är mer att de tycker det är roligt och skrattar åt det, säger han.
– Idag kan du inte välja, barn tittar på porr oavsett. Då är det mycket tryggare att dom gör det hemma.
– Låt barnen få leka doktorleken
Thor Langfeldt tycker att det är viktigt att barnen får ha sin sexualitet i lugn och ro. Om det handlar om masturbering eller att titta på porr på nätet.
– Barn måste få lov att ha den världen för sig själv. Om de till exempel har låst dörren till barnrummet för att leka doktorleken, måste dom få lov att göra det.
– Om föräldrar är öppna och positiva till sexualitet, så kan dom inte göra fel. Men desto mer du hindrar barnens normala utveckling, ju större chans är det att dom får allvarliga problem senare i livet.
LÄS OCKSÅ: Ny trend förbjuder detta