När sömnen inte funkar

Tobias (18 mån) vägrar att sova! Sista desperata försöket har varit att måla hans rum i en färg som ska verka sömnframkallande, berättar småbarnsmamman Marita Grande.


– Hos färghandlaren rekommenderade de att man inte ska sova i helt vita rum, så nu har vi målat hans rum i en färg som heter Gustaviansk blå, säger hon.

Marita tillägger att förhoppningarna kanske inte är de allra största när det gäller om målnings-experimentet ska fungera. De senaste året har familjen försökt det mesta för att få minstingen Tobias (1,5) att sova.

– Madrass på hans rum, nattlampa, hålla handen, flaska med vatten eller mjölk, bad före läggning. Ja, det kan inte vara mycket som vi inte har försökt, tillägger hon med ett leende.

Alltid haft svårigheter

Tvåbarnsmamman berättar att Tobias har haft svårt att sova sedan han var nyfödd.

– Fram tills han var 4 månader gammal ammade jag honom nästan varje timme hela dygnet, eftersom han inte ville ta flaskan. När han började att äta mat hoppades vi att han skulle sova bättre, berättar hon.

Det första året ringde hon ofta till sjuksköterskan som gav dom många goda råd. I perioder har de klarat av att få sonen att sova bättre, men så har problemen börjat igen.

Sover bättre utan mamma

Marita berättar att sonen sover mycket bättre när han sover över hos sina morföräldrar, och hon har också lagt märke till att han sover bättre när hon själv inte är hemma.

– Jag har sovit i källaren i perioder, men i det långa loppet kan jag inte sova där, säger hon skrattfärdigt.

– Vi har tänkt tanken på om det kan vara något han är allergisk mot, men det verkar vara som om det helt enkelt har blivit en dålig vana som vi inte orkar med att göra något åt, säger hon.

Naturligt att vakna på natten

Nina Misvær är sjuksköterska och en av Norges främsta sömnexperter när det gäller barn. Hon är inte överraskad över att barn ofta sover bättre när de hälsar på sina mor- och farföräldrar.

– På samma sätt som oss vuxna, så vaknar barn till flera gånger under natten. När de vaknar på en övernattning hos farmor och farfar, tänker de inte att de saknar dom så och då sker inget. De sover vidare, säger hon humoristiskt.

LÄS OCKSÅ: Hur mycket sover barn?

Försiktig med att belöna ovanor

Misvær säger att föräldrar ofta omedvetet gör saker som barnet uppfattar som belöning, och att de ska vara försiktiga med att ta barnet till sin egen säng, även på morgonen.

– Att få komma in till mamma och pappa på morgonen kan lätt uppfattas som belöning. Detta gör att när barnet vaknar undrar det på morgonen om de får komma in till mamma och pappa, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Sömndebatten: Gråtkur eller inte?

Ett tips som Misvær ger för att undvika att barnet vaknar för tidigt är att ge barnet en egen väckarklocka.

– Sätt alarmet på att börja tio minuter efter att barnet brukar vakna och gå inte in till barnet förrän klockan ringer. Allt eftersom skruvar man fram den längre och längre. Som regel är det så att barnet alltid vaknar fem minuter innan väckarklockan ringer, säger hon.

Undvik att gå in till barnet

– Även om föräldrarna kommer in och «river sig i håret» när barnet vaknar på natten, kan det uppfattas händelserikt för barnet, säger Misvær.

– Och föräldrar ska akta sig för att inte bli «nappspringare». De bör inte springa för att stoppa nappen i munnen när barnet tappar den. Då är det bättre med fler nappar i sängen, säger hon.

Misvær tillägger att det självklart är bäst att sluta med napp när barnet inte längre har så starkt sugbehov. Sugbehovet avtar gradvis på slutet av första levnadsåret. När barnet är över ett år är det föräldrarna som upprätthåller att de fortsätter med napp, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Så hjälper du bebisen att sova

Misvær föreslår att föräldrar analyserar läggnings-rutinen för att se om det är något de kan göra annorlunda.

– Potentialen barn har för att göra saker annorlunda är enorm. Se bara på barnen när de börjar i förskolan, här sover alla barn precis på den tidpunkt personalen bestämmer. Oavsett om de är vana vid att vaggas till sömn, burna eller liknande.

[ad062]

Nya tänder spelar ingen roll

Nina Misvær har gett ut flera böcker för föräldrar, bland annat handboken «Sova hela natten». Här tar hon upp olika typer av sömnproblem och vad föräldrar kan göra för att skapa bra läggrutiner och förebygga problem.

En situation många föräldrar upplever är att när man äntligen har kommit in i goda rutiner, så blir barnet sjukt eller det händer andra saker som gör att man faller tillbaks i ruta ett. Många tycker också att barnet sover sämre när det får nya tänder.

– Inget barn vaknar för att det får nya tänder. Tänderna sticker upp och gör inte ont. Generellt ska det till mycket smärtor för att man ska vakna på natten, säger Misvær.

Tänk bara på visdomständer, tolvårständer och sexårständer. Det är ingen som säger att stora barn vaknar på natten för att dom får tänder, tillägger hon med ett leende.

Göra det bästa av det

Sjuksköterskan har full förståelse för att det här med barns sömn är väldigt komplicerat och understryker att det är viktigt att föräldrar inte ska känna sig som dåliga föräldrar när barnet inte vill sova.

– Sömn är bra för allt. För att barnet ska utvecklas optimalt är det viktigt med tillräckligt mycket sömn och det är viktigt att föräldrar får tillräckligt med sömn så att de klarar av att vara bästa möjliga föräldrar, säger hon.

– I en period bör man kanske lägga sig själv tidigare och vakna samtidigt med barnet. Så kan man vara tillsammans på morgonen innan förskolan, istället för att vara tillsammans på eftermiddagen när barnen är griniga. Man får försöka göra det bästa av situationen.

Kan bli ett långvarigt problem

Att barn inte bör sova i föräldrarnas säng och något Ståle Pallesen ägnar sig mycket åt. Han är professor i psykologi hos UiB och är seniorforskare vid Nationell kompetenstjänst för sömnsjukdomar i Norge.

Pallesen varnar föräldrar för att låta saker gå för långt och berättar att han har flera barn i tonåren som patienter för att barnet inte vågar sova själv.

Barnen har inte klarat av att sova över hos vänner, åka på läger och liknande, på grund av att de bara klarar av att sova i föräldrarnas säng.

– Detta är barn som annars är friska, men som har blivit vana vid den här typen av beteende över tid. Här har föräldrarna låtit «omsorgen» gå för långt. Och även om det har varit väl menat så drabbar det barnet på sikt, berättar han.

Olika grader

Pallesen berättar att det definieras som mild sömnstörning när barnet har vaknar mer än två gånger under natten utan att somna om igen på egen hand, minst två till fyra nätter per vecka. Om barnet vaknar mer än två gånger per natt utan att somna igen på egen hand, fem till sju nätter per vecka, räknas det som ett mer allvarligt sömnproblem.

– En sömnstörning kan också definieras utifrån hur lång tid det tar för barnet att somna på kvällen. Ett barn som använder trettio minuter eller mer till att somna, minst två till fyra nätter i veckan, har en mild sömnstörning. Och på samma sätt som vid uppvak, så är fem till sju nätter räknat som en allvarlig störning, säger han.

– Men det hela beror på hur mycket föräldrarna blir stressade av det som händer. Om dessa saker sker ofta men inte bekymrar föräldrarna är det inget stort problem, understryker han.

Föräldrar ingriper för tidigt

Gråtkurer är ett omdiskuterat tema och en metod som många föräldrar vägrar att använda för att det går emot deras beskyddarinstinkt. Pallesen tycker att föräldrar ofta upprätthåller barnets beteende genom att ingripa för tidigt.

– Det finns flera grader av gråtkurer. Den mest extrema är att man bara ska ingripa om barnet har smärtor eller är rädd, säger han. En mildare variant är att man väntar fem minuter innan man går in till barnet. Nästa gång väntar man tio minuter och så ökar man gradvis, tillägger han.

– En del menar att föräldrar inte kan skilja på klagogråt och gråt när barnet har smärtor, men studier visar att de flesta föräldrar faktiskt kan skilja mellan dessa typer av gråt.

LÄS OCKSÅ: Sov, för helvete!

– Vem bör man kontakta om man behöver hjälp?

– Först och främst barnavårdcentralen där de har bra kunskap om ämnet. Om det är ett kvarstående problem kan man hänvisas till andra instanser som BUP (Barn och ungdomspsykiatrin) eller andra kliniker som jobbar speciellt med detta riktat mot barn, avslutar hon.

10 tips för bra sovrutiner:

  1. Använd aldrig sängen som straff
  2. Försök att lugna barnet i sin egen säng
  3. Ge aldrig barnet «belöning» för att gå upp
  4. Prata positivt om sängen och lär barnet att tycka om den
  5. Se till att få barnet i säng när «sömntåget» kommer
  6. Gör bra och lugnande ritualer
  7. Ta hellre lässtunden i soffan och inte så många sängritualer på sängkanten
  8. Sjung max två godnatt-sånger i sängen
  9. Städa barnrummet och se till att det inte finns leksaker i sängen

Källa: Nina Misvær / Apotekerforeningens brosjyre «Barn og søvn»

/
stats