Hormonspiral – så funkar det

En hormonspiral kan användas av de flesta kvinnor och ger bra säkerhet mot graviditet.


I Sverige säljs bara en sorts hormonspiral (Mirena). Spiral kallas även livmoderinlägg. Hormonspiralen är formad som ett T och placeras inne i livmodern. Det gör det svårare för spermier att röra sig i livmodern och påverkar dessutom livmoderslemhinnan så att det blir mindre chans för en eventuellt befruktad äggcell att fästa sig där.

Två trådar för borttagning sitter fast i ögat i nedre delen av den vertikala delen av T:et.

Hormonspiralen förhindrar graviditet genom att kontrollera livmoderslemhinnan så att den inte förbereds för graviditet genom att göra sekretet i livmoderhalsen så tjockt att sädescellerna inte kan komma in i livmodern och befrukta ägget. Inlägget påverkar också sädescellernas rörlighet inne i livmodern, så att befruktning förhindras.

LÄS OCKSÅ: Stine (18) trodde spiralen var helt säker

Kan användas av de allra flesta

Hormonspiral är ett enkelt och bra preventionsalternativ som kan användas av många kvinnor – oavsett ålder och om de har fött barn.

Om du precis har fött bör du inte sätta in spiral förens 6 veckor efter förlossningen.

I motsats till P-piller kan du som ammar använda hormonspiral. Hormonspiralen kan också användas av kvinnor direkt efter en abort, av kvinnor med BMI mer än 30, har diabetes eller migrän.

Hormonspiralen ökar inte risken för propp och kan därför användas av de som inte kan använda preventionsmedel som innehåller östrogen (som exempelvis P-piller).

Norska Helsedirektoratet uppmanar vårdpersonal att ge kvinnor mycket mer information och valmöjligheter om de långtidsverkande reversibla preventionsmetoderna – speciellt eftersom de inte har användarfel och högre grad av säkerhet mot graviditet än vad de flesta andra metoder har.

Så får du en hormonspiral

En hormonspiral sätts in av barnmorska eller gynekolog. Du får några frågor om din hälsa och man gör en gynekologisk undersökning.

Det kan kännas lite obehagligt när man sätter in spiralen. Om du är rädd för att det ska göra ont kan det vara en idé att ta en alvedon innan du går till barnmorskan.

Barnmorskan kommer berätta för dig hur du kan kontrollera spiralen själv. Du kan känna att den sitter på plats genom att känna efter tråden innerst i slidan. Barnmorskan kan också visa dig hur tråden ser ut, genom att använda en spegel medan du sitter i undersökningsstolen.

Spiralen kan sitta inne i 5 år. Då bör den bytas.

Skillnad på hormonspiral och kopparspiral

Hormonspiral

Hormonspiralen är tillverkad av plast och innehåller hormonet gestagen. Den sätts in i livmodern av en barnmorska. Mellan 0-0,3% av de som använder hormonspiral blir gravida. Det blir hela tiden fler svenska kvinnor som använder hormonspiral istället för kopparspiral, eftersom det har en högre säkerhet mot graviditet.

Kopparspiral

Kopparspiralen är tillverkad av plast och koppartråd. Innehåller inga hormoner. Mellan 1-0,7% som använder kopparspiral blir gravida. Utbredd användning i U-länder. Används mindre och mindre av svenska kvinnor.

Lika säkert som sterilisering

Hjördis Jölsum är farmaceut och jobbar som produktionschef för Mirena, som är den enda hormonspiralen på marknaden i Sverige.

Hon kan försäkra oss om att hormonspiralen har en mycket bra säkerhet.

Pearl Index för hormonspiralen är ca 0,2, det vill säga att det är på samma nivå som vid sterilisering av kvinnor.

Kopparspiralen har en något lägre säkerhet.

– Pearl Index på kopparspiral anges från WHO med 0,8. Marknaden för kopparspiraler är sjunkande i Norge eftersom så många har upptäckt fördelarna med hormonspiral. Kopparspiraler används mest i Asien och utvecklingsländer, berättar Jölsum.

Fördelar och nackdelar

Vi kan sammanfatta fördelar och nackdelar med spiralen:

Fördelar:

  • Bra säkerhet
  • Behöver inte förnyas på fem år
  • Inga användarfel
  • Kan inte glömmas
  • Behöver inte tänka på prevention när du har sex
  • Mindre blödning. Hon en del upphör den helt.
  • Många får mindre PMS och menstruationssmärta. Eventuellt försvinner den helt.
  • Nöjda användare

Nackdelar:

  • Blödningsförvirring de första månaderna
  • Man kan få en infektion vid insättning
  • Biverkningar kan förekomma: finnar, huvudvärk, illamående, ömma bröst, viktökning. Detta är ovanligt och försvinner som regel efter några månader.
  • Pris. En hormonspiral kostar ungefär 1200 kr. Men då har du också prevention i fem år.

Blir man gravid måste spiralen ut så snabbt som möjligt

– Om en kvinna blir gravid med en hormonspiral på plats, bör hon få den borttagen så snart som möjligt. Om spiralen sitter kvar under graviditeten ökar risken för missfall, infektion eller tidig födsel, berättar farmaceuten.

Hormonet i hormonspiralen frigörs i livmodern. Det betyder att fostret lokalt utsätts för relativt höga hormonkoncentrationer, men mängden hormon som överförs genom blod och moderkaka är liten.

Inte registrerat fosterskador

– Effekten av denna mängd hormoner bör man vara observant på. Det är emellertid än så länge inte registrerat några missbildningar på barn i dom fall graviditeten fullföljts med hormonspiral på plats, säger Jölsum.

LÄS OCKSÅ: Topp 10 graviditetsbekymmer

Så säker är de olika preventionstyperna

Pearl Index är ett mått på hur effektiv en preventionsmetod är. Pearl Index uppges i procent och något förenklat kan Pearl Index framställas så här: Om 100 kvinnor använder samma preventionsmetod i ett år, motsvarar Pearl Index antalet kvinnor som blir gravida, trots användning av previentionsmetoden.

Metod

Pearl index Högt värde = mer osäker

Hormonspiral0 - 0.2
Sterilisering0 - 0,5
P-spruta0 - 1,0
Kopparspiral0,3 - 1,0
P-piller0,2 - 3,0
P-ring0,3 - 2,0
P-plåster 0,3 - 2,0
Kondom2,0 - 15,0
Femidom2,0 - 17,0
Sädesdödande medel4,0 - 25,0

*Metod och anvädarfel ger olika säkerhet.

/
stats