Förkortningar du bör ha koll på
Förkortningar du bör ha koll på - Foto: Pexels.com

Vad betyder BVSA? Och andra förkortningar du bör ha koll på

Har du någon gång stött på en förkortning som BVSA, RSVP, eller FOMO och inte lyckats lista ut vad de betyder? Ingen fara, vi har svaren!


I en värld där nya förkortningar och slanguttryck ständigt dyker upp, kan det vara svårt att hänga med i svängarna. En sådan förkortning som har blivit allt vanligare, särskilt inom online- och secondhandförsäljning, är BVSA. Men vad betyder egentligen dessa fyra bokstäver? För vissa kan det vara ett välbekant uttryck, medan andra kanske aldrig har stött på det tidigare.  

Vad betyder BVSA? 

BVSA står för "Billigare Vid Snabb Affär" och används ofta i samband med köp- och säljsajter, särskilt inom secondhandmarknaden.

När en säljare skriver BVSA i en annons signalerar de att de är villiga att sänka priset eller acceptera ett bud, men endast om köparen är redo att genomföra affären snabbt. Det är ett sätt för säljare att locka seriösa köpare som inte vill förhandla länge, och samtidigt ett tecken för köpare att de kan få varan till ett lägre pris om de agerar snabbt.

Andra förkortningar som folk ibland har svårt att förstå sig på är bland annat: 

Vad betyder OSA? 

Förkortningen OSA står för ”Om Svar Anhålles”, vilket är en direkt översättning från det latinska uttrycket ”Omnes Sibi Adesse”, vilket i sin tur betyder ”alla bör vara närvarande”.

När du ser OSA i en inbjudan betyder det att mottagaren förväntas svara om de kommer att delta eller inte. Det är ett sätt för värdarna att planera evenemanget effektivt, veta hur många som kommer och undvika överflöd eller brist på mat och dryck.

Vad betyder RSVP? 

Uttrycket RSVP har du säkert stött på om du fått hem en inbjudan till en formell tillställning. RSVP är den engelska motsvarigheten till OSA, och står för var snäll och svara. Precis som mycket annat i engelskan kommer förkortningen från franskan: RSVP står faktiskt för “Réspondez s’il vous plait”.

Du kan se det på inbjudningar till fester och bröllop. Och ja, var snäll och svara – på så vis vet värden och värdinnan exakt hur mycket mat de ska beställa.

Foto: Pexels.com

Vad betyder ASAP? 

Även uttrycket ASAP har du säkert kommit i kontakt med någon gång. “Kan du skicka in denna ASAP?” står det kanske i ett mail från din chef. 

ASAP betyder "As Soon As Possible", vilket på svenska översätts till Så fort som möjligt. 

Vad betyder TBA och TBC?

Kanske två mindre vanligt förekommande förkortningar, men du kanske har stött på uttrycken. Har du någonsin fått en inbjudan till en fest eller annan tillställning och det står "Plats: TBA", det betyder nämligen att de inte har bestämt plats än, men att de kommer höra av sig när de vet.

Förkortningen TBA betyder nämligen "To Be Announced", vilket översätts till: Kommer meddelas. 

TBC betyder i sin tur "To Be Confirmed", vilket översätts till: Kommer bekräftas. 

Vad betyder FOMO? 

FOMO betyder ”Fear Of Missing Out” vilket beskriver känslan av att vara rädd för att missa något viktigt, roligt eller minnesvärt, vanligt i sociala sammanhang. 

/
stats