Hur påverkas gravida av mykoplasma?
Hur påverkas gravida av mykoplasma? - Foto: Envato.com

Smittats av mykoplasma som gravid? Så kan det ofödda barnet påverkas

Mykoplasma sprids som en löpeld i Sverige och fler än vanligt insjuknar. Men hur påverkas gravida av sjukdomen och kan det ofödda barnet påverkas?


Under coronapandemin minskade antalet fall av mykoplasma, eftersom vi generellt träffade färre personer än vanligt. Men hösten 2024 började sjukdomen spridas lavinartat i Sverige. 

Mykoplasma kan orsaka infektioner i luftvägarna, som lunginflammation. För de flesta är mykoplasma en vanlig förkylning men ungefär en av tio som smittats får lunginflammation. Andra vanliga symptom på mykoplasma är heshet, feber och torrhosta. Oftast går det över snabbt men ibland kan hostan hålla i sig i veckor.

Familjeliv har pratat med Birgitta Obasi, specialistläkare obstetrik & gynekologi och leg barnmorskaKry, som berättar hur gravida kan påverkas av mykoplasma, men även hur bebisen i magen, spädbarn och små barn kan drabbas av sjukdomen. 

Så påverkas barnet i magen om mamman blir smittad

Mykoplasma sprids vid nära kontakt mellan personer, genom små och stora droppar från luftvägarna och mottagligheten för smitta är hög i alla åldrar och en genomgången sjukdom ger ingen bestående immunitet. Men kan man som gravid drabbas hårdare av sjukdomen? 

– På grund av ett förändrat immunförsvar så ska man vara extra försiktig för att bli smittad av alla olika agens (smittämnen) under graviditet, förklarar Birgitta Obasi. 

Faktum är att om en gravid kvinna smittad av mykoplasma kan det påverka det ofödda barnet. Därför är det extra viktigt att man som gravid är extra vaksam. 

– Mycoplasma pneumoniae smittas vid nära kontakt med andra människor, som en droppsmitta från luftvägarna. Smittan sprids lätt och med ökande ålder blir sjukdomen ofta mer uttalad. Mycoplasma genitalium kan överföras från en smittad gravid till det ofödda barnet under graviditeten. Det kan ge medfödd mykoplasmainfektion hos det nyfödda barnet.

Foto: Envato.com

Små barn och mykoplasma 

Spädbarn har ett omoget immunförsvar, vilket gör dem särskilt känsliga för olika typer av infektioner, inklusive mykoplasma.

– Spädbarn är alltid en riskgrupp eftersom deras immunförsvar ej är helt upparbetat ännu. Spädbarn har ett immunförsvar när det föds, men det mognar inte förrän barnet är mellan två och tre månader gamla. För omedelbart skydd delas moderns antikroppar med barnet genom moderkakan under graviditet (skydd i ca 6 månader), direkt efter födseln och genom amning, säger Birgitta Obasi. 

Foto: envato.com

Så undviker du att ditt barn smittas 

Vidare förklarar Obasi hur man kan undvika att små barn smittas av bakteriesjukdomen. 

– Små barn blir ofta bara lite förkylda eller smittas inte alls. Försöka att undvika smittotillfällen om möjligt. Svårt att hålla barn från smitta helt med tanke på förskolemiljö mm. Immunförsvaret hos barnet tränas upp med tiden och vid kontakt med nya agens (smittämnen).

– Handtvätt regelbundet speciellt vid sjukdom och/eller hosta/nysning. Barn som är sjuka med luftvägssymtom bör stanna hemma för att undvika att smitta andra.

/
/
/
/
stats