• Xenia

    Ryssland har anfallit Ukraina - krig i Europa

    Ja, Putin har gjort precis det vi oroat oss för. Han drar sig inte för något. Hur kommer det att sluta? Först tar han hela Donbass, sedan hela Ukraina. Och omvärlden ser bara på och fördömer.

    Vad innebär detta för Sverige? Dyrare elpriser förstås.

    Borde inte Sverige ha sålt vapen till Ukraina, en demokrati (även om den är korrumperad) hotad av en diktatur? Ok att sälja vapen till diktaturen Saudiarabien, inte ok att sälja till Ukraina.

    Vad tänker ni andra om allt detta?

  • Svar på tråden Ryssland har anfallit Ukraina - krig i Europa
  • Rataxes
    Kermit1561 skrev 2023-12-28 11:55:54 följande:
    "Sveriges Fredsråd" är ingen fredsorganisation, det är en ryskstödd propagandaorganisation som inte har nånting med seriösa fredsorganisationer att göra. 
    Finns det öht seriösa fredsorganisationer som inte är kremlstyrda?
    Socialism bygger på avundsjuka och hat.
  • Padirac
    Mentat skrev 2023-12-28 18:30:51 följande:
    Ja, och det försvarsmakten säger är just det jag skrev ovan, att materialet från Esrange kan användas för militära syften. De säger inte att Esrange därmed är ett prioriterat mål för en angripare, så som AN påstår. Järnvägen och dammarna är exempel på vad som kunde vara prioriterade mål för Ryssland, någon annan angripare är inte aktuell, och ger därmed några exempel på varför AN är ute och cyklar.

    Bevisligen har du problem med läsförståelsen, både vad gäller inlägg här och de artiklar du länkar till. Då är det inte konstigt att du upplevs som hopplös att ens försöka föra en diskussion med.
    Mer om militär satsning och militära förmågor på Esrange

    www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/forsvaret-satsar-pa-satelliter-kan-vara-avgorande-for-esrange

    "? Enligt de signaler jag har fått har det varit efterfrågat från Nato att det ska finnas arktisk kompetens och att man ska kunna utbilda här uppe i norr.
    Han välkomnar också skrivningen om att ?Försvarsmakten ska utveckla en nationell förmåga till uppskjutning av satelliter?. Kanske kan det vara den sista pusselbiten i finansieringen som hittills har saknats för SSC och kan ta projektet hela vägen i mål."
  • Mentat
    Padirac skrev 2023-12-28 19:43:44 följande:
    Nej, du misstar dig, rejält dessutom.

    Du skrev först att Esrange inte har något militärt värde.

    Jag skrev då att försvarsmakten inte höll med dig och länkade till uttalanden gjorda.  Informationsinhämtning genom satellitövervakning är en central del av militär förmåga. Om den förmågan sätts ur spel försvagas den totala militära förmågan.

    North European Aerospace Test range är ett samarbete mellan rymdstyrelsen och försvarsmakten genom FMV och Esrange är en del av detta test och övningsområde. 

    " outside of Kiruna is NEAT - the North European Aerospace Test range, Europe's largest test range being spread over 24,000 km². This area is regularly used by NATO for military exercises and encompasses the Esrange Space Center which was built in 1964 by ESRO the European Space Research Organisation (which later became the European Space Agency - ESA). Esrange is the world's largest satellite receiving station and where images from satellites in polar orbits are downloaded daily. The information from many of these satellites is used for both civilian and military purposes. The management of Esrange was transferred to the Swedish Space Corporation (SSC) in 1972 and is also used for launching rockets and balloons, mainly for scientific research.
    The Vidsel site is used to test long range missiles and drones and for military exercises. It has a permanently restricted airspace which covers a ground area of 7,200 km². The original test area of 1,600 km² was established in 1958, and is suspended ground space year-around. 1,700 km² (divided into two parts of 1600 km² and 100 km²) can be suspended when a larger area is needed. The extended range can be used Sept-June."

    Nu har du ändrat dig och skriver att Esrange inte är ett prioriterat mål för en angripare. Om det betyder att Esrange inte är ett mål alls enligt dig lämnas osagt. 

    Vem som har problem och vem som inte har problem här behöver knappast diskuteras. 
    Ja, och kontexten var att en rysk angripare skulle slå ut Esrange som sitt prioriterade mål. Jag förutsätter att du såg vad jag svarade på. Ett övningsområde är knappast något prioriterat mål för en angripare så din sedvanliga inkopiering av en stor textmassa är totalt irrelevant.

    Vi är åtminstone ense på en punkt: "Diskussionen" är helt onödig!
  • Padirac

    Före Kremls krig i Ukraina sköts en stor del sv europeiska satelliter upp från Ryssland.  Detta har ändrats.

    Att galenpannan och den kremltrogna AN anser att Ryssland skulle slå ut Esrange är inte ett oinformerat påstående som jag ser det.

    www.tekniksakerhetsforum.se/artiklar/sa-ska-svenska-rymdforsvaret-vinna-informationskriget

    "?Jag är glad att Försvarsmakten har vaknat och förstår hur rymdförmågor kan bidra till en ökad operativ effekt. Det finns många munnar att mätta i Försvarsmakten och det har nog varit svårt att hitta finansiering tidigare. Jag tror att Ukrainakriget har ökat förståelsen för vad rymden kan ge oss?, säger Carlsson och nämner som exempel satellitbilder på Rysslands truppförflyttningar samt den ryska taktiken att störa ut GPS i krigets inledningsskede.


    Ett av huvuduppdragen, eller operationslinjerna, är att bygga upp en så kallad rymdlägesbild, bestående av en detaljerad förståelse för vilka satelliter som trafikerar rymden över Sverige och vilka förmågor dessa har. Dessutom ska Carlssons organisation utvärdera hur Sverige kan och bör använda rymddomänen för att utveckla bilden av omvärlden.
    ?Informationen från rymdbaserade sensorer kan användas på olika ledningsnivåer, allt ifrån den politiska nivån ända ner till den enskilde soldaten. Vi behöver kunna upptäcka många olika skeenden?, säger Carlsson. ?Där ser vi att rymdbaserade system skulle kunna vara ett komplement. Vi tittar på olika möjligheter, till exempel att anskaffa egna satelliter, men vi har också en dialog med internationella partners?.
    ?
    ?Vi har sensorer utvecklade i Sverige som kretsar runt nästan varenda planet i solsystemet.?
    ?
    Utöver detta ingår i uppdraget att bygga upp förmåga att skydda rymdrelaterad infrastruktur från yttre hot. Och den något sena starten till trots anser Carlsson att Sverige har ovanligt goda förutsättningar att utveckla ett rymdförsvar.
    Det handlar delvis om att Sverige som enda land, tack vare rymdbasen Esrange utanför Kiruna, har förmåga att skjuta upp satelliter från europeisk mark. Detta sedan en ny uppskjutningsanläggning invigdes i januari 2023.
    ?Esrange har blivit en strategisk resurs. Inte bara för oss utan också för Europa, Nato och totalförsvaret?, säger Carlsson. ?Det ger ett skydd att ha förmåga att ersätta något som förstörts?."

    Ja, du tröskar på med samma tjafs om att Esrange inte alls är ett militärt mål för att sedan ändra dig medans jag har gett underlag till varför Esrange kan vara ett viktigt mål i modern krigsföring. 
    Mentat skrev 2023-12-28 20:05:32 följande:
    Ja, och kontexten var att en rysk angripare skulle slå ut Esrange som sitt prioriterade mål. Jag förutsätter att du såg vad jag svarade på. Ett övningsområde är knappast något prioriterat mål för en angripare så din sedvanliga inkopiering av en stor textmassa är totalt irrelevant.

    Vi är åtminstone ense på en punkt: "Diskussionen" är helt onödig!
  • Rataxes

    Lite humor kan väl inte skada?


    En ryss på Röda torget i Moskva demonstrerar med skylt där det står: "Presidenten är en idiot"
    Polisen tar honom honom direkt.
    - Nej, nej, jag menar Ukrainas president, säger mannen.
    Polisen svarar:
    - Å, nej! Oss lurar du inte. Vi vet vilken president som är idiot!
    Socialism bygger på avundsjuka och hat.
  • FuckGoggleAskMe
    Padirac skrev 2023-12-28 20:25:54 följande:
    Ja, du tröskar på med samma tjafs om att Esrange inte alls är ett militärt mål för att sedan ändra dig medans jag har gett underlag till varför Esrange kan vara ett viktigt mål i modern krigsföring. 
    Visst, Esrange kan bli viktigt för militären, om åtskilliga miljarder kronor och en massa år läggs ner på att bygga om den nuvarande kapaciteten. Men hur troligt är det?
  • Meddelande borttaget
  • Kermit1561
    Leksak skrev 2024-01-24 00:06:17 följande:

    Jag kan inte begripa att först går 90% av folket på lögnerna om corona för de som Aftonbladet och Expressen skriver är sant och när iallafall 50% av befolkningen börjat fatta att vi är lurade då går ryssarna in i Ukraina för att skydda de ryska folket i Donbas som Zelenski först drog in rösträtten för att sedan börja mörda folket i Donbas och till en början är de ingen som bryr sig i princip men då pekar USA med hela handen på den fredsbevarande koalitionen NATO att stödja Ukraina vilket många då börjar att göra medans EU ännu inte gör något men då tröttna USA och peka även med hela handen till EU och då tog de fart och dom 90% som vart lurade angående coronan är så jävla korkade och tror nu åter igen bara på vad AB och EX.

    kan inte förstå hur folk kan vara så fruktansvärt korkade då sanningen finns några google klick bort. Titta lite på ?congress hearings? på youtube där förhören om twitterfiles hölls och om hur Bidens gubbar hade ett eget nummer till twitter dom kunde ringa för att ta bort negativa trådar om Biden och hur chefer på erkänner hur dom försökt sätta dit trump innan han vart president men inte ett ord om detta i Svensk gammel media så vi alla som växt upp och fått lära oss att i Kina är de censur och de har inte vi bla bla beklagar men kan berätta för er att väst censur är lika illa som Kinas


    Vilket sammelsurium...  du har verkligen svalt putins desinformation med hull och hår.
  • Mentat
    Kermit1561 skrev 2024-01-24 09:20:25 följande:
    Vilket sammelsurium...  du har verkligen svalt putins desinformation med hull och hår.
    Språkbehandlingen ger anledning att tvivla på om svenska verkligen är författarens modersmål. Oavsett vilket så har Putin gott om medhjälpare.

    För Sveriges säkerhet är det viktigt att vi fortsätter att sända stöd till Ukraina!
  • Rataxes
    Leksak skrev 2024-01-24 00:06:17 följande:

    Jag kan inte begripa att först går 90% av folket på lögnerna om corona för de som Aftonbladet och Expressen skriver är sant och när iallafall 50% av befolkningen börjat fatta att vi är lurade då går ryssarna in i Ukraina för att skydda de ryska folket i Donbas som Zelenski först drog in rösträtten för att sedan börja mörda folket i Donbas och till en början är de ingen som bryr sig i princip men då pekar USA med hela handen på den fredsbevarande koalitionen NATO att stödja Ukraina vilket många då börjar att göra medans EU ännu inte gör något men då tröttna USA och peka även med hela handen till EU och då tog de fart och dom 90% som vart lurade angående coronan är så jävla korkade och tror nu åter igen bara på vad AB och EX.

    kan inte förstå hur folk kan vara så fruktansvärt korkade då sanningen finns några google klick bort. Titta lite på ?congress hearings? på youtube där förhören om twitterfiles hölls och om hur Bidens gubbar hade ett eget nummer till twitter dom kunde ringa för att ta bort negativa trådar om Biden och hur chefer på erkänner hur dom försökt sätta dit trump innan han vart president men inte ett ord om detta i Svensk gammel media så vi alla som växt upp och fått lära oss att i Kina är de censur och de har inte vi bla bla beklagar men kan berätta för er att väst censur är lika illa som Kinas


    Socialism bygger på avundsjuka och hat.
Svar på tråden Ryssland har anfallit Ukraina - krig i Europa