• Brumma

    Vilja ta över mammans plats?

    Anonym (Pappan) skrev 2017-03-06 15:03:02 följande:

    En gammal tråd men i alla fall, frågeställningen är intressant. Därför att jag tycker att du missar en fråga Brumma. Nämligen vad pappan vill. Tror det är vanligare att pappan förväntar sig att hans nya ska ta en mammaroll i hans nya familj. Och att han dessutom är tydlig med det mot sitt ex.


    Fast frågeställningen här handlade om vad bonusmamman vill, inte vad deras partner ville :)

    Men om vi spinner vidare på din fundering så har jag inte ngn pappa i min närhet som vill att den nya partnern skall ta över efter mamman och utmanövrera henne (vilket var frågeställningen). Det är inte direkt samma sak som att ta en föräldraroll/mammaroll i den nya familjen. Jag har haft en föräldra/mammaroll i vår familj. Men jag är inte bonusdotterns mamma, inte heller vill jag vara det. Och inte heller vill min man att jag skall ta över för mamman.

    Ja, jag tror att de många - både pappor och mammor - är tydliga med att de delar den vardagliga föräldrarollen med sin partner och inte med sitt ex. Fullt naturligt. Men inte heller det är att tala om för mamman att ens nya partner TAR ÖVER mammans roll som MAMMA... Utan att man poängterar att "vi" (den nya familjen) är en enhet och beslut gällande familjen, uppfostran, uppdelning av vardagen osv tar man tillsammans inom familjen och inte med exet.
  • Brumma
    Anonym (Pappan) skrev 2017-03-06 17:33:53 följande:

    Bra att det inte stämmer i din familj. Du verkar ha ett sunt sätt att se på saken. :)

    Tycker mest det är konstigt att vissa styvmammor är så oförstående till att mamman kan tycka det är jobbigt. Men så har de då kanske inte heller sett eller hört hur deras man, barnets pappa, betett sig mot barnets mamma.

    Min erfarenhet är att det väldigt ofta finns logiska förklaringar till varför folk beter sig på ett visst sätt. Men har man inte sett det som triggar reaktionen så ser man inte heller logiken.


    Jag tror de flesta förstår att mamman kan tycka det är jobbigt. Jag tror däremot att det är många som har svårt att respektera en förälder som inte kan acceptera att en annan person står nära deras barn utan sätter sina egna känslor före barnets.

    Och jag tror de flesta bonusmammor jävla kan bilda sig en uppfattning om mammans beteende. För även om pappan en gång betett sig illa mot mamman (vilket KAN stämma i vissa fall och INTE i andra) så har man ett ansvar gällande sitt beteende. OM pappan bettet sig illa mot mamman ngn gång ger det inte mamman rätt att i sin tur bete sig illa mot bonusmamman och - i förlängningen - sitt barn.
  • Brumma
    Anonym (Pappan) skrev 2017-03-06 19:37:03 följande:

    Vet inget om er situation förstås men ändå märkligt att så många mammor beter sig illa helt utan anledning om man får tro familjeliv...

    Nu inser jag att FL inte på något sätt representerar snittet i Sverige men ändå intressant att de problem som uppstår i nya familjer nästan alltid läggs på barnens mammor här. Och som styvmamma känner man förstås till allt om situationen. Är ni med varje sekund som era nya män kommunicerar med sina ex?

    Kan nämna en rätt talande situation som hände mig. Det var en helg barnet skulle vara hos sin pappa. Det var ett speciellt tillfälle för mig och jag frågade pappan om barnet kunde vara med mig den helgen. Fick okej på det. Ett par veckor senare kom pappan på att den nya hade bokat en semesterresa just den helgen vilket han vetat om länge men glömt när jag frågade. Då krävde han att jag skulle ställa in mina planer så att barnet kunde åka med. Hans nya fick aldrig infon att barnet skulle vara med mig den helgen. Inte heller att han glömt och lovat mig. Så när jag faktiskt stod på mig enligt den överenskommelse vi faktiskt gjort såg det förstås ut som att jag inte lät barnet åka med av ingen anledning alls. Vilket hon antagligen tror fortfarande.


    Ja, jag - liksom många med mig - vet om "varje sekund" av kommunikation mellan mamman och pappan. Av den mkt enkla anledningen att inget bestäms utan att man kommunicerar med sin partner först. Ändras umgänget- kolla av först. Planeras semester - kolla av först.
  • Brumma
    Anonym (Pappan) skrev 2017-03-06 19:50:17 följande:

    Aldrig okej att bete sig illa mot någon. Men vad menar du med att bete sig illa? Förstår inte hur många tillfällen det kan finnas att bete sig illa mot er bonusmammor? Hur ofta måste ni träffas liksom?


    Jag vet mammor som stormat in i huset där pappan och den nya bor när mamman fått höra att den nya läser godnattsaga för barnet, och ryckt boken ur den nyas händer- framför barnet. Som skriver skit om pappan, bonusmamman och övriga barn på nätet, som pratar illa om barnets övringa familj (pappa, bonusmamma och övriga barn) inför barnet, som ställt sig och skrikigt på bonusmamman för att denna - på barnets begäran - följt med på luciatåget i skolan osv osv.

    Och just finns det många tillfällen man kan träffas. Om man har en bra relation med barnet och barnet vill ha en med på luciauppvisningar, skolavslutningar osv så följer man med. För barnets känslor är viktigare än mammans i de lägen. Vid hämtningar och lämningar ses man också i vissa fall. Och som sagt behöver man inte ses för att ngn skall behandlas en illa. Värst är när föräldern förvägrar sitt barn att skapa en egen nära relation med bonusföräldern... Så illa..

    Vad menade du med att bete sig illa? Eller med att man inte sett hur pappan betett sig mot mamman?
  • Brumma
    Anonym (Pappan) skrev 2017-03-06 19:51:16 följande:

    Det kanske faktiskt funkar så hos er. Bra i så fall. Men det kan också vara så att den nya TROR att det funkar så.


    Det kan det vara. Men jag tror att de flesta förhållanden faktiskt baseras på öppenhet och att man är både ärliga och respektfulla mot varandra. Det finns alltid skitstövlar och förhållanden där den ena går bakom ryggen på den andra, men jag är övertygad om att det inte utgör merparten i alla förhållanden - vare sig det är i kärnfamiljer eller i bonusfamiljer.

    Och ja, här funkar det så :) De har all kommunikation via sms, och han skickar inte iväg ngt innan jag läst det. Inte för att JAG vill det utanke för att han vill bolla sina svar. Det är även jag som sköter hämtning och jag som är ledig på helger och lov - alltså är det jag som tar den biten med mamman, och jag som får dubbelkolla med min man om mamman vill ändra ngt (hon frågar alltså mig först).
  • Brumma
    Anonym (Pappan) skrev 2017-03-06 21:07:22 följande:

    Om det funkar för er alla är det toppen så klart. Hade jag varit mamman hade jag känt mig ganska utlämnad i den situationen. Att ni hela tiden är två mot en på något sätt och att hon har valt att skaffa barn med din man, inte med dig. Men jag antar att ni kommer väl överens alla. :)


    Vi är inte två mot en. Vi är en familj som planerar tillsammans och mamman gör likadant med sin nya man. DE samtalar och planerar om sitt liv och sin tid liksom vi gör med vår.

    Ja hon valde att skaffa barn med min man (eller iallafall att inte göra abort när hon blev oplanerat gravid) men hon lever inte längre med min man. Liksom hon får acceptera att vi bestämmer tillsammans här får min man acceptera att hon och hennes man bestämmer hos dem.

    Vi kom överens förr. Numera gör vi det inte alls.
  • Brumma
    Anonym (huh) skrev 2017-03-06 21:09:41 följande:

    Du vill få det till att bonusmammor på nåt sätt är ett "godare" eller "ädlare" släkte än biomammor. Ja det finns biomammor som är bittra och avundsjuka och låter det gå ut över barnen. Likaväl som det finns "bonus"-mammor som vill manövrera ut biomamman eller som helt enkelt inte är snälla mot barnen. (det har jag läst många styvbarn som berättat om här på familjeliv). I båda fallen finns bakomliggande "fula" känslor. Det finns avundsjuka och egoistiska typer i båda lägren. Du kanske har träffat på fler biomammor som beter sig illa, men det betyder inte att det är nån rättvisande bild av hur det egentligen är.


    Jag har aldrig skrivit att bonusmammor är "bättre" än "biomammor". Inte heller försöker jag få dem att framstå som bättre. Det är du som tolkat ngt jag inte skrivit..

    Tvärtom har jag skrivit att det finns skitstövlar inom alla grupper.

    Just detta inlägg var dock ett svar på fr0gan hur en mamma kan bete sig illa mot en bonusmamma. Och det svarade jag på utefter min erfarenhet.
  • Brumma
    Anonym (Pappan) skrev 2017-03-06 21:27:08 följande:

    Vad hände?


    Det kom fram att mamman pratat illa om oss inför dottern en längre tid. Tillslut drog hon in bonusens syskon hos oss (dvs mina och pappans gemensamma barn). Där gick min gräns.
  • Brumma
    Anonym (Hoppas) skrev 2017-03-06 22:43:17 följande:

    Bonusbarnen är väl kärleksbevis från sin partners förflutna .


    Jag förstår inte riktigt vad det skulle ha med påståendet att många bonusmammor vill utmanövrera mammorna och ta mammans plats att göra?

    Förövrigt, ja de flesta har ju ett förflutet, och förhoppningsvis har det varit fyllt med kärlek ;)
  • Brumma
    sextiotalist skrev 2017-03-07 09:01:55 följande:

    Det skulle var för sorgligt annars. Tänk barn som tillbringat sina första år med föräldrar som inte älskar varandra.

    Det bästa är ju att barnen som kommer till världen har två föräldrar som älskar varandra, att man sedan glider ifrån varandra och inte fungerar ihop är en helt annan sak


    Det bästa är väl alltid att barn är önskade, men även när de inte varit planerade och även när föräldrarna inte älskar varandra kan barnet ändå vara älskat och uppleva kärlek - bara inte mellan sina föräldrar.

    Min bonusdotter var inte planerad och föräldrarna var påväg isär. Sedan blev hennes mamma gravid och de höll ihop tills dottern var ett år - sedan gick det inte längre. Båda älskade - älskar - barnet oerhört men jag tror att hon nästan haft det bättre första året om föräldrarna gått isär tidigare. De bråkade massor men när de väl separerat tog det inte så lång tid innan de kunde umgås med dottern och hålla det på en vänskaplig nivå. Ösa kärleken över dottern även om de inte älskade varandra.

    Men en gång i tiden var de såklart lyckliga, annars hade de ju inte hållit ihop. Precis som jag var lycklig med mina ex innan vi upptäckte att vi inte var kompatibla och vi gick vidare - skillnaden här var ju att det hann bli ett barn, annars hade de blivit som "ett ex i mängden" :D
Svar på tråden Vilja ta över mammans plats?