• rallarrosen

    Vilka skäl TROR ni att folk har för att inte välja adoption?

    Jag tror inte att det är så många som "fastnar" i IVF-karusellen, och inte heller så många som gör jättejättemånga IVF-försök. Det låter på många här som om det är så. De flesta gör några få försök. En del lyckas tack och lov. Men de som inte lyckas, som bara provat. Och de som väljer bort både IVF och adoption men säger sig ha stark barnlängtan?
    Att så många av dessa inte väljer att adoptera har jag svårt att förstå, har inga såna runtom mig och har inte hört deras skäl. Jag är nyfiken på hur de tänker det tänker jag inte hymla om.

    Jag kan tänka mig;

    Att de inte känner nån adopterad/adopterare och därför känns det främmande.

    Att de inte tror sig klara en utredning. De tror man ska vara helt perfekt för att adoptera.

    Att de inte vill sticka ut, de vill "vara som alla andra".

    De tror på massmedias dåliga bild av hur det går för adopterade.

    De tror att det kostar mer än vad det gör/ eller de har inte råd.

    De tror inte på internationell adoption som sådan. Typ - man ska inte ta barn från deras ursprungskultur.

  • Svar på tråden Vilka skäl TROR ni att folk har för att inte välja adoption?
  • inoka

    Eftersom jag har en arbetskamrat som gjort en massa ivf men tyvärr inte lyckats få barn genom det så har de valt att inte försöka mer och inte heller adoptera pgr av att de vill ha "egna" barn och för att de tycker adoption är en jätte kostnad. Jag tycker det är synd att de väljer bort ett liv tillsammans med barn men samtidigt tänker jag inte argumentera varför de väljer bort adoption.
    Men jag vet ju ivf kostar mkt oxå eller har jag fel?

  • Angla
    inoka skrev 2008-02-12 13:43:48 följande:
    Eftersom jag har en arbetskamrat som gjort en massa ivf men tyvärr inte lyckats få barn genom det så har de valt att inte försöka mer och inte heller adoptera pgr av att de vill ha "egna" barn och för att de tycker adoption är en jätte kostnad. Jag tycker det är synd att de väljer bort ett liv tillsammans med barn men samtidigt tänker jag inte argumentera varför de väljer bort adoption. Men jag vet ju ivf kostar mkt oxå eller har jag fel?
    IVF kostar om du gör det privat men du får många, många försök för samma summa som det kostar att adoptera. För 100 000 får du ca 3 försök inkl frysisar.
  • Tota
    outandabout skrev 2008-02-12 13:20:12 följande:
    Det som fick främst min man att tveka var (enligt honom) samhällets inställning ill barn med 'utländskt' utseende... jag håller inte riktigt med honom men man får respektera varandras åsikter...
    Det känns alltid tråkigt att höra något sådant. Vad är utlänskt utseende och vad är inte det? Vad är samhället? (9 miljonerna i Sverige?) Men, vi har alla våra fördomar att tampas med.

    Förresten, vilken del av världen är det ni bor på? Där det finns många föräldralösa barn, menar jag?

    Hälsningar,
    Tota
  • inoka

    Angla: Oj, det tyckte jag var jätte mkt men samtidigt är det ngt man vill så spelar det ju ingen roll.

  • Angla

    Rättelse!!!

    3 IVF försök kostar ca 50 000kr men då ingår sällan FET försök och de brukar kosta 5000 - 10 000kr styck och ofta så kan man räkna med 1-2 FET per IVF.

  • Jola

    Jag TROR att ett skäl till att inte adoptera är okunskap. Att man vet helt enkelt inte hur det går till och man tror att det är jättekrångligt och svårt med allt vad en adoption innebär.

    Enligt mig så tycker jag att folk fastnar i IVF karusellen. När jag går in på "svårt att få barn" forumet och träffar folk som är kvar där sedan jag var aktiv där, så jag kan känna "men herregud gå vidare". Men vem är jag att dömma det? Det är ju upp till varje människa att känna efter när det är rätt att ta nästa steg. Sedan behöver ju det steget inte innebära adoption.

  • Thalis
    Jola skrev 2008-02-12 14:01:40 följande:
    Jag TROR att ett skäl till att inte adoptera är okunskap. Att man vet helt enkelt inte hur det går till och man tror att det är jättekrångligt och svårt med allt vad en adoption innebär. Enligt mig så tycker jag att folk fastnar i IVF karusellen. När jag går in på "svårt att få barn" forumet och träffar folk som är kvar där sedan jag var aktiv där, så jag kan känna "men herregud gå vidare". Men vem är jag att dömma det? Det är ju upp till varje människa att känna efter när det är rätt att ta nästa steg. Sedan behöver ju det steget inte innebära adoption.

    Du är så klok!!!

    Jag har flera vänner som fortfarande håller på IVF och jag kan inte dömma ut deras beslut,eftersom det är just deras beslut! Man kan inte tvinga folk att känna något de inte är redo för!


    Bättre ensam än i dåligt sällskap
  • Mama2005
    GudsMestOskuldsfullasteLillaLamm skrev 2008-02-12 13:12:11 följande:
    rekordhållaren i sverigewww.alltombarn.se/halsa/provrorsbefruktning-1...
    Min kusin fick sin son på 2:a IVF-försöket. Sedan gjorde de 13 försök för att få syskon - och det blev tvillingar! Totalt 3 barn på 15 försök alltså!
  • Isa 1

    Jag har varit positiv till adoption sedan jag var liten men min man var tveksam först.

    Vi gjorde ett IVF försök på Huddinge Sjukhus och då sa gynekologen där att hon tyckte att vi skulle adoptera fså att vi inte skulle bli för gamla, för hon trodde att IVF för oss kunde ta tid.

    Hon berättade att hon träffade många familjer med adopterade barn och hon sa till min man att det känns likadant att vara förälder till ett adopterat barn som ett biologiskt.

    Han tog intryck av det och vi anmälde oss för adoption. Vi adopterade för 2,5 år sedan och vi blev genast förälskade i vår son.

    Jag tycker att det verkar som om tjejer oftast är mer positiva till adoption än killar, men det ändrar sig när barnet kommer, då är killarna lika intresserade, de kanske behöver mer tid att vänja sig vid tanken.

  • Mama2005
    rallarrosen skrev 2008-02-12 11:52:19 följande:
    Och de som väljer bort både IVF och adoption men säger sig ha stark barnlängtan? Att så många av dessa inte väljer att adoptera har jag svårt att förstå, har inga såna runtom mig och har inte hört deras skäl.
    Jag tror att de flesta i förhållanden som förblir barnlösa väljer att göra slut och leta ny partner eller "ny mening med livet". Adoption är sällan ett alternativ. Jag tror att anledningen är att adoption helt enkelt känns väldigt "främmande" - man vill ha barn den vanliga vägen, med mammas ögon, pappas näsa, farfars stortå, mormors öron osv... Inte konstigt egentligen.
Svar på tråden Vilka skäl TROR ni att folk har för att inte välja adoption?