• rallarrosen

    Vilka skäl TROR ni att folk har för att inte välja adoption?

    Jag tror inte att det är så många som "fastnar" i IVF-karusellen, och inte heller så många som gör jättejättemånga IVF-försök. Det låter på många här som om det är så. De flesta gör några få försök. En del lyckas tack och lov. Men de som inte lyckas, som bara provat. Och de som väljer bort både IVF och adoption men säger sig ha stark barnlängtan?
    Att så många av dessa inte väljer att adoptera har jag svårt att förstå, har inga såna runtom mig och har inte hört deras skäl. Jag är nyfiken på hur de tänker det tänker jag inte hymla om.

    Jag kan tänka mig;

    Att de inte känner nån adopterad/adopterare och därför känns det främmande.

    Att de inte tror sig klara en utredning. De tror man ska vara helt perfekt för att adoptera.

    Att de inte vill sticka ut, de vill "vara som alla andra".

    De tror på massmedias dåliga bild av hur det går för adopterade.

    De tror att det kostar mer än vad det gör/ eller de har inte råd.

    De tror inte på internationell adoption som sådan. Typ - man ska inte ta barn från deras ursprungskultur.

  • Svar på tråden Vilka skäl TROR ni att folk har för att inte välja adoption?
  • mammatillvictor
    bebbe made in italy skrev 2008-02-12 22:08:32 följande:
    Jag undrar ju bara om ni som adopterat först prövat att få biologiska barn? För om ni hade fått det kanske ni inte hade adopterat. Har har läst att någon här i tråden både har biologiska och adoptivbarn så frågan gäller då inte dig. Men om man nu tycker detta med att folk vill ha"en mini kopia av sig själv" och ifrågasätter om  graviditeten äe aå viktig så förstår jag inte varför ens första hands val inte var adoption, det låter lite dubbelt i mina öron. Folk kämpar med att bli gravida och som sista utväg är det adoption som gäller, vad säger det då? jo att man hellre hade fått en minikopia av sig själv om man hade fått välja. ja inte vet jag men det är ju så budskapet blir....
    Ja, vi hade sex utan att skydda oss under en tid och det blev inga barn. När vi gick på kontroller för att se om man kunde förklara varför det inte blev så stod det mellan att prova IVF eller annan medicinsk hjälp för att det KANSKE skulle gå. När jag frågade om det fanns någon garanti för att det skulle bli barn genom te x IVF fick jag veta att 30% lyckades och det var väldigt dåliga odds tyckte vi. Dessutom kändes det helt fel för oss att ta till medicinsk hjälp (provade ägglossningstabletter men pga svåra biverkningar slutade vi med dem) som IVF för att det var inte själva befruktandet eller graviditeten som var viktigt för oss, vi ville bli en familj, få barn. Och jag hävdar fortfarande att adoption är större chans till att det verkligen blir barn, särskilt efter man gjort hemutredningen och blivit godkänd. Och självklart spelade det in att vi själva är adopterade. För oss kändes det mer naturligt att få barn genom adoption än om jag blivit gravid då våra föräldrar aldrig heller varit gravida men har erfarenhet av att adoptera barn x flera. För oss var aldrig adoption en sista utväg, IVF hade blivit en sista utväg om jag te x hade fått cancer (har en tumörsjukdom) som gjort att vi inte kunnat adoptera. Hade jag blivit gravid spontant hade vi både adopterat och fått biologiska barn då jag alltid velat adoptera eftersom jag är adopterad själv.
  • maritmedm
    Vietnammamma skrev 2008-02-13 09:00:43 följande:
    Det är naturligtvis inte roligt att skuldsätta sig oavsett vad det är man gör för dessa pengar men många tvekar inte att skuldsätta sig för flera hundra tusentals kronor för att te x köpa en ny volvo eller andra saker och tycker då att det är konstigt att vi tar lån som täcker en del av adoptionskostnaden. Som jag ser det är det mer meningsfullt att få barn. ...Om man nu ska diskutera värdet i saker man tar lån för te x. Nu menar jag inte att det är fel att ta ett billån, de flesta gör ju det, inkl vi själva men just att kunna låna till en sak utan att reflektera och sedan tycka det är konstigt att vi tog lite lån för att få råd att adoptera.....
    Har insett att det kanske inte var helt rätt skrivet av mig... vi har nog inte möjlighet att ta lån i dagsläget. Vill ju kunna ge barnet ett bra hem och inte sätta oss i skuldfällor. Men om jag skulle välja skulle jag tusen ggr mer skuldsätta mig för att få ett till barn än för att köpa bil eller andra materiella ting.
  • My sunshine

    Jag måste fråga er som är lite mer insatta än jag.
    Jag o sambon satt o disskutera om adoptioner igår och undrar varför det kostar så hemskt mycket?
    Det finns ju så himla många barn som behöver föräldrar och ett bra hem som dom kanske aldrig får då jag tror att många drar sig för att adoptera just för att det kostar så mycket (en av orsakerna).
    Vart går dom pengarna? till adoptionsbyrån eller vad det heter?
    Är det inte bättre att dessa barn usch låter hemskt när jag säger så här men att dom inte skulle kosta så mycket då skulle nog fler barn ha familj.
    Fast jag vet ju inte hur det funkar men undrade bara.

  • Jennie med ie
    Cerdrica skrev 2008-02-13 08:49:47 följande:
    Det handlar väl egentligen inte om det är kul eller inte. Jag tycker inte heller det är kul att adoption kostar mycket (även om jag förstår varför) men vill man ha barn får man ju ordna det. Om man inte har råd att adoptera är det en sak men om man har möjlighet att ta ett lån och adoptera men skyller på att man inte vill skuldsätta sig... Ja, då får man ju liksom vara utan barn. Eller, om mna har möjlighet, skaffa barn på ett annat sätt. Jag har hellre skulder och barn än lever ett liv utan barn. Men alla tänker olika.
    Ungefär som de som tycker det är så hemskt att man måste gifta sig och använder det som argument till att de inte adopterar. Då är nog inställningen inte den rätta i alla fall... för även om man tycker att reglen är knasig och onödig så låter man oviljan att gifta sig sätta sig ivägen så vore nog inte adoption det rätta ändå så att säga.
  • inoka

    Kunde inte låta bli att fråga hemma eftersom det är sånt prat om vilken kostnad adoptionen är..känner mej nästan som man är "lyxvara" *S* MEN i alla fall har kostnaderna gått upp jätte massa på relativt kort tid för jag är ju inte lastgammal..
    Jag kostade bara 15.000 kr. Och då var mina föräldrar nere i srilanka och hämta mej istället för det som var så vanligt då att vi kom på flygplatsen där adoptivföräldrarna stod och vänta.
    Så undra hur mkt dyrare det är om ngr år..

  • Jennie med ie
    My sunshine skrev 2008-02-13 09:10:50 följande:
    Jag måste fråga er som är lite mer insatta än jag.Jag o sambon satt o disskutera om adoptioner igår och undrar varför det kostar så hemskt mycket?Det finns ju så himla många barn som behöver föräldrar och ett bra hem som dom kanske aldrig får då jag tror att många drar sig för att adoptera just för att det kostar så mycket (en av orsakerna).Vart går dom pengarna? till adoptionsbyrån eller vad det heter?Är det inte bättre att dessa barn usch låter hemskt när jag säger så här men att dom inte skulle kosta så mycket då skulle nog fler barn ha familj.Fast jag vet ju inte hur det funkar men undrade bara.
    Barnen kostar inte...
    .. däremot har organisationerna såklart kostnader i form av personal, lokaler, administration osv. Resa och kommunikationer kostar. Domstolsförhandlingar, pass- och visumärenden och övrig dokumentation kostar. En del pengar går för att täcka en del av barnets läkar- och omvårdnadskostnader osv.
  • Cerdrica

    Ja, IVF hade varit vår sista utväg om vi av någon anledning inte hade fått adoptera. Det är INTE så att adoption är sista utvägen för alla. Egentligen inte för något tycker jag men det är en annan sak.
    Vi vet ju inte heller om det dykt upp något barn via magen om vi förtsatt försöka men 30% av de som aldrig får barn trots att de vill är just oförklarligt barnlösa som vi och vi ville inte bli det där paret som försökte och försökte i åratal och sedan eventuellt fick adoptera när våra vänners barn började köra moppe liksom. Vi ville bli föräldrar NU.
    Och det är det jag menar, IVF är sååå osäkert och tiden går. Jag hade blivit sjukt stressad av att vänta på gratis IVF, göra dem och kanske inte lyckas och sedan inleda en adoptionsprocess. Men jag är också en otålig människa, hahaha, jag ville ha barn och det NU tack.


    Den som lever får se
  • My sunshine
    Jennie med ie skrev 2008-02-13 09:17:29 följande:
    Barnen kostar inte..... däremot har organisationerna såklart kostnader i form av personal, lokaler, administration osv. Resa och kommunikationer kostar. Domstolsförhandlingar, pass- och visumärenden och övrig dokumentation kostar. En del pengar går för att täcka en del av barnets läkar- och omvårdnadskostnader osv.
    Ok men som jag sett så kostnaderna så olika stora och 100.000kr låter så mycket och har hört om mycket dyrare också.
    Fast det är ju säkert inte det för dom som inte kan få barn.
  • Namaste72

    Vill bara inflika en sak, trots att jag inte adopterat. Ännu
    Man kan väl aldrig garantera sig mot vad ens barn har i bagaget gällande sjukdomar eller beteende, vare sig det är biologiskt eller adopterat. Jag är inte lik mina föräldrar på något sätt, däremot min ingifta mormor.
    Sen vill jag bara inflika ang fördomen att adoptivbarn ofta skulle få problem i skolan. Jag jobbar med stödundervisning och även med barn som har autism /adhd. Ingen av dem är adopterade.

  • Jennie med ie
    My sunshine skrev 2008-02-13 09:24:06 följande:
    Ok men som jag sett så kostnaderna så olika stora och 100.000kr låter så mycket och har hört om mycket dyrare också.Fast det är ju säkert inte det för dom som inte kan få barn.
    Att kostnaderna varierar är väl inte så konstigt, läkarvård, dadministration, översättningar osv kostar olika mycket i olika länder och även beroende på hur mycket barnen visas på barnhem resp i familjehem osv. I även alla andra sammanhang så är kostnaderna för saker och ting olika i olika länder, varför skulle det inte även gälla tjänster osv som har med adoption att göra?
Svar på tråden Vilka skäl TROR ni att folk har för att inte välja adoption?