• rallarrosen

    Vilka skäl TROR ni att folk har för att inte välja adoption?

    Jag tror inte att det är så många som "fastnar" i IVF-karusellen, och inte heller så många som gör jättejättemånga IVF-försök. Det låter på många här som om det är så. De flesta gör några få försök. En del lyckas tack och lov. Men de som inte lyckas, som bara provat. Och de som väljer bort både IVF och adoption men säger sig ha stark barnlängtan?
    Att så många av dessa inte väljer att adoptera har jag svårt att förstå, har inga såna runtom mig och har inte hört deras skäl. Jag är nyfiken på hur de tänker det tänker jag inte hymla om.

    Jag kan tänka mig;

    Att de inte känner nån adopterad/adopterare och därför känns det främmande.

    Att de inte tror sig klara en utredning. De tror man ska vara helt perfekt för att adoptera.

    Att de inte vill sticka ut, de vill "vara som alla andra".

    De tror på massmedias dåliga bild av hur det går för adopterade.

    De tror att det kostar mer än vad det gör/ eller de har inte råd.

    De tror inte på internationell adoption som sådan. Typ - man ska inte ta barn från deras ursprungskultur.

  • Svar på tråden Vilka skäl TROR ni att folk har för att inte välja adoption?
  • Chewie

    Inte läst tråden, svarar på TS.
    Jag har alltid velat adoptera, vet inte varför, men har kännt att det varit min grej.
    Men nu har jag råkat ploppa ut två killar själv, skulle fortfarande vilja adoptera ett tredje barn, men eftersom det kostar en del, resor och så, så funkar det nog inte för oss, och nu när jag verkar kunna få barn så blir det antagligen ett tredje biologiskt också.

    Men vad jag kan tänka mig skrämmer är att man är rädd att inte knyta an till barnet?
    Tänk om man inte tycker om just det barnet man får? Det har skrämt mig lite vid förlossningarna me, man får ju lära känna barnet innan man kan älska dem, och om barnet är lite äldre när man får det, är det lika lätt att älska då? Det har dröjt innan jag har kännt nån bubblande känsla för mina barn, jag har tyckt om dom, men inte älskat och varit i 7:e himlen direkt de läggs på mitt bröst. Tja, min fundering

  • My sunshine
    Sally skrev 2008-02-13 09:59:54 följande:
    My sunshine skrev 2008-02-13 09:24:06 följande:Jag kan inte det på rakt arm, men någon har räknat kostnad på svenskfödda barn under ungefär deras första levnadsår också - MVC, BVC, BB/förlossning, läkar- och sjukvårdspersonal löner, mat/näring, mm, och det var vasentligt mer än 100.000 kr. Skillnad är att föräldarna av svenskfödda barn inte betala kostnaderna själva, utan det gör, så att säga, alla skattebetalarna. I andra länder, finns inte ett sådan system. Det, plus att det är ett helt nätverk kring adoption - många personer som jobbar enbart för att hitta bra hem åt barnen. Alla ska ha löner, och inte så höga löner heller. Jag tycker inte det är konstigt alls att adoption har sina avgifter. Man kan å andra sidan fråga varför inte staten hjälper mer med kostnaderna. Men, visst, jag håller med de andra - vill man adoptera, så går det på något sätt. Jag bor i Stockholmsområde, där väldigt många av våra vänner har en eller flera miljoner i bolån. Ett hundra tusen till märks knappt om man har ett sådant bolån.
    Nä det är ju sant.
    Men jag tänker så här att en vanlig "svensson" har ju inte flera miljoner på banken och alla kan inte ta lån men skulle bli jätte bra föräldrar för barn men har tyvärr inte dom pengarna som krävs.
    Men nu förstår jag lite hur det är iaf.
  • Cerdrica
    My sunshine skrev 2008-02-13 10:00:13 följande:
    Ok då förstår jag som sagt jag vet ju inte hur det funkar alls.Och formuler mig säkert också lite knasigt.
    Ingen fara men det är bätte att fråga så man har koll på hur det ligger till innan man har så starka åsikter. Att vi skulle blivit lurade när vi adopterade vår son stämmer ju inte och kan uppfattas som ganska kränkande... Flört
    Den som lever får se
  • bebbe made in italy
    Jennie med ie skrev 2008-02-12 23:13:15 följande:
    bebbe made in italy skrev 2008-02-12 22:08:32 följande: Det går ju inte att komma ifrån att egenfödda barn är ett både billigare, enklare och snabbare sätt att bli förälder på i de flesta fall, så att man först försöker den vägen är väl inte det minsta konstigt....
    Ja för mig handlar det om andra saker än pengar, jag skulle kunna betala ofantliga summor för att få ett biologiskt barn om det vore möjligt. Jag ser inte på saken med samma ögon som du för jag vill verkligen ha ett biologiskt barn och jag hade nog kämpat tills jag fick det eller så hade jag gett upp, att jag inte skulle välja adoption i första hand handlar inte om pengar eller tid utan för att jag vill ha biologiska barn, jag vill vara gravid och få uppleva allt som folk pratar om. Jag tycker det är jättebra att det finns adoption för dom tycker det är bra och för barnens skull som kommer från fattigdom hit, men jag skulle nog aldrig adopetera om jag inte kunde få barn på naturlig väg, det känns inte rätt för mej.
    Med vild bebis i magen
  • Thalis
    Sally skrev 2008-02-13 09:59:54 följande:
    Jag kan inte det på rakt arm, men någon har räknat kostnad på svenskfödda barn under ungefär deras första levnadsår också - MVC, BVC, BB/förlossning, läkar- och sjukvårdspersonal löner, mat/näring, mm, och det var vasentligt mer än 100.000 kr. Skillnad är att föräldarna av svenskfödda barn inte betala kostnaderna själva, utan det gör, så att säga, alla skattebetalarna. I andra länder, finns inte ett sådan system. Det, plus att det är ett helt nätverk kring adoption - många personer som jobbar enbart för att hitta bra hem åt barnen. Alla ska ha löner, och inte så höga löner heller. Jag tycker inte det är konstigt alls att adoption har sina avgifter. Man kan å andra sidan fråga varför inte staten hjälper mer med kostnaderna. Men, visst, jag håller med de andra - vill man adoptera, så går det på något sätt. Jag bor i Stockholmsområde, där väldigt många av våra vänner har en eller flera miljoner i bolån. Ett hundra tusen till märks knappt om man har ett sådant bolån.
    Och kostnaderna gäller oftas bara för "normala" graviditeter och förlossningar.
    Bättre ensam än i dåligt sällskap
  • My sunshine
    Cerdrica skrev 2008-02-13 10:02:52 följande:
    Ingen fara men det är bätte att fråga så man har koll på hur det ligger till innan man har så starka åsikter. Att vi skulle blivit lurade när vi adopterade vår son stämmer ju inte och kan uppfattas som ganska kränkande...
    Förlåt menade absolut inte så men man har ju läst om adoptions firmor som faktiskt har lurat föräldrar.
    Och det jag var så funderande över var hur kostnaderna går upp så mycket på bara några år.
    Inte min mening att kränka nån eller såraeller så utan jag skrev bara att det känns så ibland när man hör om vissa adoptioner.
    Ursäkta en gång till.
  • Thalis
    bebbe made in italy skrev 2008-02-13 10:03:48 följande:
    Ja för mig handlar det om andra saker än pengar, jag skulle kunna betala ofantliga summor för att få ett biologiskt barn om det vore möjligt. Jag ser inte på saken med samma ögon som du för jag vill verkligen ha ett biologiskt barn och jag hade nog kämpat tills jag fick det eller så hade jag gett upp, att jag inte skulle välja adoption i första hand handlar inte om pengar eller tid utan för att jag vill ha biologiska barn, jag vill vara gravid och få uppleva allt som folk pratar om. Jag tycker det är jättebra att det finns adoption för dom tycker det är bra och för barnens skull som kommer från fattigdom hit, men jag skulle nog aldrig adopetera om jag inte kunde få barn på naturlig väg, det känns inte rätt för mej.

    Du har all rätt att känna som du gör,och jag tror också att då du har dessa känslor så gör du rätt i att inte adoptera!


    Men jag vill klargöra att adoption handlar inte om att ta ett barn från fattigdom utan det handlar om att ge ett barn det han/hon har rätt till: En familj med allt detta innebär!


    Bättre ensam än i dåligt sällskap
  • Sally
    My sunshine skrev 2008-02-13 09:50:23 följande:
    jovisst men ibland när man läser om adoptioner m.m o skyhöga priser så känns det som att dessa männsikor blir totalt lurade bara för att dom vill ha ett barn.Men det e ju min åsikt
    Hej! Det är en annan sak - en anledning att det tar så lång tid är att man, både i sverige och i landet, försäkrar så gott de kan att man INTE blir lurad, varken barnet eller föräldrarna. Dvs, man utredan noggrant att barnet verkligen inte har familj som letar efter dem, att det inte har blivit ett utbyte av pengar någonstans, dvs att adoption verkligen går till på ett skjysst sätt, som gynnar barnet i första hand. Det är dels varför sverige inte förmedlar barn från flera länder - sådant är svårt att försäkra i t.ex., ku
  • Sally

    ...korrupta länder.

    Sorry - tummen kom åt musknappen innan jag var klar...

  • Cerdrica
    Chewie skrev 2008-02-13 10:02:20 följande:
    Men vad jag kan tänka mig skrämmer är att man är rädd att inte knyta an till barnet?Tänk om man inte tycker om just det barnet man får? Det har skrämt mig lite vid förlossningarna me, man får ju lära känna barnet innan man kan älska dem, och om barnet är lite äldre när man får det, är det lika lätt att älska då? Det har dröjt innan jag har kännt nån bubblande känsla för mina barn, jag har tyckt om dom, men inte älskat och varit i 7:e himlen direkt de läggs på mitt bröst. Tja, min fundering
    Jag skulle tro att majoriteten av ALLA som får barn, oavsett hur barnen kommer till sina föräldrar, hur barnen är (friska eller inte) eller hur gamla de är så älskar man det barn man får.

    Vi adopterade en treåring förra året och det var fantastiskt men väldigt omtumlande vid överlämnandet, antagligen fullt jämförbart med alla känslor kring en förlossning. Man var sååå lycklig för att han äntligen var vår men som du säger, man kände honom inte, lika lite som man känner sin nyfödda bebis.
    Jag älskade inte vår son på det sätt som jag gör idag en dagen vi fick honom i Kina och jag tror att det är så med de flesta föräldrarskap, kärleken bara växer och växer. Ibalnd tar det lite längre tid, ovasett om barnet är biologiskt eller adopterat. Men jag kan lova dig att jag inte ens kunde drömma om att man kunde älska en unge så som jag idag älskar denna treåring.
    Den som lever får se
Svar på tråden Vilka skäl TROR ni att folk har för att inte välja adoption?