• rallarrosen

    Vilka skäl TROR ni att folk har för att inte välja adoption?

    Jag tror inte att det är så många som "fastnar" i IVF-karusellen, och inte heller så många som gör jättejättemånga IVF-försök. Det låter på många här som om det är så. De flesta gör några få försök. En del lyckas tack och lov. Men de som inte lyckas, som bara provat. Och de som väljer bort både IVF och adoption men säger sig ha stark barnlängtan?
    Att så många av dessa inte väljer att adoptera har jag svårt att förstå, har inga såna runtom mig och har inte hört deras skäl. Jag är nyfiken på hur de tänker det tänker jag inte hymla om.

    Jag kan tänka mig;

    Att de inte känner nån adopterad/adopterare och därför känns det främmande.

    Att de inte tror sig klara en utredning. De tror man ska vara helt perfekt för att adoptera.

    Att de inte vill sticka ut, de vill "vara som alla andra".

    De tror på massmedias dåliga bild av hur det går för adopterade.

    De tror att det kostar mer än vad det gör/ eller de har inte råd.

    De tror inte på internationell adoption som sådan. Typ - man ska inte ta barn från deras ursprungskultur.

  • Svar på tråden Vilka skäl TROR ni att folk har för att inte välja adoption?
  • morgonsolan

    Håller fullständigt med. Vad bra skrivet!


    Vietnammamma skrev 2008-02-13 11:08:11 följande:
    man adopterar för att man vill ha barn, precis som du vill ha biologiska barn, det är ingen skillnad. Vi som adopterar gör det inte för att rädda världen, rädda ett barn från fattigdom och misär, om vi vill rädda ett barn från detta sätter vi in en summa pengar till någon hjälporganisation, då adopterar man inte. Att barnet skulle välja att vara med sin biologiska mamma är inte alls så säkert, te x så visste inte vår son vad en mamma var när vi fick honom för han har aldrig haft någon, han lämnades vid födseln och har sedan dess bott på barnhem. Om vi skulle fråga honom när han blir större (är bara 16 mån nu) om han hellre velat bo med sin biologiska mamma som födde honom eller hos oss så tror jag knappast att han skulle säga sin biologiska mamma eftersom han har föräldrar här som älskar honom. Självklart vore det optimala att inga barn behövde adopteras bort, att det inte fanns fattigdom i något land eller lagar och regler som säger att man inte kan ha mer än ett barn osv, det hade ju varit det bästa. Men nu ser inte världen ut så och att just vår son får det bättre hos oss än på barnhemmet är en bonus, inte en anledning till att vi ville adoptera honom, han kom till oss för att vi ville ha barn och han behövde föräldrar. Jag kan säga att jag aldrig skulle kunna älska ett biologiskt barn mer än vad jag älskar vår adopterade son, hade jag ett biologiskt barn också hade jag haft två barn som jag älskade för det dom är, inte efter varifrån de kom.
  • Zixi

    Om vi inte skulle adoptera så är det för att vi är rädda att inte bli godkända, kan inte komma på någon annan anledning

  • Yrslan

    Tror att för många är längtan efter ett biologiskt barn så stark att de inte ser adoption som ett alternativ.

  • Angla

    Vietnammamma
    "Tycker det är konstigt, den information vi fick om ivf på sahlgrenska är att 30% av de som gör ivf lyckas, hur det vara nästan alla som provar?"

    Du har 30% chans rent generellt vid varje enskillt försök upp till 6 fulla IVF och då räknar man alla frys på de försöken. Vi en ÄL brukar man säga att man har 25% chans att lyckas. Ungefär 10% av alla par som testar IVF lyckas aldrig.

  • inoka

    Lite nyfiken då många skriver om att bli godkända osv..
    Är det jätte hårda krav för att bli det?
    Vad är det för krav förresten? Skulle vara intressant att veta..
    Det enda jag kommer ihåg från när min kusin adoptera var en fråga som är så dum..
    När de bråkade..om de slängde saker på varandra då.
    Det fastnade i min skalle för det var en sån dum fråga.

  • mammatillvictor
    inoka skrev 2008-02-13 19:27:51 följande:
    Lite nyfiken då många skriver om att bli godkända osv.. Är det jätte hårda krav för att bli det? Vad är det för krav förresten? Skulle vara intressant att veta.. Det enda jag kommer ihåg från när min kusin adoptera var en fråga som är så dum.. När de bråkade..om de slängde saker på varandra då. Det fastnade i min skalle för det var en sån dum fråga.
    Det är helheten,visst frågar de om hur vi är i olika situationer te x när vi bråkar, vad handlar det om och hur bråkar vi, vi fick ingen fråga om vi slängde saker på varandra. De vill naturligtvis få en bild över hur ofta man bråkar och om vad. De frågar om vår ekonomi, är den stabil, våra inkomster, vad vi arbetar med, hur vi trivs, vår uppväxt, hur är relationen till våra föräldrar och syskon, vårt kontaktnät (vänner), intressen, hur vi träffades, vad vi ser hos den andre, våra respektive styrkor/svagheter, tidigare/nuvarande sjukdomar, hur var skoltiden, vårt samliv (självklart handlar det inte om hur många gånger i veckan vi har sex eller hur vi har sex utan att vi har ett samliv, vår barnerfarenhet, motivet till att vi vill adoptera, ev barnlöshet, hur vi tänker kring om barnet får/har svårigheter, hur vi tänker kring barnuppfostran, hur vi tänker kring barnomsorg. Det var en del kring vad de kan ta upp innan man går upp i nämnden för ansökan om medgivande för adoption.
  • Cerdrica

    Det är lite olika vad de tar upp, vi fick inga frågor om vårt samliv alls och fick själva skriva en livsberättelse utifrån vissa punkter (en var alltså). Jag upplevde egentligen inte att vi fick några frågor als nästan utan vi samtalade mest krig varför vi ville ha barn, varför vi valt adoption och barnuppfostran/hur vi skulle prata med barnet om dess ursprung.
    Vi fick uppge vad vi tjänade, vad vår bostad kostade per månad och hur vi tänkt finansiera adoptionen.


    Den som lever får se
  • Nanook

     Jag skulle aldrig kunna tänka mig att adoptera. Anledningen till det är att jag själv är adopterad. Och det kunde inte ha gått mera åt helvete... Adoptivfamiljen kastade ut mig efter nio jävligt långa år av psykisk och fysisk misshandel och sexuellt utnyttjande. (Det krävdes tio års tarapi för att göra mig till en "hel" människa igen, och nu har jag en underbar alldeles egen familj, dvs maken och barnen.)
     Så egenligen vill jag inte adoptera för att jag inte har någon förtroende på dom människorna som gör hemutredning osv...

Svar på tråden Vilka skäl TROR ni att folk har för att inte välja adoption?