Så ärlig ska du vara mot barnen
Så ärlig ska du vara mot barnen - Foto: Pexels

Så ärlig ska du vara mot barnen – om krigen i världen: "Var noga med..."

När tragiska händelser inträffar, oavsett om de sker nära eller långt borta, påverkar de oss alla – och inte minst våra barn. Hur pratar man med sina barn om alla dessa hemskheter? Och hur ärlig ska man vara? Psykologen Josefin Michanek reder ut.


Världen är full av nyheter – och många av dem är svåra att ta in, även för oss vuxna. Krig, konflikter och katastrofer flimrar förbi på tv-skärmar och sociala medier, och förr eller senare kommer frågan: ”Mamma, vad hände där?” eller ”Pappa, varför gråter de på tv?”

Hur mycket ska man egentligen berätta? Ska man skydda barn från det hemska – eller vara helt ärlig? Som förälder vill man ge sitt barn trygghet, men samtidigt inte dölja verkligheten. Det är en balansgång som kan kännas svår. I Nyhetsmorgon reder psykologen Josefin Michanek ut hur man ska tackla samtalet med barnen. 

Så pratar du med barn om otäcka händelser

Familjeliv har tidigare skrivit om hur man som förälder ska prata om otäcka händelser som inträffar med sina barn. 

– Låt barnets egna frågor komma - de har ofta ett annat perspektiv på saker än vi vuxna - och hjälp barnet med det som de tycker är svårt att hantera. Det kan vara något helt annat än man själv som vuxen tänker på, och därför är det bättre att lyssna in än att berätta. Det är alltid bra att ge perspektiv till det som händer, det har barn ofta svårt för. Exempelvis kan man säga att det är en väldigt ovanlig händelse, precis som ett stort oväder. Det kan hända hemska saker, och då känns det svårt, men det är sällan och om man tar hjälp från sina nära så blir det lättare att ta sig igenom, förklarade Ulrika Hiscoke, legitimerad psykolog på Kry.se, då. 

– Se till att ta hand om dig själv och låta det ta plats, ta stöd från närstående - då visar vi också barn och tonåringar vad som är bra att göra när man går igenom svåra händelser.

LÄS HELA ARTIKELN HÄR: Så pratar du med ditt barn om otäcka händelser – psykologens råd

Foto: Pexels

Så ärlig ska du vara mot barnen

De senaste årens oroligheter, både i Sverige och i världen, har påverkat oss alla – både vuxna och barn. Som vuxen kan man förstå och ta in det som sägs på nyheterna, men som barn kan det vara svårare att greppa. När psykologen Josefin Michanek gästar Nyhetsmorgon i samband med treårs dagen för Rysslands invasion av Ukraina, svarar hon på frågor som rör kriget och hur mycket man egentligen ska berätta för barnen. 

En av frågorna lyder: Hur ärlig ska man vara med barnen om allt hemskt som händer i världen. Man vill ju gärna skydda dem, men samtidigt plockar de upp information överallt. 

– Jag tänker att man måste anpassa sig lite efter ålder när man tänker på hur man ska prata med barn. Om man är så pass liten att man fortfarande går på förskola tror jag att vi vuxna kan vara ganska lugna i att vi inte måste berätta så väldigt mycket, då behöver man mer finnas när barnen själva frågar och plocka upp om de hört något. 

– När vi kommer upp i skolåldern kan vi vara ganska säkra på att barnen får information. Många barn har mobiltelefoner och man hör och man pratar mycket med varandra. Där tycker jag att man ska fråga "vad har du hört?", "hur har det fått dig att känna?" eller "vad tänker du på?". Ställa öppna frågor och var noga med att barnen har sitt sätt att undra. 

Michanek påpekar att man inte behöver behöver vara så detaljerad om de krig och andra hemska saker. Lägg istället ribban på samma nivå som barnet. 

– Vi behöver inte lägga på speciellt mycket. Lyssna in. Sen när vi kommer upp i de äldre tonåren, då kan vi ha diskussioner på ett annat sätt. Men för de yngre barnen är det viktigt att lyssna in och se vad barnen själva kommer med. 

LÄS MER: Män fortsätter vabba mindre – jämställdheten går bakåt

Foto: TV4
/
/
stats