ANNONS: Nestlé

Så ser du till att ditt barn får i sig viktiga vitaminer och mineraler

Som småbarnsförälder är det lätt att oroa sig över det ens barn äter och dricker. Är kosten tillräckligt hälsosam? Är den tillräckligt varierad och innehåller den alla vitaminer och mineraler som är viktiga för barnet? Med hjälp av Nestlé har vi samlat matnyttig information om viktiga vitaminer och mineraler.

Barn får i sig mycket av de vitaminer och mineraler de behöver genom kosten, och samtliga är bra för olika saker i kroppen. Vitaminbrist hos människor i västvärlden är ovanligt, så den mat som vi äter här fungerar bra som källa till vitaminer och mineraler. 

Det finns 13 viktiga vitaminer, och de är både fettlösliga och vattenlösliga sådana. 

Vitaminerna vi behöver få i oss är A-vitamin, Biotin, C-vitamin, D-vitamin, E-vitamin, Folat, K-vitamin, Niacin, Pantotensyra, Riboflavin, Tiamin, Vitamin B6 och vitamin B12. Du kan läsa mer om vitaminer på Livsmedelsverkets hemsida.

Fettlösliga och vattenlösliga vitaminer 

Skillnaden på fettlösliga och vattenlösliga vitaminer är att de fettlösliga vitaminerna kan lagras i kroppen under en längre tid. 

Vattenlösliga vitaminer lagras inte i kroppen på samma sätt, utan lämnar kroppen via urinen. De måste därför tillföras kontinuerligt. Det här gäller samtliga vattenlösliga vitaminer förutom B12. 

Samtliga vitaminer finns att hitta i mat både från djur- och växtriket, och de har stor betydelse för både spädbarns och små barns hälsa – både på kort och på lång sikt. 

Därför är D-vitamin viktigt 

D-vitamin är däremot en vitamin som barn under två år behöver få i sig på annat sätt än genom kosten. Livsmedelsverket rekommenderar att så små barn får i sig D-droppar motsvarande 10 mikrogram varje dag. D-vitaminbrist kan orsaka rakit, även kallad “engelska sjukan”, hos barn. 

D-vitamin bildas i huden när vi vistas i solen, men vi kan också få i oss vitaminen via livsmedel som fisk och skaldjur samt D-vitaminberikade mjölkprodukter som fil och yoghurt. 

Amning och modersmjölksersättning 

Bröstmjölken innehåller all den näring ett barn behöver för att växa och utvecklas de första sex månaderna. Enda undantaget är D-vitamin, som barnet behöver få genom D-droppar. När barnet blir äldre än sex månader behöver amningen eller modersmjölksersättningen kompletteras med annan mat, detta för att barnet ska få i sig all den näring hon eller han behöver för att växa och utvecklas. 

Viktiga vitaminer och mineraler i Nestlé barnmat

Mat som innehåller många av de vitaminer och mineraler som barn behöver få i sig går att få i sig på många olika sätt vid de olika måltiderna som äts under dagen. 

Nestlé erbjuder ett brett sortiment av barnmat som innehåller goda källor till de vitaminer och mineraler barn behöver få i sig. Produkterna passar till både frukost, mellanmål, lunch och middag och ser tillsammans till att bidra till det näringsbehov ditt barn behöver. 

Nestlés sortiment av barnmat från 6 månader är noga utvalda och anpassade för barnets ålder. 

Hos Nestlé kan du läsa mer om de vitaminer och mineraler som är nödvändiga för barns hälsa och utveckling

Brett sortiment som tillgodoser ditt barns näringsbehov 

För frukost och mellanmål passar Nestlés Min Gröt, som innehåller vitaminer och mineraler som vitamin D, kalcium och järn. Nestlé min Frukt klämmis, som bland annat är en källa till vitamin C, passar även det som en del av ett mellanmål. 

För lunch och middag erbjuder Nestlé en rad olika smakupplevelser, däribland barnmatsburkar med kombinationer som potatismos och lax, couscous och kikärtor samt kombinationen sötpotatis och kyckling. Du hittar fler produkter ur Nestlés breda sortiment här