Därför är det viktigt med sömnrutiner – 10 tips som hjälper dig och ditt barn att sova gott

Att ha ett barn som har svårt att somna eller som inte sover ordentligt om nätterna kan vara enormt påfrestande. Just sömnen är något som många småbarnsföräldrar tampas med, men det finns hopp. Att skapa en bra sömnrutin för ditt barn kan förhoppningsvis hjälpa dig på traven, och bidra till att både du och ditt barn får den sömn ni behöver.


Hur mycket ens barn sover och hur mycket man själv får sova är ofta något som man lägger mycket tankeverksamhet på under småbarnstiden. Att inte få den sömn man behöver kan vara utmattande och otroligt påfrestande. Övriga åtaganden i vardagen kan kännas överväldigande och det enda som står högst upp på prioriteringslistan är att ni ska få er en god natts sömn. 

Så hur gör man för att ett barn ska somna och få den sömn hen behöver?
Vilka rutiner som fungerar för just dig och ditt barn kan såklart skilja sig från vad som funkar bra för en annan. Men en nyckel till bra sömn – för både dig och ditt barn – är rutiner.

Att ha sömnrutiner kan hjälpa ditt barn att sova bättre, och på så vis resultera i att även du får vila. Rutiner är bra för barn överlag, så som rutiner för när det är dags att äta, leka och bada. Det kan hjälpa ditt barn att vänja sig vid aktiviteterna och på så sätt göra det enklare för hen att anpassa sig när det är dags att gå från den ena till den andra. 

Inför nattning finns det flera olika rutiner att ta till, och du kan behöva testa dig fram för att ta reda på vad som funkar för just dig och ditt barn. Hos Nestlé finns flera goda råd för föräldrar, och hur man skapar en bra sömnrutin inkluderar några av dem. Här har vi listat tio tips på sunda sovrutiner som vi hoppas kan ge både dig och ditt barn en god natts sömn. 

10 tips för en bra sovrutin – för en god natts sömn 

  1. Var konsekvent med den sömnrutin du skapat, då vänjer sig barnet och är beredd på vad som gäller. 

  2. Visa tydlig skillnad på natt och dag. På dagen är det ljust, en del ljud och aktiviteter. När det är dags att sova är det mörkt, tyst och lugnt. 

  3. Försök skapa ett lugn innan det är dags att sova. Var försiktig med aktiviteter och lek precis innan nattning så att barnet inte är överstimulerat när det är dags att börja med sömnrutinen. 

  4. Lär känna barnets trötthetssignaler så som att gnugga sig i ögonen, gäspningar och gnäll. Om barnet visar någon eller några av dessa signaler kan det vara läge att starta igång sömnrutinen. 

  5. Att ta ett bad innan det är dags att lägga sig för natten kan vara ett bra sätt för barnet att varva ner. Att därefter sätta på en ny blöja, en gosig pyjamas är ett bra och tydligt sätt att visa att det snart är dags att sova. 

  6. Läs en godnattsaga eller sjung en sång som barnet kan förknippa med er sömnrutin. 

  7. Låt barnet säga godnatt till alla där hemma, även ett och annat gosedjur. 

  8. Om du nattar barnet i famnen kan du prova att lägga ner barnet i sängen en stund innan det somnat, när hen blivit lite dåsig. Då får barnet komma till ro liggandes i sängen, och på så sätt få en chans att somna själv. 

  9. Testa “white noise”. Det sägs påminna om livmodern och kan hjälpa barnet att komma till ro. För detta finns det till exempel appar och videor på Youtube. 

  10. Kom ihåg att det inte är fel att ta hjälp. Prata med din BVC-sköterska om sömnbristen blir ett problem, du kan bara göra ditt bästa och ibland kan man behöva lite hjälp på traven. Sömn är viktigt, inte bara för ditt barn utan också för dig.

Vill du ha fler tips på bra sömnrutiner för barn? Hos Nestlé kan du läsa mer om hur du kan hjälpa ditt barn att sova gott om nätterna.

/
stats