Får ditt barn i sig tillräckligt med fullkorn och fibrer? Vi listar fiberrik mat och varför det är så viktigt

Att barn får i sig en varierad kost är viktigt, inte bara för att de ska få uppleva olika smaker och konsistenser, utan också för att de ska få i sig alla de näringsämnen som är viktiga för barns utveckling. Hos Nestlé finns ett brett sortiment av fullkornsprodukter som hjälper dig som förälder att på ett enkelt sätt inkludera fullkorns- och fiberberikade måltider till ditt barn.


Varför är kostfiber och fullkorn viktiga för barn? 

Att barn får i sig olika näringsämnen via kosten är betydelsefullt för dess utveckling. Näringsämnen som järn är till exempel viktiga för barns kognitiva utveckling. Kalcium och vitamin D behövs för att benstommen ska växa och utvecklas normalt. 

Även kostfiber och fullkorn är viktiga för barn att få i sig genom kosten, men i måttliga mängder. 

Fullkorn finns i spannmålsprodukter som till exempel vete, havre, råg och korn. I fullkornsprodukter finns kostfiber, vilka enligt Livsmedelsverket är viktiga för både barns och vuxnas hälsa. 

Kostfiber bryts inte ner vid matsmältningen, utan når tjocktarmen opåverkade. Det finns olika sorters kostfibrer: Vissa har en positiv effekt på blodfetter och blodsockernivåer, medan andra bidrar till näring till tarmbakterierna. Vissa ger också volym till avföringen och kan på så vis motverka förstoppning. Kostfiber är därför viktiga för att tarmarna ska fungera normalt. 

Varifrån kan barn få i sig fiber? 

Fibrer går att hitta i livsmedel som bröd, flingor, gryn och fullkornspasta. Rotfrukter, grönsaker, frukt och bär är även de rika på fibrer och är därför bra att inkludera i barnets måltider. Det är dock viktigt att tänka på att ge fullkorn och fibrer i måttliga mängder. En del barn kan vara känsliga för fibrer och bli lösa i magen. Att öka mängden långsamt kan därför vara en bra metod för att få barnet att vänja sig vid just fullkorn och fibrer. 

För vuxna är en lagom mängd fullkorn cirka 25-35 gram fibrer per dag. Detta motsvarar omkring 3 g/MJ. För barn rekommenderas en betydligt mindre mängd fibrer än för vuxna. Med små barn behöver man prova sig fram och sedan öka mängden gradvis ju äldre barnet blir. I tonåren bör barnet äta samma mängd fibrer som vuxna. Vill du läsa mer om kostfiber och fullkorn? Du hittar ytterligare matnyttig information hos Nestlé

Barnmatsprodukter som innehåller fullkorn är anpassade efter barnets ålder, och har även reglerade fibermängder. Därför krävs inte så mycket andra fullkornsprodukter i form av till exempel bröd, pasta och gryn i barnets föda. 

Nestlé Min Gröt – anpassade för små barns magar 

Det finns flera olika barnmatsprodukter som innehåller fibrer och fullkorn. Ett enkelt sätt att få in fullkorn och fibrer i kosten är att inkludera gröt i en eller flera måltider under dagen. Nestlés Min Gröt är ett perfekt alternativ som passar till både frukost, mellanmål och målet innan läggdags. Min Gröt finns i olika smaker och är anpassad för att matcha näringsbehovet hos olika åldrar. Förutom fullkorn och fibrer innehåller Min Gröt även viktiga näringsämnen som järn, kalcium och vitamin D. 

Hos Nestlé hittar du ett stort sortiment av gröt som innehåller fullkorn och kostfiber, anpassade för små barns magar. Läs mer och hitta rätt produkt för ditt barn.

/
stats