Matintroduktion för barn – goda tips och råd inför barnets första matupplevelse

När det blivit dags att introducera ditt barn för fast föda för första gången är ni framme vid ett stort och spännande ögonblick i era liv. Det är startskottet på en spännande resa som kan bidra till många roliga stunder för både dig och ditt barn. Nestlé hjälper dig med goda tips och råd kring vad som kan vara bra att tänka på när ditt barn ska få testa fast föda för första gången.


Barnets första månader i livet kan både vara omtumlande och fullt med nya, spännande upplevelser – både för dig och ditt barn. Från att vara ett litet knyte som mest kräver gos, sömn och flytande föda till att så småningom kunna börja sitta upp och kanske till och med börja intressera sig för det övriga familjen äter. 

När ett barn börjar visa intresse för mat är, som det mesta inom barns utveckling, olika från barn till barn. Vissa barn är nyfikna och vill börja testa mat redan när de är fyra månader. 

Andra barn känner sig mer bekväma att börja utforska nya smakupplevelser när de blivit sex månader, och det är då en utmärkt tid att börja vänja barnet vid fast föda. 

Smakprov vid fyra månaders ålder 

Om ditt barn visar intresse för mat vid fyra månaders ålder kan du erbjuda pyttesmå smakprov. Det kan till exempel vara mosad kokt potatis eller mosad kokt morot. Mängden ska inte vara stor, utan tanken här är att du ska ge möjlighet för barnet att upptäcka nya smaker och konsistenser. Låt kladdet flöda, och försök ha tålamod. Även om ditt barn visar stort intresse för mat och de smakupplevelser de för med sig redan vid fyra månaders ålder ska det inte ersätta ett mål med bröstmjölk eller modersmjölksersättning. Hos Nestlé hittar du fler goda tips och råd att använda när det blivit dags för ditt barn att börja utforska matens alla smaker och konsistenser. 

Introduktion av fast föda när barnet är sex månader 

Vid sex månaders ålder kan ditt barn börja sitt matäventyr på riktigt. Det finns massvis med spännande smaker att uppleva. Att testa att puréa grönsaker kan vara en bra start. Om man erbjuder grönsaker i ett tidigt skede kan det dessutom föra med sig att ditt barn tycker om grönsaker även längre fram i livet. 

I början kan det också vara bra att tänka på att endast testa en ny smak åt gången. Det kan dessutom ta upp till åtta försök innan ditt barn accepterar en smak, så håll ut. 

5 konkreta råd inför att du ska introducera mat för ditt barn 

Inte trött 

En pigg och glad bebis är ofta mer nyfiken än en trött en. Försök därför passa på att introducera ditt barn för mat när hen inte är trött. Det blir mycket troligt en härligare upplevelse för er båda om energin är på topp. 

Ha tålamod 

Låt barnet känna och kladda på maten. Ibland hamnar inte allt i munnen, men faktum är att ju mer barnet får testa sig fram på egen hand på sitt eget sätt desto bättre går det framöver. Att lägga upp maten i små mängder kan också underlätta för ditt barn att ta sig an denna nya upplevelse. 

Vitaminer och mineraler 

Det är viktigt att barnet får i sig alla vitaminer och mineraler när riktig mat börjar introduceras i kosten. Näringsämnen som järn, som bidrar till en normal kognitiv utveckling hos barn, och kalcium samt vitamin D är nödvändiga för att barns benstomme ska växa och utvecklas normalt. Att erbjuda ditt barn varierad kost är därför en god idé. 

Tillför extra fett i maten 

Det kan även vara bra att tillföra lite extra fett, som till exempel rapsolja eller smör, i den hemlagade maten. Fett är en viktig energikälla, inte minst för små barn som växer snabbt och mycket. 

Praktiska tips 

En haklapp som är lätt att torka av, en tallrik i plast och en pipmugg att dricka ur är alla tre smidiga att använda när ditt barn börjar utforska fast föda. Annat som kan underlätta är att servera maten på ytor man inte är rädd ska bli kladdiga. Att lägga tidningspapper under området där ditt barn sitter för att äta kan också vara en bra idé. För fler användbara råd inför ditt barns första matäventyr, ta del av matnyttig information för föräldrar hos Nestlé

/
stats