Gladare smakstart med mer krydda

Med rätt råvaror och bra recept kan du laga egna goda puréer till din bebis, så smaskiga att du skulle kunna slänga i dig dem själv.

 

Att du som förälder ska tycka att maten är godär ett av målen för Josefine Haamer von Hofsten, matinspiratör och aktuell med boken Josses barnmat.

 

Josefine Haamer von Hofsten

...är bland annat matkreatör, ledare för kurser i barnmatlagning och arbetar som hemkunskapslärare. Hon bor norr om Stockholm med Peter och barnen Carla och Hugo. Hon har skrivit fem böcker.

– När du matar, känner glädje och själv tycker att det är gott, då sprider du matglädje till ditt barn. Barn har jättekoll på allt, vilket ställer krav på oss föräldrar att vara bra förebilder hela tiden, berättar Josefine, som Familjeliv.se frågade ut om barnmat.

 

Alla bebisar är ju inte lika matglada. Vilka är dina tips på hur man får sin bebis att äta?

 

– Jobba med smaken. Om du åt kryddstark mat när du var gravid eller ammade, så är det svårt att bara få barnet att äta potatis. Barnet är van vid roliga smaker! Lägg i den där kryddan i barnmaten som du hade dille på under graviditeten.

 

Hon förklarar att när bebisen ska börja äta mat så blir vi så försiktiga med kryddor och smaker, maten blir lätt tråkig och bebisen ratar den.

 

– Det handlar också mycket om konsistens. Man tänker inte på att barnet går från flytande till fast föda. Koka länge, mixa väl med stavmixer, häll i mer vätska om det behövs och mixa lite till, tills maten är helt slät.

 

Barnets orala motorik utvecklas successivt och då kan man i takt öka bitarna och dess storlek i maten. Alla utvecklas i sin takt, vissa är tidigare med att äta bitar, andra senare.

 

– Åtta månader! Yes, då ska alla tugga, men så är det inte, förklarar Josefine Haamer von Hofsten och därför är inte maten i hennes bok åldersindelad.

 

Hon tipsar om att överkoka maten lite, så att bitarna blir riktigt mjuka. Då är det inte så farligt om bebisen skulle få en liten bit i halsen, för den kommer lätt upp.

 

En viktig ingrediens i maten är doften. Det är viktigt, även för den lilla bebisens näsa, att det luktar gott, så därför förespråkar Josefine mer doft i köket och mindre mikrad mat.

 

I smakstarten är det ofta viktigt att ditt barn får lugn och ro när det äter, så att det kan fokusera på maten. När barnet blir lite äldre är det tvärt om, berättar Josefine. Då är det bra att äta tillsammans med andra för att inspireras.

 

– Det brukar de vara duktiga på på förskolan; att sätta sådana som inte vill äta tillsammans med dem som gillar att äta, gärna med någon som kanske är något år äldre och lite av en idol för barnet som inte vill äta.

 

Vilka råvaror är bra att börja med under smakstarten?

– Potatis ger bra konsistens. Blanda med lite morot eller palsternacka, olja och lite timjan för smakens skull.

 

Josefine Haamer von Hofsten tycker att man kan introducera frukt tidigt. Fruktpuréer innehåller mycket vitaminer och underlättar för kroppen att ta upp järnet som finns i maten.
 

– Jag tycker att vi vuxna ska äta mer fruktdessert också! säger hon.

 

Äpple ger, liksom potatis, en bra konsistens och är därför bra som bas. Rent äpple är lite syrligt och det kan din bebis ha svårt för. Josefine tipsar om att blanda äpplepuré med andra frukter och bär. Tillsätt dessutom lite kanel, kardemumma eller stjärnanis, så får purén lite sötma utan att du behöver använda socker.

 

Vilka smaker brukar vara bebisens favoriter?

– Bebisen är van vid söt bröstmjölk, så smaker som går lite åt det söta hållet, såsom morot, majs, ärtor, palsternacka och sötpotatis.

 

Hur ska man tänka kring valet av råvaror?

– Välj ekologiska grönsaker om du har ekonomisk möjlighet, säger Josefine och poängterar att välja närodlat och efter säsong.

 

Nu är till exempel de svenska äpplena underbara och då finns det ingen anledning att köpa utländska.

 

– Blanda färska och frysta grönsaker, säger hon och förklarar att om du alltid har en påse blandgrönsaker i frysen, så finns grönsakerna tillgängligt och då slipper du stressa ihjäl dig i vardagen.

 

Finns det några redskap i köket som man inte bör vara utan?
– En stavmixer. Det är det enda.

 

Om du vill lyxa till det, så kan du införskaffa en tryckkokare. Josefine börjar prata sig varm om den gamla trostjänaren, som många av oss är uppvuxna med och som håller på att bli trendig igen. Fördelen med en tryckkokare är att det går fort att koka maten och man bevarar vitaminern i råvarorna.
 

– Fantastisk mat på nolltid! säger Josefine, men poängterar att det inte är en nödvändighet för att göra god, snabb och näringsrik barnmat.

 

Hur ska man tänka kring hel- och halvfabrikat vid ettårsåldern, när barnet ska börja äta med resten av familjen?

– Välj korv med så hög kötthalt som möjligt. Det finns bra alternativ idag, när matindustrin har fått ögonen på sig. Fiskpinnar är världens räddare i köket! Servera med eget potatismos och kokta ärtor.

 

Josefine brukar vända halvtinade fiskfiléer i vetemjöl och steka. Så enkelt och gott!

 

– Men det finns en tid i livet när man inte hinner, säger Josefine och förklarar att hon inte tycker att man bör anklaga sig själv för att man väljer halvfabrikat ibland.
 

– Det är inte hela världen och man kan inte vara perfekt hela tiden, säger hon och tipsar än en gång om påsen med frysta grönsaker.
– Den ska man alltid ha hemma! avslutar hon.

 

 

Recept från boken Josses barnmat (Jure förlag)

 

Hallon och äppelmos
1 äpple
1 dl hallon
1 dl vatten
1 krm kardemumma

 

Gör så här:
1. Skala äpplet och hacka i bitar.
2. Häll alla ingredienserna i en liten kastrull.
3. Koka med lock tills äpplet blivit mjukt.
4. Stavmixa tills den blir helt slät.

 

Fisk under tomattäcke
 

10 cm fiskfilé [kolja, pollock, torsk eller spätta]
½ tomat
½ dl riven ost
2 msk crème fraiche
2 blad färsk basilika eller 1 tsk torkad

 

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200°.
2. Placera fisken i en liten ugnsfast form, täck
med tunt skivad tomat.
3. Bred på crème fraichen, strö över basilikan
och toppa med den rivna osten.
4. Gratinera i mitten av ugnen, i ca 15-20
minuter.
För vuxnare smak: salta och peppra.

 

Grönsakssoppa
 

½ dl palsternacka
½ liten gullök
½ dl rotselleri
½ potatis
1 bukett broccoli
2 dl vatten
timjan
oregano
2 tsk raps- eller olivolja

 

Gör så här:
1. Skala och hacka alla grönsaker.
2. Fräs på dem och kryddorna lätt i oljan.
Häll på vattnet.
3. Låt puttra med lock tills grönsakerna
blivit mjuka.
4. Stavmixa till önskad konsistens.
För vuxnare smak: salta och peppra.

/
Mat
stats