Knepen: Så undviker du vinterkräksjukan
"Tvätta händerna" är det klassiska rådet för att slippa bli kräksjuk. Men det kanske inte räcker – det finns nämligen tecken på att smittan kan vara luftburen.
Vintern är här, och med det vinterkräksjukan. Säsongen sträcker sig vanligtvis från november till april och är som allra vanligast mellan januari och mars.
Råden för att undvika att bli smittad, som bland annat går att läsa på sjukvårdsrådgivningen 1177, är att tvätta händerna noga med tvål och vatten, att undvika att laga mat till andra när man själv är sjuk och att inte vara i kontakt med personer som är sjuka.
Kan vinterkräksjuka smittas via luft?
Men detta räcker antagligen inte för att helt vara på den säkra sidan, menar Jakob Löndahl, som forskar om luftburen smitta, vid Lunds universitet. Det finns nämligen indikationer på att viruset också smittas genom luften.
– Det här är mer kontroversiellt, men det är erfarenheter som man har på olika håll. Man har sett att trots gedigen handtvätt så sprider sig det här viruset ganska lätt i miljön. Det kan till exempel spridas mellan patientrum på sjukhus trots att man har hållit god hygien och separerat personal, då tänkte vi att luften kanske kan vara en spridningsväg.
Jakob Löndahl och hans kollegor har forskat på huruvida kräksjukeviruset skulle kunna vara luftburet. Och viruset har de egenskaper som krävs, säger han.
– Det kan komma ut i luften, till exempel när man kräks, det överlever bra i den miljön och om man andas in det så kan det fastna i munnen och därifrån enkelt ta sig vidare till mage och tarm.
"Ha bra ventilation"
Därför behöver man också ta till ytterligare åtgärder för att helt undvika risken att smitta andra om man själv är sjuk, eller att smittas av sjuka personer i ens närhet, om det är så att det smittar via luft, säger Jakob Löndahl.
– Man behöver vädra eller ha ett bra ventilationssystem, och man behöver stänga toalettlocket när man spolar. Det är också bra om man håller avstånd när man själv eller någon i ens närhet är sjuk.
Om det stämmer att viruset är luftburet verkar det framför allt spridas via kräkningar eller toalettbesök och inte bara genom utandningsluft hos en sjuk person.
– Det här viruset förökar sig i tarmsystemet, så det verkar inte så sannolikt att det bara sprids genom utandningsluften. I första hand är det i samband med kräkningar eller vid toalettbesök som det kommer ut i luften.