Ann Söderlund opererades för sin förlossningsskada: "Känner mig så jäkla mycket friare"
Journalisten och författaren Ann Söderlund fick en förlossningsskada efter att hon fött sitt femte barn. – Jag kände på alla möjliga sätt att det inte var bra, säger hon till Familjeliv.
När Ann Söderlund hade fött sitt femte barn började hon känna att något inte stod rätt till. Symtomen kom smygandes. Ett år efter förlossningen började hon känna en tyngdkänsla i underlivet, som att något var påväg att falla ut, berättar hon i en intervju med Familjeliv.
Ann Söderlund
Ålder: 49.
Bor: Vasastan, Stockholm.
Familj: Sambon Mathias och sönerna Ossian, Ilon, Dante, Bobo och Frans.
Gör: Journalist, programledare och författare. Hon driver också två podcasts: "Lillelördag" med Anitha Clemence, samt "Inte din morsa" med Sanna Lundell.
Instagram: @annsoderlund
– Man kände av det hela tiden. När man var ute och sprang, när man tränade och när man gick.
Påverkade sexlivet
Därefter började hennes förlossningsskada även påverka hennes sexliv. Svårt att få orgasm, en känsla av att behöva knipa hela tiden för att överhuvudtaget känna något, och som följd började hon tycka att sexlivet var tråkigt.
"Kände på alla möjliga sätt att det inte var bra"
Under de senaste två åren fick hon också svårt att torka rent efter toalettbesök. Hon kunde heller inte använda tampong då den bara åkte ut igen. Och när hon badade, då upplevde hon att det kändes som att hon hade “en bassäng i bassängen”.
– Jag kände på alla möjliga sätt att det inte var bra, säger Ann och berättar att hon till en början försökte hitta biologiska och fysiska förklaringar till sina symtom.
"En kvinna ska ju alltid vara perfekt"
Något som Ann Söderlund tycker ska bli bättre är samhällets syn på kvinnohälsa. Att den uppmärksammas, forskas på och tas hand om – inte minst efter barnafödsel.
– Kvinnors hälsa och umbäranden, det är ju sånt som rent historiskt gömts undan. För en kvinna ska ju alltid vara perfekt. En kvinna ska klara av vad som helst och ändå se ut som 20 och ha en kropp som är helt oförstörd, och så funkar det ju inte. Det har ju bidragit till mycket lidande, säger hon och fortsätter:
– Fortfarande finns det väldigt lite forskning. För tre år sedan så avsatte regeringen en miljard per år till förlossningsskador, men jag vet liksom inte riktigt var de pengarna har tagit vägen.
Hon upplever att allt för mycket ansvar faller på kvinnan själv, och att vården bör vara mer informativ.
Så när hon bestämde sig för att söka vård för sina problem tog hon även där själv tag i saken och gick först till en privat gynekolog som remitterade henne till en privatklinik. Där fick hon testa en metod som gav henne ett resultat som hon inte hade räknat med:
– Jag fick testa en värmestav som man för upp i slidan. Den är uppvärmd till runt 65 grader, och på det sättet ska blodkärlen dras ihop igen. Men det faller på sin egen orimlighet.
Fick brännskada i slidan
Resultatet föll inte ut väl: Ann fick en brännskada av värmestaven, då staven var uppvärmd till 90 grader istället för 65.
– Hon sa att det inte skulle göra ont, men om det gjorde det skulle jag säga till. Sen gick det typ tio minuter och det kändes som att det brände. Då kände jag igen det där att jag inte ville vara där och vara till besvär, trots att jag betalade för skiten, säger hon och tillägger:
Så opererar man förlossningsskadan "rectocele"
"Om slidans bakre vägg är svag buktar slidväggen med ändtarmsväggen ut genom slidmynningen och det kan vara svårt att tömma tarmen ”rectocele/ enterocele”. Vid operationen delas huden över området som buktar ut och väggen förstärks genom stygn i den uttänjda stödjevävnaden mellan slidan och tarmen."
Källa: International Urogynecology Association
– Det kändes väldigt obehagligt. Så då testade jag inte det något mer, av naturliga skäl.
Opererades för förlossningsskadan "rectocele"
Efter den otäcka situationen med värmestaven tog hon kontakt med ännu en privat gynekolog, som berättade att en operation för hennes förlossningsskada skulle kosta 60 000 kronor. Till slut blev hon istället remitterad till landstinget, där hon i slutet av förra året genomgick en operation – som tog 25 minuter.
– Sen var det ju såklart smärtsamt efteråt, det är ju en svår operation. Men jag tycker verkligen att det var överkomligt, säger Ann och berättar att hon varit på efterkontroll, vilket man själv kan behöva kräva.
– Jag har hört många som inte har fått gå på efterkontroll. Man får vara lite aktiv själv och det är såklart svårt. Det är ju en orättvis indelning, vilka som klarar det.
Vilken är den största märkbara skillnaden nu efter operationen?
– Dels så kan jag få orgasm igen utan att liksom känna att det behöver vara på liv och död. Jag känner mig mycket mer rörlig och så är det ju ihopsytt, så rent anatomiskt så känns det ju… Jag känner min slidvägg. Jag kan ha tampong.
Hon berättar att hon heller inte har några problem att torka sig längre och den där påtagliga tyngdkänslan hon känt tidigare, den är också borta.
– Jag känner mig så jäkla mycket friare, säger Ann Söderlund.
– Det handlar inte om att jag måste ha världens bästa sexliv igen, det handlar om helheten.
I en video på hennes Instagram, som Familjeliv tidigare skrivit om, säger hon att alla har rätt att leva sitt bästa liv, men att hon inte kunde göra det tidigare. När hon under intervjun får frågan om hon kan utveckla vad hon menade berättar hon att hon ägnat en stor del av sitt liv åt att tänka på sina problem.
– Jag tycker det är som att ha ett nytt liv, säger hon och tillägger:
– Det är klart att det var mycket känslor och tabun, men för mig har det mer varit att jag ägnade så stor del av mitt liv åt att tänka på varför mitt sexliv blivit dåligt. “Vad ska jag göra nu och varför har det blivit såhär”. Sen blev de sista två åren värre och jag tyckte bara att mitt liv blev sämre.
"Man får klara sig bäst man vill med både bebis och fitta"
Hon berättar också att det för henne är viktigt att vara en del av statistiken. Att inte skämmas eller inte söka hjälp, trots att hon från början tänkte att det väl var så det skulle nu. Att hennes tillstånd var normalt efter att man fött fem barn.
Det känns som att så få söker vård för sina förlossningsskador, varför tror du att det är så?
– Dels så tror jag att man inte riktigt har koll på hur det ska kännas. Man tänker nog lite så att “nu har jag fött barn och det kanske är såhär det ska vara”, säger hon och fortsätter:
– Jag har frågat en del barnmorskor varför man inte får några broschyrer om förlossningsskador när man åker hem från BB. Då är svaret att man inte vill skapa rädsla för förlossning, men det hade ju varit bra om man fick reda på hur det ska kännas efter en vecka, en månad och sen kanske efter ett halvår.
– Det är ingen som har ringt mig och frågat hur mina sår har läkt. Det finns inget efterfokus. Man får klara sig bäst man vill med både bebis och fitta.
Tränar för “En Svensk Klassiker”
På måndag ska Ann Söderlund åka Vasaloppet – en tävling hon tränar hårt inför. Loppet är en del av “En Svensk Klassiker”, vilket Ann är i full gång med. Men på skidor är det inte förlossningsskadan i underlivet som sätter käppar i hjulet, utan delade magmuskler.
Om du misstänker att du har en förlossningsskada
Kontakta en förlossningsavdelning, en barnmorskemottagning, en vårdcentral eller en gynekologisk mottagning.
Hade du kunnat åka Vasaloppet om du inte hade opererats för din förlossningsskada?
– Ja, det hade man kunnat göra, säger hon och berättar att problemet inte ligger i förlossningsskadan, utan i hennes magmuskler som gått isär sju centimeter till följd av hennes fem graviditeter.
– Eftersom jag inte har några magmuskler och hela längdskidåkningen går ju ut på att du ska staka och då använder du ju magmusklerna hela tiden. Så jag kan inte höja intensiteten.
Men snart ska Ann åtgärda även det problemet, då hon har en inbokad operation i april.
Men magmuskler som gått isär stoppar inte Ann Söderlund från att träna. Förutom den skidträning hon gör inför det kommande loppet tränar hon även med en PT – samma PT som hon tränade med innan operationen.
– Innan operationen var det som att han såg på mig att jag inte längre hade den rörligheten som jag haft innan. Förlossningsskadan påverkade mycket i mitt liv.