Kan det bli aktuellt med varningsbilder på läsk i Sverige?
Kan det bli aktuellt med varningsbilder på läsk i Sverige? - Foto: Bilden är ett montage. TT / Henrik Montgomery / TT Eu kommissionen

Införa varningsbilder på läsk? Då kan det bli aktuellt i Sverige

Föräldrar köper 17 procent mindre läsk till sina barn om flaskorna har otäcka varningsbilder för hjärtinfarkt och diabetessår, visar ny forskning.


Läskkonsumtionen bland barn och unga kan påverka deras risk för att drabbas av diabetes. Även om vetskapen kring läskkonsumtionens negativa konsekvenser för vår hälsa verkar inte konsumtionen gå ner.

Forskning visar att varningsbilder på läsken avskräcker från köp

Amerikansk forskning visar att föräldrar köper 17 procent mindre läsk till sina barn om flaskorna har otäcka varningsbilder för hjärtinfarkt och diabetessår, det skriver bland annat Diabetes Wellness Sverige och SVT.

Ett 50-tal länder har redan infört extra skatt på läsk och nu kan man även se att högre pris på läsk minskar konsumtionen.

Varningsbilder med skadade hjärtan

Forskare vid University of North Carolina i USA genomförde studien på 325 representativa föräldrar som fick handla i en fiktiv butik.

De föräldrar som slumpades att se flaskor med läsk som hade varningsbilder på sig köpte 17 procent mindre läsk till sina barn.

Mer effektivt än bara varningstext

Varningstexter, eller märkning på skräpmat, har redan införts i flera länder. Men det är ovanligt förekommande med avskräckande bilder, som de som finns på cigarettpaketen. De otäcka bilderna som finns på cigarettpaketen idag är dock mer effektiva än de paket som bara innehöll varningstext.

Kan det bli aktuellt att införa varningsbilder på läsk i Sverige?

Trots att studier visar på att varningsbilder är ett effektivt sätt att minska konsumtionen av hälsofarliga produkter är Erik Hemmingsson, överviktsforskare vid Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm, skeptisk till att införa varningsbilder på läsk i Sverige.

– Just den här typen av skrämmande bilder är jag inte så förtjust i. Hellre använda morot än piska, säger han till SVT.

/
/
/
/
stats