Vad är skillnaden på förkylning och influensa?
Två helt olika sjukdomar, säger läkare.
[SHARING_BUTTONS]
Vintern för med sig en ändlös rad av förkylningar - det är något småbarnsföräldrar vet. Det som är svårare att veta är om det är en förkylning eller en influensa. Hur vet man skillnaden?
Omfattning
Förkylning är en av de vanligaste sjukdomar vi har. Sjukdomen drabbar alla åldersgrupper och är vanligast vår och höst.
Vuxna drabbas av förkylning 1-2 gånger per år, barn under sju år drabbas 7-9 gånger per år, enligt folkhälsoinstitutet.
– Det är helt normalt att barn i förskolor är förkylda en gång i månaden. Och det tar ett par veckors tid innan man blir frisk igen. Så på vintern blir det därmed ganska ofta. Men efter fyra-fem års ålder har barnet utvecklat en bra immunitet mot förkylning och blir mer sällan sjuk, berättar Marit Hermansen, läkare.
Enligt folkhälsoinstitutet är förkylning, halsinfektion och öroninflammation nästan dubbelt så vanligt hos barn i förskolan jämfört med barn som inte går i förskola.
Influensa förekommer mer sällan än förkylning. Vanligtvis får mellan fem och tio procent av befolkningen influensa under vintersäsongen.
Kan inte ha "halvt influensa"
– Är det så att övergången mellan förkylning och influensa är flytande, så att man kan ha «delvis influensa och delvis förkylning»?
– Det finns ingen övergång. Antingen är du förkyld eller så har du influensa, konstaterar Hermansen.
Hermansen berättar att förkylning och influensa orsakas av olika virus.
Runt 50% av alla förkylningar beror på rhinovirus, enligt folkhälsoinstitutet. Mer än 200 olika virus ger förkylningsliknande sjukdom. Man räknar med att många förkylningar beror på okända virus. Det finns två typer av influensavirus, typ A och B. Typ A delas in i flera undertyper.
LÄS OCKSÅ: Är det egentligen feber?
Mer besvär av influensa
– Symptomen på förkylning och influensa är både lika och olika. Detta är en infektion i luftvägarna för båda virussjukdomarna. Men influensavirus ger som regel mer besvär i resten av kroppen, som hög feber, huvudvärk och smärtor i leder. Förkylningsviruset är mer specifikt för luftvägarna, även om du också här kan få feber och känna dig krasslig, säger läkaren Marit Hermansen.
– Förkylningsviruset är sådant vi har runt oss hela tiden, även om det är mest på vintern. Viruset trivs nog lite bättre i torrt och kallt väder, dessutom är vi tätare inpå varandra på vintern. Medan influensaviruset kommer varje år på vintern som en slags bölja.
Symptom
Förkylning:
- Varar bara några dagar
- Ont i halsen, därefter nysningar och rinnande näsa.
- Huvudvärk och frossa är vanligt.
- Små barn kan få feber.
- Allt eftersom sväller slemhinnan i näsan och snoret blir tjockt och gulgrönt.
- Torrhosta, speciellt på natten, är också vanligt.
- Senare kan det komma slem vid hosta.
- Ungefär hälften av alla som blir smittade får ömma muskler vid förkylning.
- Irritabilitet och aptitförlust förekommer också.
Influensa:
- Varar sju till tio dagar.
- Symptomen liknar förkylning, men vid influensa blir du snabbare sjuk, får feber och känner dig i mycket sämre skick.
- Snabbt insättande feber, muskelsmärtor, huvudvärk, påverkat allmäntillstånd och torrhosta.
- I tillägg till influensa kan det uppstå komplikationer i form av bakterieinfektion med lunginflammation, bihålsinflammation eller öroninflammation.
När är det nödvändigt att uppsöka läkare?
Det finns inget botemedel mot förkylning och influensa.
– Det är inte nödvändigt att kontakta läkare om du inte känner dig sjukare än du kan förvänta dig. Läkaren kan inte bota sjukdomen och det är lite som lindrar besvären utöver allmänna råd, påpekar Hermansen.
– Har du sjuka barn är det vanliga rådet att trösta och bära. Om barnet på allmänt påverkad och väldigt sjuk kan det vara rätt att söka läkare för att se om barnet har fått några tilläggssjukdomar.
Öroninflammation är en vanlig följsjukdom hos småbarn.
Vid influensa kan det för personer i riskgrupper finnas läkemedel som förkortar sjukdomsförloppet 1-3,5 dagar. Sådan behandling fås på recept och för att vara effektiv behöver den påbörjas senast två dygn efter att de första symptomen uppstår, enligt folkhälsoinstitutet.
LÄS OCKSÅ: En lättnad att få veta vad som är fel