Ny studie: Sociala medier skapar psykisk ohälsa hos tonårstjejer

Sociala medier är skadligt för unga tjejers hälsa, visar en ny studie från Karolinska Institutet.


Skönhetsideal på sociala medier bidrar till psykisk ohälsa hos unga tjejer – det visar en ny studie som forskare på Karolinska Institutet genomfört på uppdrag av Statens Medieråd.

Sociala medier skapar negativa känslor kring kroppen

Bilder som visar skönhetsideal bidrar till att unga tjejer känner negativa känslor kring sin egen kropp. Ätstörningar och lägre självkänsla är även de resultat av konsumtion av skönhetsideal på sociala medier. De mest populära sociala plattformarna är Instagram, Tiktok och Spachat.

Läs mer: Facebooks egna studie: "Instagram är skadligt för barn”

Ju längre tid unga tjejer spenderar på sociala medier desto mer hinner de se och därmed drabbas av de orealistiska skönhetsidealen.

– Det är nu så många – framför allt unga tjejer – som lägger så pass omfattande tid att man hinner se ganska mycket av de här orealistiska skönhetsidealen varje dag, säger Sissela Nutley som är hjärnforskare på Karolinska Institutet och en av författarna till studien, till SVT.

Sociala medie-användningen har ökat

Studien visar att drygt 40 procent av tjejer i åldern 14-17 år använder sociala medier i mer än tre timmar varje dag. Bland 18-åriga tjejer använder 54 procent sociala medier under samma tidsspann.

Studien uppmärksammar också att användandet av sociala medier har ökat bland tonårstjejer, samt att allt yngre tjejer använder sociala medier dagligen.

För att komma fram till dessa slutsatser har forskarna bland annat sammanställt resultaten från 18 internationella studier på ämnet.

/
/
/
stats