Surkålens dag - 5 hälsofördelar att låta maten jäsa
Låt maten jäsa och lindra IBS - går det?
Fermentering
Fermentering betyder att maten under en kontrollerad process får jäsa och det bildas mjölksyrabakterier.
Förr i tiden konserverade man grönsaker för att de skulle hålla längre. Idag har syrad mat som kimchi och tedrycken kombucha blivit allt mer vanliga inslag i vardagen – inte konstigt att farmors surkål fått göra comeback!
Är surkål nyttigt?
Surkålen är syrad vitkål och har många fördelar tack vare att kolhydraterna omvandlas till nyttiga mjölksyrabakterier. Dessutom innehåller den både järn och fibrer.
Om man köper surkål så ska man vara noga med att surkålen är opastöriserad, för att inte missa de nyttiga bakterierna som förstörs vid uppvärmning.
Finns det risk att surkål är gasbildande?
Surkål kan klassas som hög-FODMAP enligt Belly Balance och det är svårt att förutsäga hur den kommer att påverka en IBS-mage. Det beror på att när vitkålen fermenteras så bildas ämnet mannitol, som man kan vara olika känslig mot – så här får man prova sig fram. Här kan du läsa hela inlägget.
5 nyttiga anledningar att äta surkål
1. Bättre maghälsa – mjölksyrabakterierna är goda bakterier för magen och en bättre bakterieflora desto bättre immunförsvar!
2. Starkare skelett – surkål innehåller nyttiga mineraler som K-vitamin, vilket hjälper till att motverka benskörhet.
3. Hjälper kolesterolet – surkålen innehåller mycket fibrer som har hjälper till att sänka kolesterolet.
4. Järnrikt – får man lätt järnbrist som vid graviditet eller kraftig menstruation, så kan man gärna addera surkål till middagen.
5. Regelbunden mage - fibrerna har också en posiitv effekt på förstoppning och gaser, men om man har IBS får man med elimineringsprocessen ta reda på om surkålen är rätt för just sin mage.
Blev du sugen på surkål? Det tar ca 2-3 veckor att fermentera vitkålen, men den som väntar på något gott...