“Han vill inte dela sitt lösenord med mig”

Forumtråden “Otroligt besviken på min pojkvän”, handlar om besvikelsen över att en partner inte vill ge ut sitt lösenord, eftersom han använder samma inloggning till alla sina konton och vill inte riskera något “om det skulle ta slut någon gång”.

Läsarnas åsikt: dela innehåll – men inte lösenord

Majoriteten av läsarna i tråden svarade att man aldrig skulle dela lösenord med varken familj eller partner, men att man inte har problem med att dela det innehåll som finns.
Pojkvännen var transparent med att dela med sig av innehåll, men användaren drar ändå slutsatsen att han misstror henne och att hon kommer att missbruka informationen.

Att en partner inte vill ge access till sina konton behöver inte vara detsamma som att hen döljer något. Tillgång till mobiltelefoner och personliga konton är ett pågående diskussionsämne i många relationer och ett vanligt resonemang är “om det inte finns något att dölja, vad spelar det då för roll?”

Läs också: "Han vill inte ha barn – borde jag göra slut?” Parterapeuten svarar

Tidigare erfarenheter i “bagaget”

Har man tidigare blivit sviken är det naturligt att vilja eliminera alla tänkbara situationer som kan ses som ett potentiellt “hot” att bli sviken igen. Erfarenheter som otrohet kan såklart påverka tilltron till andra, men om en partner får “betala” för någon annans svek så kan det vara en bra idé att ta hjälp för att kunna hantera irrationella tankar och slippa onödig oro.

Anknytningsteori kan ge förståelse för oro

I boken “Hemligheten: från ögonkast till varaktig relation” av Dan Josefsson kan man läsa om anknytningsteorin, hur barndomen och första relationen i livet (den med föräldrarna) kan ha påverkan på våra relationer i vuxen ålder. Olika beteendemönster kan ge ökad förståelse för varför man exempelvis har svårt att lita på en partner eller avslutar en relation fast man är kär.

Läs mer: Anknytningsteori: Här är personlighetstyperna

Tro inte på alla tankar

På Hjärnans Dag 2016 arrangerat av Hjärnfonden, beskriver hjärnforskaren Mats Fredriksson ångest som att hjärnan blir “kidnappad av känslorna”. När hjärnan inte har all fakta så bygger den vidare på en egen sanning för att helt enkelt överleva. Ångest kan man inte hantera med vilja och därför kan man behöva hjälp om känslorna tar över.

Tecken på ångest:

– Känner stark oro eller ängslan

– Svettas

– Illamående

– Hjärtklappning

– Svårt att andas

None of your business, eller?

Även om användaren tyckte att sättet hennes partner svarade henne på var problemet, så fanns det delade åsikter i kommentarsfältet vidare han borde skapa ett separat lösenord eller om hon borde acceptera att han inte vill ge ut det.

Om bristen på förtroende i slutändan är problemet kan det vara bra att ställa sig frågan om det är partnern – eller en själv – som är grundproblemet.

Läs också: “Jag är för kär” – relationsexperten svarar

/
/
stats