Psykologen: Så avvisar du en narcissist – 6 steg

“Jag vill inte göra honom mer arg än han redan är. Jag vill bara att han ska tappa intresset för mig så jag får vara i fred. Hur avvisar jag en narcissist?”

På Familjelivs forum finns det många diskussionstrådar som rör narcissister. Många av diskussionerna kretsar kring hur man avvisar en narcissist – kanske till och med bryter banden för evigt. Men vad är egentligen en narcissist, och vad är viktigt att tänka på om du vill bryta med en person som har en personlighetsstörning?

Familjeliv tog kontakt med leg. psykologen och leg. psykoterapeuten Erik Strömbäck. Med hans hjälp reder vi ut vad som verkligen kännetecknar en narcissist – och hur du gör slut med personen.

Så här beskriver psykologen en narcissist

Klagar på allt, tycker alla är idioter, kan inte erkänna egna misstag – på forumet beskrivs narcissister med både breda och detaljerade penseldrag.

Vad stämmer egentligen in om hur en narcissist är?

– Personen förväntar sig att bli behandlad bättre än andra eftersom hen tycker sig vara förtjänt av det, vilket kan leda till svårigheter att följa regler eller att man utnyttjar andra. Personen kan också ägna mycket tid åt att fantisera om framgång och kan vara avundsjuk, säger Erik Strömbäck till Familjeliv.

Han fortsätter.

– Man brukar säga att narcissister antingen har toppositioner i samhället eller är ensamma och hemlösa. Det är nog en förenkling, men det kan ligga mycket i det, då ett vanligt liv kan bli svårt för en narcissist. Vissa av de egenskaper som finns hos en framgångsrik narcissist kan vara väldigt attraktiva för många – framgång, status och pengar. I en första förälskelsefas kan narcissisten också vara bra på att ge uppvaktning och se till att hen får som hen vill.

Med "narcissist" menar nog många på forumet att personen är väldigt egocentrerad och högkänslig. Skulle du säga att det är en bra beskrivning av någon som lider av narcissistisk personlighetsstörning?

– Ja, i alla fall det första. Egocentrerad är ett bra beskrivande ord. Högkänslig beror på vad man menar med att personen är känslig för. Narcissisten kan vara mycket känslig för kritik eller motgångar. Men många narcissister förklarar bort detta, tar inte åt sig och upplevs alltså inte som särskilt högkänsliga – snarare buffliga.

Narcissistiska drag kan bero på en kombination av faktorer

– Tidigare ansåg man inom psykologin att det framför allt fanns två orsaker i barndomen till varför man får narcissistisk personlighetsstörning. Det ena var att om man blivit känslomässigt försummad av sina föräldrar, kommer man att utveckla en låg självkänsla och därför hela tiden söka bekräftelse för att duga. Känslan av överlägsenhet skulle då fungera som ett försvar mot den låga självkänslan. Den andra vägen var att man – tvärtom – blivit bortskämd som barn, vilket lett till en känsla av överlägsenhet, vilket då skulle leda till svårigheter att leva sig in i andras känslor.

Är det något man tror fortfarande?
– Nej. Idag skulle vi säga att det inte är så enkelt, utan det är svårt att förstå varför vissa utvecklar narcissistisk personlighetsstörning eller narcissistiska drag. Det kan till stor del även förklaras av gener, vad man har haft för förebilder som barn, händelser i barndomen eller vilket sammanhang man är uppvuxen i.

Läs också: Blir ensambarn egoister? Här är det vetenskapliga svaret

Narcissistiska drag – eller narcissistisk personlighetsstörning?

För Erik Strömbäck är det viktigt att nyansera begreppet narcissist. Att vara avundsjuk på någons framgång är ju inte nödvändigtvis att ha en narcissistisk personlighetsstörning. En som lider av narcissism skapar många hinder i sin vardag.

Vad stämmer egentligen: Är narcissist ett personlighetsdrag som går att arbeta bort eller är det en personlighetsstörning?
– Det kan vara både och! Med narcissist menas oftast en person med narcissistisk personlighetsstörning, åtminstone när vi pratar om det inom vården. Narcissistisk personlighetsstörning kännetecknas av att personen har en känsla av överlägsenhet, behov av att bli beundrad och brist på empati, förklarar Erik Strömbäck.

Han fortsätter.

– Många människor har narcissistiska drag, men inte en narcissistisk personlighetsstörning fullt ut. Det är till exempel inte ovanligt att fuska lite här och där, vara avundsjuk eller drömma om framgång, utan att man för den delen är narcissist. Även en person med några narcissistiska drag kan få det besvärligt – även för omgivningen.

DISKUTERA: Ni som lever eller har levt med en narcissist eller psykopat – när märkte ni?

En narcissist behöver inte vara typiskt våldsam

Erik har tagit del av några forumtrådar och märker en återkommande fråga om våldsamheten hos narcissister.
– Många frågor på forumet verkar handla om våld och hot, men narcissisten behöver inte vara typiskt våldsam. Snarare kanske konflikter handlar om evighetslånga diskussioner där hen måste få rätt, eller övertalningskampanjer. Men med narcissism följer också ofta andra drag eller störningar, och om personen har drag av antisocialitet kan hen vara våldsam och även farlig.

Narcissister i relationer kan behöva parterapi

Hur behandlar man narcissistisk personlighetssyndrom?
– Det finns i dagsläget inga bra behandlingar för narcissistiskt personlighetssyndrom, eftersom personen sällan själv vill ha hjälp. Men i vissa fall kanske terapier kan fungera. Det finns ett visst dokumenterat stöd för långvariga terapier där individuell behandling kombineras med gruppbehandling tillsammans med andra personer som lider av narcissistisk personlighetsstörning. Även en kognitiv metod som heter schematerapi kan fungera, men terapi är förmodligen mest lämpat för de med mildare störningar eller drag av störningen, säger Erik.

Han fortsätter.

– I vissa fall kan även parterapi fungera, men det bygger på att man är beredd att se egna begränsningar och inte bara klaga på sin partner.

Läs också: “Han vill inte ha barn – borde jag göra slut?” Parterapeuten svarar

Narcissister söker sällan behandling

– Det är dock ovanligt att personer med narcissistisk personlighetsstörning söker behandling, eftersom de mer eller mindre kan sakna insikt om sina besvär. Narcissisten har svårt att ta ansvar för egna handlingar, då det ingår i störningen att ha en känsla av överlägsenhet och se det som att ens problem beror på andra. Som med alla personlighetssyndrom (och störningar) är det svårt att förändra. Man kan säga att ju mer drag en person har, alltså ju svårare störningen är, desto svårare är det för personen att ändra sig.

Med tiden blir det besvärligt att leva ihop med en narcissist

Många i vårt forum beskriver sina relationer med narcissister som väldigt jobbiga. Att avvisa en narcissist, eller göra slut med den, verkar vara väldigt svårt. Om man utgår från att man faktiskt har med en riktig narcissist att göra och vill göra slut med den – finns det några tips man kan tänka på? Saker man ska eller inte ska säga?

– Ja, det kan vara oerhört jobbigt att leva med en narcissist. Med tiden blir det väldigt besvärligt att leva med någon som tror sig vara bättre än andra. Narcissisten mår själv ofta dåligt, med till exempel återkommande depressioner eller humörsvängningar. I kombination med svårigheter att följa regler kanske narcissisten ofta är otrogen och inte klarar av känslosamma samtal, förklarar Erik.

Läs också: Jag tänder på något som inte känns okej, vad gör jag? Experten svarar

1. Avvisa en narcissist: Sätt initiala gränser för dig själv

– Till att börja med kanske man har en lång fas av att själv inte veta vad man vill. Då kan man känna sig oerhört vilsen. Fråga dig då saker som: “Blir jag schysst behandlad?”, ”Var det här en sådan relation jag drömde om innan vi blev tillsammans?”, ”Skulle jag vilja att min dotter/son/kompis hade det så här?”, ”Kommer jag att må bra i detta om 10 år?”, säger Erik Strömbäck.

Han tillägger.

– Ju mer man har tillsammans, hus, barn och så vidare – desto svårare är det att lämna en relation.

2. Avvisa en narcissist: Gör en riskbedömning

– Våldsamhet handlar inte bara om fysiskt våld utan kan vara kränkningar, förolämpningar, kontrollerande beteenden eller ekonomisk kontroll. Om personen har en historia av att vara hotfull måste förstås säkerheten ses över. Kvinnojouren är ofta bra på riskbedömningar och kan vara ett stöd. Ta hellre kontakt med dem i ett tidigt skede än för sent. Socialtjänsten måste kopplas in om det finns risk att barnen far illa.

3. Avvisa en narcissist: Förbered dig med kontakter

– Om man vill göra slut med en narcissist kan det vara viktigt att förbereda sig. Förberedelsen kan innebära en plan för var man ska bo, att ta kontakt med vänner och så vidare. Kanske behöver du söka stöd, träffa en psykolog under processen. Berätta för omgivningen vad som händer.

Han lägger till:
– Som sagt, våldsamhet är inte typiskt för just narcissism men det kan ske i kombination med till exempel låg impulskontroll eller antisociala drag.

4. Avvisa en narcissist: Behåll fokus på målet

– När man har fattat beslutet kan det vara viktigt att hålla fokus på målet. Målet är att lämna, inte försöka få narcissisten att förstå anledningen eller att det är det rätta beslutet, förklarar Erik.

Han fortsätter:
– Narcissisten kommer förmodligen att ha svårt att begripa varför någon vill lämna. Det kan även upplevas som ett oerhört misslyckande att bli lämnad, så hen kommer kanske att kämpa emot med argument, tjat eller övertalning. Att försöka övertyga honom eller henne leder förmodligen bara till eviga diskussioner eller bråk. Försök att istället komma ihåg att du har rätt att lämna, det är ingen mänsklig rättighet att vara tillsammans med dig. Målet är återigen att lämna, inte bli överens om att du har fattat rätt beslut.

5. Avvisa en narcissist: Var tydlig – undvik argumentation

– Att göra slut med någon på ett schysst sätt innebär i vanliga fall att man är ärlig och ger en förklaring. Det här kan svårt om det verkligen är en narcissist man har att göra med. Du kan prova att ge skäl till varför du lämnar, men det kan också leda till argumentation om det är rätt eller fel. I sådant fall kan det vara bättre att säga att du inte mår bra relationen och att du har bestämt dig. Man kan behöva vara övertydlig med att det är slut och inte lämna någon öppning för tolkningar.

6. Avvisa en narcissist: Gör inte slut i ett bråk

– Vänta inte på det bästa tillfället för det kommer förmodligen inte uppstå. Gör inte slut i ett bråk, utan välj i förväg ett tillfälle att ta upp detta.

Erik Strömbäcks sajt: strombackpsykologi.se

/
/
/
stats