Gravid vecka 3
Ägget är befruktat och börjar sin vandring från äggledaren till livmodern. Celldelningen börjar och det går fort. Läs allt om graviditetsvecka 3 här!
Äggets resa till livmodern
I början av den här veckan är ägget precis befruktat eller blir det första dagen. Det befruktade ägget börjar sedan sin vandring mot livmodern för att fästa i livmoderslemhinnan. Flimmerhår i äggledaren hjälper ägget på vägen. Det tar ungefär en vecka innan ägget fäster.
Nidblödning
Den delen av ägget som fäster mot slemhinnan i livmodern bildar moderkakan, den andra delen av ägget fortsätter dela sig till det som ska bli ett embryo. När ägget implanteras i livmoderslemhinnan kan du får en lite blödning, det kallas för nidblödning. Om du vill läsa mer om nidblödning hittar du länkar längre ner i artikeln.
Det befruktade ägget kallas nu morula
Celldelningen i ägget går fort och under vecka tre kallas ägget för morula. Det har fått sitt namn efter latinska ordet för mullbär och beskriver bra hur det ser ut. Morulan är inte större än udden på en knappnål, men innehåller all arvsmassa som kommer att avgöra vilket kön barnet får, vilken ögonfärg och många andra egenskaper.
För tidigt för graviditetstest
Den här veckan är det ovanligt att du känner några graviditetssymtom. Det är inte heller sannolikt att du testar positivt om du tar ett graviditetstest eftersom nivåerna av graviditetshormon inte är tillräckligt höga ännu. Livmodern har inte börjat växa ännu, den har samma storlek som ett litet päron ungefär.
Om du blir gravid med IVF
Genomgår du IVF plockar man ut ägg när de är mogna. Dessa befruktas av spermier i ett laboratorium och ett av äggen återförs sedan till kroppen efter 2-6 dagar. Ägget är då ett befruktat ägg som ska fästa i livmodern precis på samma sätt som ovan, men det förs in i livmodern via slidan och vandrar inte genom äggledaren.
Aktuellt för dig nu:
Dagarna efter ägglossning – vad händer nu?
Nidblödning eller mens? Det här är skillnaden
15 tidiga tecken på graviditet
Sex under graviditeten – helt okej så länge läkaren inte avråder det!
Stress och oro under graviditeten – kan det skada mitt barn?
Texten är skriven av Rebecca Nilsson, leg. Barnmorska