Gravida bör inte avstå vaccin, enligt Folkhälsomyndigheten.
Gravida bör inte avstå vaccin, enligt Folkhälsomyndigheten. - Foto: Arkivbilder. Foto: Fernando Llano/AP/TT, Isabell Höjman/TT

Nej, vaccin överförs inte till barn i magen

Gravida klassas som riskgrupp för covid-19. De kan bli allvarligt sjuka och riskerar dessutom att föda för tidigt. Men myter om hur vaccinet påverkar barnet har lett till tveksamhet bland gravida.


Vaccinationstäckningen (två doser) bland gravida ligger enligt Folkhälsomyndigheten på lite över 60 procent, att jämföra med över 83 procent hos befolkningen i övrigt (12 år och äldre).

På sociala medier sprids myter om att vaccinet överförs till barnet och kan utgöra en fara. På en presskonferens med Folkhälsomyndigheten i härom veckan lyftes frågan särskilt.

– Du som är gravid, vaccinera dig. Det skyddar inte bara dig från sjukdom utan också barnet, för det finns en skyddseffekt under en period efter förlossningen, sade biträdande avdelningschef Sara Byfors.

Högre risk

Därför rekommenderas vaccin till gravida

Studier visar att gravida har en högre risk än andra i samma ålder att bli allvarligt sjuka i covid-19.

Allvarlig covid-19 under den senare delen av graviditeten ökar risken för en tidig förlossning och kan leda till att barnet blir förlöst i förtid med kejsarsnitt.

Covid-19 under graviditeten ökar risken för blodproppar, havandeskapsförgiftning och allvarlig sjukdom som kräver intensivvård.

Vaccinationen mot covid-19 skyddar även barnet. När man vaccinerar sig mot covid-19 bildas antikroppar som kan överföras till fostret via moderkakan.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Även Läkemedelsverket riktade sig direkt till de gravida på pressträffen.

– Det finns vanliga missuppfattningar, bland annat en som handlar om att man tror att vaccinet förs över från mamman till barnet. Det stämmer inte. Vaccinet gör att kvinnan bildar antikroppar mot sars-cov-2. Mammans antikroppar förs sedan över till barnet, sade enhetschef Veronica Arthurson.

Studier visar att gravida har en något högre risk för att bli allvarligt sjuka i covid-19. Enligt Socialstyrelsen kan också en infektion mot slutet av graviditeten öka risken för för tidig förlossning.

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA gick för bara ett par dagar sedan ut med en uppdatering av forskningsläget på området. EMA konstaterar att det finns allt starkare bevis för att "mRNA-vacciner mot covid-19 inte orsakar komplikationer under graviditet, vare sig för den havande kvinnan eller barnet".

Stor studie

Som stöd för slutsatsen hänvisar de bland annat till en större studie på omkring 65 000 gravida. Där fanns ingen ökad risk för komplikationer, missfall, för tidiga födslar eller negativa konsekvenser för barnet efter vaccinering.

Trots vissa osäkra data i undersökningen pekar EMA på den tydliga slutsatsen.

I Sverige har drygt 400 rapporter om misstänkta biverkningar för vaccin mot covid-19 hos gravida kommit in. De allra flesta handlar om huvudvärk, feber, trötthet, frossa och ont i armen, samma biverkningar som för icke-gravida.

/
/
stats