Midsommarbordets frestelser - här är listan på allt du kan äta!
Midsommar förknippas med festligheter och god mat tillsammans med goda vänner och familj. Här är listan på vad du som är gravid kan äta bland läckerheterna på det svenska midsommarbordet.
Går utmärkt att äta:
Ät 2-3 gånger i veckan av olika sorter.
- Lax – ät nygjord eller nyförpackad gravad, rökt fisk och sushi.
- Sill, även inlagd.
- Gräddfil.
- Hårdostar som tex cheddar, prästost och grevé.
- Jordgubbar och andra grönsaker/frukter - se bara till att skölja dem ordentligt innan du äter dem!
- Janssons frestelse.
Var lite extra noggrann med:
- Gravad och kallrökt lax - välj nyförpackad eller nygravad/nyrökt.
- Kött - se till att innertemperaturen kommer upp över 65 grader vid grillningen/tillagningen.
- Rom - välj den från burk.
- Strömming, sill, lax och öring från Östersjön, Vänern och Vättern och röding från Vättern - Livsmedelsverket rekommenderar att gravida ska begränsa sitt intag till totalt 2-3 gånger per år av dessa fiskar på grund av risk för onödigt höga halter PCB och dioxin.
- Gädda, abborre, gös - Livsmedelsverket rekommenderar att gravida ska begränsa sitt intag till totalt 2-3 gånger per år av dessa fiskar på grund av risk för onödigt höga halter kvicksilver (det finns fler fiskar i denna kategori. För hela listan, se slv.se).
- Mjuka/halvmjuka dessertostar som tex camembert och brie - ät dem endast om de först hettats upp till "bubblande het".
Ostar som går bra att äta
Hårdost gjord på både pastöriserad och opastöriserad mjölk. Exempel på dessa är grevé, herrgård, parmesan, gruyère, appenzeller och emmentaler.
- Smältost - och annan bredbar ost i tub eller plastask.
- Fetaost - från pastöriserad mjölk.
- Mozarella - nyförpackad.
- Ricotta - nyförpackad.
- Halloumi - nyförpackad.
All ost som hettas upp tills det bubblar, t.ex. i såser och gratänger är säkra att äta.
Källa: slv.se
Fråga Teresa Hellgren om du är osäker på vad du får och inte får äta när du är gravid, ställ din fråga här!