Depression under graviditeten
Det är inte klarlagt vad som orsakar en depression under graviditeten eller efter förlossningen. En depression under graviditeten kan utlösas genom en kombination av olika stressfaktorer i livet, såsom hormonella och sociala faktorer.
Omkring 10 % av alla gravida går igenom perioder av depression. Vad som är den bakomliggande orsaken är inte helt klar. Faktorer som depressioner i släkten, förlossningskomplikationer, problem kring barnets hälsa, sociala och ekonomiska förhållanden kan vara utlösande.
En del kan uppleva att de känner vrede inom sig, har skuldkänslor, är stressade, förvirrade eller nedstämda. Om du är nedstämd och har haft några av nedanstående symptom kan det vara tecken på depression och du bör då tala med din barnmorska på mödravårdcentralen för att få hjälp.
Symtom på depression
- Sömnsvårigheter
- Ständig känsla av utmattning eller av att vara hyperaktiv
- Drabbas av gråtattacker
- Kraftiga humörsvängningar
- Ångest och panikattacker
- Tänker ofta negativa tankar
- Tycker inte om dig själv längre
- Tvångsmässiga tankar
Så kan du få hjälp
Det är viktigt att du kontaktar läkare, barnmorska eller annan vårdpersonal och berättar om hur du mår. De kan hjälpa dig med:
- Individuella samtal
- Avslappning
- Parsamtal
- Stödgrupper
- Medicinering
Läkemedelsverket rekommenderar
- De antidepressiva läkemedel som rekommenderas för gravida är SSRI-preparat. De ger minst risk för missbildning hos foster, säger Bo Bergman, läkare och informatör på Läkemedelsverket.
- Det man har sett är att barnet ibland haft andningspåverkan och påverkad muskelaktivitet när kvinnan behandlats i sen graviditet. Detta går över inom några dagar och gäller för alla SSRI-preparat med undantag för Paroxetin där man sett en ökad risk för hjärtfel hos det nyfödda barnet.
Källor: Akademiska sjukhuset & Läkemedelsverket