Ostguiden för gravida
Vin och mögelostar blir ett minne blott när du är gravid. Dessertostar som Brie, Camembert, Gorgonzola, Vacherol och Reblochon innehåller opastöriserad mjölk som kan innehålla listeriabakterier.
Listeriabakterier kan skada din bebis. Alla dessa ostar går att äta om du har upphettat dem riktigt ordentligt, den ska vara bubblande hett. Läs på förpackningen eller fråga om hjälp över disk om osten är gjord av pastöriserad mjölk. Här är Livsmedelsverkets lista över ostar du får äta och de du bör undvika.
Ostar du kan äta är:
- Hårdost, gjord på både pastöriserad och opastöriserad mjölk som - grevé, herrgård, prästost
- Parmesanost - från pastöriserad och opastöriserad mjölk
- Smältost och annan bredbarost i tub eller plastask
- Fetaost - från pastöriserad mjölk
- Mozarella - nyförpackad
- Ricotta - nyförpackad
- Halloumi - nyförpackad
- All ost som hettas upp tills det bubblar, t ex i såser och gratänger, är säker.
Ostarna du bör undvika:
- Mögelost - brie, camembert, gorgonzola, chèvre, gjord på pastöriserad och opastöriserad mjölk
- Kittost som - vacherol, taleggio, munster gjord på pastöriserad och opastöriserad mjölk
- Färskost - och annan mjuk ost gjord på opastöriserad mjölk
- Fetaost - gjord på opastöriserad mjölk
Källa: Livsmedelsverket