Gravid - tobak farligt för bebisen

Om du är gravid och röker eller snusar får din bebis i sig många skadliga ämnen genom moderkakan och navelsträngen. Resultatet av rökning och snusning kan bli att din bebis i magen växer dåligt eller i värsta fall dör.


Bebisen i din mage får till och med i sig större mängder än dig av vissa ämnen som till exempel kolmonoxid och nikotin. Nikotin som finns i snus och cigaretter gör att ditt foster får mindre syre och näring. Detta beror på att blodflödet i livmodern och moderkakan minskar.

Din bebis får i sig dubbelt så mycket kolmonoxid som dig och gasen stannar dessutom kvar längre hos din bebis än i din kropp. Gasen gör att blodets syreupptagningsförmåga försämras.

Här är riskerna för den som röker under graviditeten:

  • Missfall
  • Fosterdöd under graviditeten Att fostret växer för dåligt
  • För tidig förlossning
  • Plötslig spädbarnsdöd
  • Moderkaksavlossning

Hur mycket du röker står i direkt proportion till riskerna för fostret. Så fort du slutar kommer det fostret till godo.

Lättare att sluta röka när du är gravid

När du är gravid så kan det vara lättare att sluta röka än om du inte är gravid. Du kan känna dig äcklad och må illa av röken. Och tanken på att det faktiskt ligger en bebis i din mage kan göra att du känner dig ännu starkare i ditt beslut att bli rökfri. Glöm inte att din bebis får i sig allt som du själv stoppar i dig.

Om du ändå inte kan sluta röka helt så bör du minska ner på konsumtionen så mycket det bara går. Mindre tobak och nikotin är bättre än mer. Alla cigaretter och all snus som du lyckas vara utan är bra, så ge inte upp om du misslyckas. Ta nya tag!

Försök sluta röka utan hjälpmedel som plåster och nikotintuggummin i första hand eftersom att dessa är skadliga för din bebis. Om det inte går är det såklart bättre att sluta röka med hjälpmedel.

Nikotintuggummin i en kortare period för att du ska lyckas sluta röka än att du inte slutar röka alls. Det är också även bättre med tuggummin än plåster eftersom plåster hela tiden tillför nikotin.

Källa: Vårdguiden

stats