Miljontals kvinnor föder barn utan rent vatten, toaletter eller hygien
Att föda barn i Sverige är inte samma sak som att föda barn i Malawi, men glädjen över ett friskt barn och en lyckad förlossning är densamma över hela världen. I den här bildserien från WaterAid får vi följa med till förlossningar i olika länder i världen, och se under vilka förutsättningar barnmorskor arbetar.
LÄS ÄVEN: BB-väskors innehåll världen över
Organisationen WaterAid har fotograferat och intervjuat nyblivna mammor och deras barnmorskor strax efter förlossningen för att med deras berättelser belysa hur förutsättningarna inom förlossningsvården skiljer sig åt mellan olika länder. I Sverige skulle vi tycka det var otänkbart att sakna rent vatten under förlossningen, medan många kvinnor som föder i Malawi eller Rwanda måste bära med sig eget vatten när de ska föda. Vatten som ofta är smutsigt och skapar enorma hälsorisker för mamma och barn.
Idag saknar 38 procent av alla sjukhus i låginkomstländer tillgång till rent vatten, och nästan lika många saknar möjlighet till bra hygien genom handtvätt med tvål och vatten. Under 2015 beräknas 2 100 nyfödda barn ha dött varje dag av sepsis, stelkramp, lunginflammation eller diarré, alla sjukdomar kopplade till ohygieniska förhållanden.
I bildserien får vi bland andra träffa 19-åriga Ruth från Malawi som födde på ett sjukhus där hon tvingades uträtta sina behov i en buske eftersom det saknades toaletter:
– Sjukhuset har inte tillräckligt med toaletter. När jag fick sammandragningar slutade det med att jag fick besöka närmaste buske för att uträtta mina behov. Det var otäckt med jag kunde inte hålla mig, berättar Ruth.
Varje år dör nästan 300 000 barn i sjukdomar orsakade av smutsigt vatten, dålig sanitet och bristande hygien. Det innebär nästan 800 barn varje dag eller ett barn varannan minut.
WaterAid Sveriges generalsekreterare Cecilia Chatterjee-Martinsen om situationen på många sjukhus:
– Det är både sorgligt och frustrerande att hundratusentals nyfödda bebisar dör varje år i infektioner orsakade av ohygieniska förhållanden under och efter förlossningen. Kopplingen mellan bristande hygien och barnadödlighet har varit känd i åtminstone 150 år, och med rätt satsningar och rätt vilja skulle inget barn behöva dö av bristande hygien vid förlossningen, säger Cecilia Chatterjee-Martinsen.
Fotografierna och berättelserna från förlossningar världen över släpps i samband med International Confederation of Midwives’ Congress som startar i Toronto 18 juni, läs mer om WaterAid och deras deltagande här.
Här är några bilder från serien och hur det ser ut för många kvinnor efter att de har fött barn:
Barnmorska Daniel Paul, 26, håller 6 dagar gamla Jafary bredvid mamma Sada Juma Njuki, på Kiomboi District Hospita i Tanzania.
Foto: WaterAid/James Kiyimba.
Barnmorska Bimola Kobiraz, 29 tittar till Hera, 20 och hennes 1 dag gamla bebis på Dacope Upazila Health Complex, Kulna, Bangladesh.
Foto: WaterAid/Al Shahriar Rupam.
Ruth Anderson (sittandes), 19, och andra kvinnor som nyligen fött barn väntar på att bli utskrivna. Ngokwe Health Centre, Machinga, Malawi, maj 2017.
Foto: WaterAid/Dennis Lupenga.
Barnmorska Daniel Paul på jobbet på en av förlossningsavdelningarna, på Kiomboi Hospital, Iramba, Tanzania.
Foto: WaterAid/Eliza Powell.
Öppna badrum som används av de gravida kvinnorna, på Ngokwe Health Centre, Machinga, Malawi, maj 2017.
Foto: WaterAid/Dennis Lupenga.
Kontraster. Detta har kvinnorna på Ottawa Birth and Wellness Centre, Ottawa, i Canada tillgång till under tiden på BB.
Foto: WaterAid/Danielle Donders of Mothership Photography.
Barnmorska Helen Faux, 46, och nyblivna mamman Rebekah Mclaughlin, 23, med 1 dag gamla sonen James Brian på Liverpool Women's Hospital, Storbritannien.
Foto: WaterAid/Anna Kari.