Svamp i underlivet vanligare vid graviditet

Infektionen är också mer svårbehandlad än hos en ickegravid, vilket beror på kroppen har en mer gynnsam miljö för candidasvampen då du är gravid. Östrogenhalterna är nämligen högre än vanligt, och ofta är även delar av immunförsvaret nedsatt.


LÄS ÄVEN: Urinvägsinfektion + tranbärsjuice = myt eller huskur?

Vid en svampinfektion i underlivet uppstår klåda som kan vara väldigt intensiv, och ofta tillsammans en vit, grynig flytning. Slemhinnan i underlivet rodnar, och samlag brukar göra ont. En svampinfektion är inte farlig, men är obekväm och kan vara knepig att bli av med.

Receptfria läkemedel som finns på apoteket brukar hjälpa, men tyvärr kommer infektionen ofta tillbaka. Konsultera gärna med din barnmorska för att få utskrivet medicin med i krämform eller vagitorier som tas varannan eller var tredje dag under en längre tid, för att få bukt med infektionen.

Även kostvanor kan påverka svampen. En kosthållning som innehåller exempelvis mycket socker är en speciellt gynnsam miljö för svampen.

Risken för överföring av candida från mamman till bebisen är dock väldigt liten. Har mamman däremot en svampinfektion i underlivet vid förlossningen kan barnet smittas, men får då svampinfektion i munnen. Infektionen kallas då torsk, och har man otur kan barnet sen i sin tur föra över torsken på mammans bröstvårtor under amningen.

LÄS ÄVEN: Svamp i underlivet under förlossningen kan smitta barnet

stats