Så får du hjälp att bearbeta förlossningsskräck
Förlossningsskräck och rädsla inför att föda barn är både vanligt och normalt hos gravida kvinnor.
>
>Det kan handla om allt ifrån att man hade en traumatisk förlossning med sitt första barn, till att man är rädd för smärta och att något ska gå fel under förlossningen.
LÄS ÄVEN: Så vet du om slemproppen går
Lider man av stor förlossningsskräck kan man på läkarens inrådan få föda med planerat kejsarsnitt, men enbart för att mamman efter detta ska kunna komma över förlossningsskräcken. De flesta planerade kejsarsnitten sker inte av den här anledningen utan exempelvis att barnet ligger med rumpan nedåt, om mamman har fått havandeskapsförgiftning, för trångt bäcken, om graviditeten varit komplicerad, för att nämna några.
På en Auroramottagning får den blivande mamman hjälp med samtalsstöd under graviditeten. Hon får träffa både förlossningsbarnmorskor, läkare och kuratorer. Partnern är även välkommen att följa med vid besöken. Samtalen brukar vara ca 1-5 stycken, löpande under graviditeten. Tillsammans gör ni upp en förlossningsplan som sedan finns i journalen så förlossningspersonalen lätt kan sätta sig in i den på förlossningsdagen.
Många kvinnor upplever att samtalen är enormt givande och hjälper dem att sätta ord på sin rädsla. Från att ha gått in med inställningen att de absolut vill göra ett planerat kejsarsnitt, till att de bestämmer sig för att föda vaginalt.
Känner du extrem rädsla inför din förlossning, kontakta din barnmorska för att få en remiss till en Auroramottagning.
LÄS ÄVEN: 10 saker vi oroar oss mest över inför förlossningen