Ditt illamående påverkar inte fostret
Illamående under graviditeten är nästan något alla räknar med, och man ska ha tur om man slipper undan; 70-80% av alla kvinnor lider av illamående i början av graviditeten.
Alla upplever inte kräkningar, men för 50% brukar fallet vara så. Illamåendet brukar oftast vara som värst under vecka 11 och 12, för att sedan vara över efter vecka 14.
Men dessa illamående och kräkningar är inte farliga för mamman eller fostret, mer än att det är jobbigt för mamman. Många gravida oroar sig för att fostret inte får i sig tillräckligt med näring då hon kräks ofta, vilket inte är sant – barnet klarar att nära sig ändå! Detta trots att mamman äter en mindre mängd under tiden hon mår illa och även kan gå ner i vikt.
Oroa dig inte!
Läkare och barnmorska är noga med att följa upp på kontrollerna om det skulle vara så att mamman går ner för mycket i vikt och det skulle börja bli riskartat för fostret. Inte heller brukar mamman få brist på viktiga näringsämnen under detta skede i graviditeten.
Eftersom att så många som upp till 80% av alla gravida drabbas av denna typ av illamående, och det är extremt ovanligt att barn i Sverige idag inte föds som undernärda är det alltså ingen idé att oroa sig! Känner du dig orkeslös och inte äter tillräckligt, är det dig det går ut över och inte fostret. Barnet får den näring det behöver ändå.
Och till sist; det går över! Efter vecka 14 mår man i regel mycket bättre och kan äntligen börja njuta av sin graviditet.