Druvbörd, vad är det?
Druvbörd är en annorlunda utveckling av en graviditet. Denna typ innebär att det växer vätskefyllda blåsor som kallas för molor i livmodern vilket gör att magen växer.
Det finns två typer av druvbörd, en med foster som kallas partiell mola, och en utan foster som kallas komplett mola. Ibland kan det vara svårt att avgöra om man har en molagraviditet. Symptomen kan vara de samma som vid en vanlig graviditet, oavsett om det finns ett foster eller inte. Kännetecken för en druvbörd, eller molagraviditet som det också kallas, är dock att livmodern växer väldigt snabbt och ibland kan läkaren säga att det känns som tvillingar. Kraftigt illamående är också ett kännetecken på druvbörd vilket har att göra med att graviditetshormonet är mycket högre än vid en vanlig graviditet.
När en molagraviditet upptäcks behöver man troligen göra en akut skrapning. Sedan tas regelbundna blodprover för att följa upp graviditetshormonet så att det sjunker till en normal nivå. Om hormonet inte sjunker utan fortsätter öka finns det en risk att moeler fortsätter att växa inuti kroppen. Därför är det väldigt viktigt att hormonnivån sjunker till en normal nivå innan man blir gravid igen efter en molagraviditet.
Som tur är en molagraviditet väldigt ovanligt i Sverige, närmare bestämt bara en promilles risk. Har du dock varit med om en sådan graviditet och vill prata om det med andra ka du göra det i vårt forum som du kommer till här. Idag finns det ingen aktiv tråd i ämnet, men vem som helst kan påbörja en. Det finns även gamla trådar i ämnet, en av dom hittar du här.
(Källa: Wikipedia, 1177 Vårdguiden)