Parmesan gravid – kan man äta parmesanost när man är gravid?
Under en graviditet finns det många ostar du som gravid bör undvika. Framför allt de gjorda på opastöriserad mjölk. Men hur är det med parmesan? Går det bra att äta parmesanost som gravid? Läs svaret här.
Parmesanost är gott både till pasta och sallader, men även på pizzan eller bara äta som den är. Men vad ska man tänka på? Det reder vi ut här!
Kan man äta parmesanost när man är gravid?
Det enkla svaret är – ja, det går bra att äta parmesanost när du är gravid. Parmesanost, eller Grana Padana och Parmigiano Reggiano som det också heter, är en italiensk hårdost gjord på opastöriserad komjölk. Men om mjölken är opastöriserad, hur kommer det sig då att det är okej att äta parmesan?
Parmesanost – inga listeriabakterier
En parmesanost lagras ungefär i 2-3 år innan den är klar. Processen gör att osten mognar långsamt och ger ett lågt pH-värde och lågt vatteninnehåll vilket gör att bakterier inte kan växa i osten. Det finns med andra ord ingen risk för listeria i parmesanost och därför är det som gravid helt i sin ordning att njuta av parmesan under hela graviditeten.