Flytningar och graviditet – allt du behöver veta
Flytningar och graviditet – allt du behöver veta - Foto: Foto: Syda Productions/Shutterstock

Flytningar och graviditet – allt du behöver veta

Många gravida upplever att de får ökade flytningar. Vad beror det på? Läs allt du behöver veta om flytningar och graviditet här.


Det är vanligt att få ökade flytningar under graviditeten. Till en början är de vitaktiga och mot slutet av graviditeten är de mer vattniga och genomskinliga – det är vanligt att missta flytningar för vattenavgång i slutet av graviditeten.

Vita flytningar – tidigt gravid

Tidigt i graviditeten är det vanligt att flytningarna från underlivet ökar. Det beror på en förändring i hormonbalansen i kroppen och de gravidhormoner som börjar produceras. Flytningen är ofta vit i färgen och luktar inget.

Läs mer: 15 tidiga tecken på graviditet

Flytningar och klåda kan vara svamp

Om du som gravid har rikliga flytningar och klåda i underlivet kan det bero på en svampinfektion. Flytningarna kan även lukta illa. Ph-balansen i slidan rubbas under graviditeten och det är därför extra lätt att få svampinfektion, många får det tyvärr flera gånger. Kontakta din barnmorska om du tror att du har en svampinfektion, det finns även receptfria läkemedel på apoteket, du kan också läsa mer om svampinfektion och graviditet här.

Blodiga flytningar under graviditeten

Under en graviditet blir slemhinnorna i slidan extra sköra och det kan blöda lätt vid omslutande samlag. Om du får en blodblandad flytning behöver det inte betyda att ett missfall är på gång även om många blir oroliga för det. En liten slemhinneblödning är helt normalt. Du kan läsa mer om blödningar i tidig graviditet här.

Vattniga flytningar i slutet av graviditeten

Mot slutet av graviditeten är det vanligt att får vattniga flytningar. De är ofta genomskinliga i färgen och luktar inget. Flytningen samlas inne i slidan när man ligger eller sitter ner och när man sedan reser sig upp rinner den ut, det är inte ovanligt att förväxla det med att vattnet går. Om du är osäker om det är flytning eller vatten ska du sätta i en binda och kontakta förlossningen. Om det fortsätter rinna och bindan blir blöt är det mest sannolikt vatten, annars är det mer troligt en riklig flytning.

Läs mer: Så förändras brösten av en graviditet

Texten är skriven av Rebecca Nilsson, leg. Barnmoska

stats