Ultraljud: Därför gör man det och så går undersökningen till

Ultraljud är ett sätt att undersöka fostret innan det är fött och är något som alla gravida erbjuds. Här är svar på de vanligaste frågorna om ultraljud.


Det första ultraljudet är en speciell stund i varje graviditet. Det kan vara ganska nervöst att för första gången se fostret, men för de allra flesta är det en positiv upplevelse.

Vad är ultraljud?

Ultraljud fungerar ungefär som ekolod och använder ultraljudsvågor för att se in i din kropp. Vågorna studsar olika på olika delar av kroppen.

Så går ultraljud till

Innan din undersökning kommer du få en kallelse med när du ska göra ditt ultraljud. Ultraljudsundersökningen sker i vecka 17 till 19 och är gratis då det är en del av gravidvården. På vissa sjukhus får du dock betala lite extra för att få ultraljudsbilder utskrivna.

Undersökningen utförs oftast av en barnmorska som är tränad i fostermedicin. Anledningen till ultraljudet är främst medicinsk, men det är såklart även härligt för föräldrar att se bilder på sitt framtida barn. Ultraljudet är ofta en väldigt härlig stund.

Varför gör man ultraljud?

Genom att mäta bland annat huvudets storlek kan man se hur gammalt fostret är. Det gör att barnmorskan kan sätta ett planerat förlossningsdatum. Om du gör ditt ultraljud efter vecka 22 är det inte längre möjligt att beräkna när förlossning ska ske.

Genom ett ultraljud kan man även se om det är några komplikationer med fostret. Barnmorskan kontrollerar allt från hur hjärtat fungerar till om armar och ben ser ut som de ska. Man kan även se om fostret ser ut att ha brock.

Dessutom undersöks mängden fostervatten och hur moderkakan är placerad.

Bra att veta om ultraljud

Ultraljud har använts i över trettio år och det anses helt säkert, både för mamma och foster. Det är inte en helt exakt metod och vissa komplikationer kan man inte se genom bilderna. Om det är oklarheter gör man ofta fler ultraljud under graviditeten.

Många vill veta vilket kön fostret har och det går ofta att se på ultraljudet. För att se krävs det att fostret är vänt åt rätt håll och att du är över vecka 14. Eftersom könet oftast inte har medicinsk betydelse så är det inget som avslöjas om du inte frågar om det.

LÄS MER: Ultraljud: Allt om undersökningen

stats