Gravid och julmat - detta kan du äta

Alla som är gravida vet att man ibland får tänka till en extra gång när det kommer till maten, och kanske speciellt när det vankas buffé och man nästan äter av bara farten.


Då ett julbord innehåller både varma och kalla rätter som ofta står framme under en längre period, eller tillagas i storkok kan det finnas risk att bakterier sprids. Listeria och toxoplasma kan, även om risken är liten att drabbas, bidra till allvarliga fosterskador och kan smittas via rått kött och vissa ostar.

Det finns även vissa rätter som kan innebära en risk om det inte har hanterats rätt. Precis som med all mat sätts stora krav på bra råvaror och hygien, samt att exempelvis röror på majonäs är tillräckligt kylda och att den varma maten har värmts upp till över 70 grader, så toxoplasma och listeria dör.

Ja = ät på!, Nej = ät inte alls, Nja = dubbelkolla innan du äter.

Nej

Gravat eller rått kött.

Opastöriserade dessertostar som brieost, mögelost, gorgonzola, taleggio för att nämda några.

Ål, abborre, gädda, gös och lake är alla fiskar som bara bör ätas nån gång per år.

Lever.

Nja

Torkat kött som proscuitto, parmaskinka, salami och liknande kan ätas, men ENDAST om köttet varit fryst i tre dygn innan du kan äta det.

Kall mat som syltor, patéer och pastejer och röror ska inte ha stått framme för länge - se till att allt är nygjord och med bra råvaror.

Rökt och gravad lax kan ätas den är nygravad eller nyrökt, men INTE om den varit vakuumförpackad.

Kalla korvar - ät hellre tillagade.

Ja

Varm mat som är inte bara är ljummen - den ska ha hettas upp till över 70 grader.

Småvarmt som revbensspjäll, köttbullar och prinskorvar - men fråga gärna hur länge de legat framme.

Julskinka.

Lutfisk och inlagd sill innehåller massa bra naturliga fetter, här kan du ta extra mycket!

Grönsaksgratänger - grönkål , rödkål, bryssekål är proppade med bra ämnen som fibrer, vitaminer och mineraler.

Ägghalvor och stenbitsrom.

Janssons frestelse.

Grönsaker.

Hård ost.

Julgodis - speciellt nötter!

stats