Äta ost som gravid – ostguide för gravida
Är du ostälskare och har precis blivit gravid? Ostbrickan kan fortfarande vara ett inslag de närmaste nio månaderna, men måste modifieras lite grann.
Anledningen är Listeria-bakterien, som kan härja i vissa ostar. Risken är liten, men skulle du bli infekterad innebär att du får influensaliknande symptom som kan göra fostret sjukt och i värsta fall leda till missfall. Det är alltså bättre att ta det säkra före det osäkra!
Läs mer: Parmesan gravid – kan man äta parmesanost när man är gravid?
De är ostarna kan du äta som gravid
Du kan absolut fortsätta att äta ost, men måste välja med omsorg.
Dessa ostar KAN du äta:
1. Hårdost - Gjord på både pastöriserad och opastöriserad mjölk. Som: grevé, herrgård, parmesan, gruyére, appenzeller och emmentaler.
2. Smältost - Bredbar ost i tub eller ask.
3. Fetaost - från pastöriserad mjölk.
4. Mozzarella - nyförpackad.
5. Ricotta - nyförpackad.
6. Halloumi - nyförpackad. Dessutom kan all ost som hettas upp till den bubblar, som i såser och gratänger, ätas utan problem.
Ät inte de här ostarna när du är gravid
Dessa ostar ska du UNDVIKA:
1. Mögelost - Som: brie, camembert, gorgonzola, chévre.
2. Kittost - Som: vacherol, taleggio, munster.
3. Färskost - Och annan mjuk ost gjord på opastöriserad mjölk.
4. Fetaost - Gjord på opastöriserad mjölk. Källa: Livsmedelsverket
Läs mer: Gravid – får man äta kräftor?