Undantag från EU:s gränsvärden för fisk från Östersjön undersöks
Gravida och ammande rekommenderas att endast äta lax och strömming fångad ur Östersjön max 2-3 gånger per år. Dessa fiskar innehåller miljöföroreningen dioxin som i för höga halter kan orsaka hälsorisker hos fostret och den nyfödda bebisen.
Sverige har sedan 2002 ett undantag från EU:s gränsvärden för dioxin i fisk. Nu undersöker Livsmedelsverket konsekvenserna för konsumenternas hälsa om Sverige får ha fortsatt undantag från gränsvärdet för dioxin i viss fet fisk eller ej. Bedömningen är att det är bäst för folkhälsan om EU:s gränsvärde för dioxin i fisk gäller även i Sverige.
Undantaget omprövas med jämna mellanrum och dessa fiskar: vildfångad lax, strömming/sill, röding, öring och rom från siklöja.
Höga halter dioxin medför hälsorisker
Anledningen till att gravida och ammande i Sverige inte rekommenderas att äta fisk fångad ur Östersjön allt för ofta är för att den kan innehålla för höga halter av dioxin. Ämnet ansamlas i kroppen, utsätts man för höga halter av dioxin under lång tid kan immunförsvar, fortplantningsförmåga, hormonsystem och nervsystem påverkas. Dioxin ökar också risken för cancer.
Livsmedelsverket bedömer att strömming och lax fortsättningsvis kommer att säljas i butik även om undantaget från gränsvärderna upphör, eftersom den lax som säljs i vanliga affärer är odlad och klarar gränsvärdena och för att det endast är en liten del av all strömming som överskrider gränsvärdet.
Farligt för foster och spädbarn
Dioxin förs över till foster och ammande spädbarn via moderkakan och modersmjölken. Därför är det viktigt att flickor och kvinnor i fertil ålder utsätts för så lite dioxin som möjligt. Även pojkar bör utsättas för så lite dioxin som möjligt eftersom unga individer är mer känsliga för vissa effekter av miljöföroreningar än vuxna.
Källa: Slv.se
Är du orolig över om du äter rätt kost under graviditeten? Följer du Livsmedelsverkets rekommendationer till punkt och pricka?