Slumpen att några bara får pojkor eller bara flickor?
Se vad professorn svarar och vad statistiken avslöjar!
– Som gravid har jag känt på mig att det var pojke med alla fyra. Det har börjat med att jag plötsligt har legat vaken på natten och tänkt på pojknamn, säger Elin Beate Johannessen.
Med sambon Arne-Svenn och fyra söner i åldern ett till fem år, är Elin i ett klart könsmässigt mindertal i familjen.
Övervikt av ett kön i familjen
Elin berättar att det finns fler exempel från hennes familj på att det är övervikt av ett kön.
Arne-Svenn kommer själv från en syskonflock bestående av fyra pojkar, medan hennes mamma var en av fyra systrar.
Själv är Elin väldigt nöjd med att ha fyra pojkar och säger att hon egentligen inte är bryr sig speciellt om könsbalansen.
– Och tänk så fantastiskt när pojkarna blir äldre och vi ska till badland, min man måste hålla ordning på alla fyra och jag slipper allt som heter garderobstress, skrattar hon.
Anser att det är tillfällighet
Enligt professor Leif Edward Ottesen Kennair från Psykologiska Institutet NTNU, är det bara en ren tillfällighet att en del familjer har en tydlig övervikt av ett kön.
– Du slår egentligen krona och klave i stor grad. Om du kastar myntet i luften flera gånger så är det en tillfällighet vad du får, och på så sätt kan du få en rad lika resultat, på grund av tillfällighet, säger han.
Oklart om gener påverkar sädescellerna
Kennair förklarar att det som är könskromosomer bestämmer barnets biologiska kön.
– Flickor är XX, pojkar är XY. Det betyder att man får X kromosomen från moderns äggcell oavsett. Faderns sädesceller har antingen X eller Y kromosom. Så det är verkligen inte mannen som bestämmer könet, utan vilken sädescell som smälter samman med ägget ger alltså biologiskt kön, säger han.
– För några år sedan publicerades en artikel som föreslår att det dessutom är några genvarianter som påverkar i hur stor grad mannen producerar levnadsdugliga X eller Y sädesceller.
– Den har däremot inte fått så mycket uppmärksamhet, så det är fortfarande oklart om detta även kan vara en av förklaringarna, tillägger han.
LÄS OCKSÅ: Kan denna avslöja fostrets kön?
Slump vad nästa barn blir
– Men stämmer det att om man har tre pojkar kommer det vara större sannolikhet för att det fjärde barnet också blir en pojke?
– Generellt skulle jag svara nej, om man bortser från den möjligt ärftliga genetiska förklaringen.
– Detta är väl en variant av det man inom psykologin kallar «gamblers fallacy», där man tänker att om något har hänt flera gånger tidigare kommer det medföra antingen att «det vänder» eller «det fortsätter». Som regel antar folk att det vänder.
– Här är det i stort sett 50/50 sannolikhet. Och varje födsel antas, stort sett, därför vara en ny lotträkning med nästan lika chanser, säger han.
Sannolikheten ökar med antalet barn
Enligt SSB föds det i Norge vanligtvis lite fler pojkar än flickor, mellan 103 och 108 pojkar per 100 flickor.
En analys gjord på 2,8 miljoner födda från 1950 till 2007 visar att sannolikheten för att få en flicka faktiskt ökar med antalet flickor i syskonskaran. Det samma gäller pojkar, men enligt SSB är mönstret här mer oklart.
Även om SSB förtydligar att variationerna är små, är deras konklusion att par som försöker få barn av motsatt kön, har allt mindre chans att lyckas.
Resulterar i fler barn?
Talen från SSB visar att kvinnor som har två barn av samma kön, oftare får ett barn till. Något som kan tolkas som en indikation på att man önskar sig ett barn av motsatt kön.
Runt 45 procent av kvinnor med två pojkar (46,1 procent) eller två flickor (44,4 procent) har fått ett barn till, mot bara 40,4 procent av kvinnor med en pojke och en flicka.
Även för kvinnor med tre eller fyra barn av samma kön är det klart fler som får ett barn till, än de som har blandad syskonskara.
Pojkmammor önskar sig flicka
I tillägg visar talen att kvinnor med två söner ser ut att ha en större önskan om att få en flicka, än kvinnor med bara döttrar har för att få en pojke. Det är nämligen fler kvinnor som har fått ett barn till bland dom som bara har pojkar (46,1 procent), än bland dom som bara har flickor (44,4 procent).
Bland kvinnor med tre barn av samma kön är det lite fler pojkmammor än flickmammor som får ett barn till, men skillnaden är liten.
LÄS OCKSÅ: Födande Fäder